Секретен доклад на ДАНС още 2017 г. съобщава, че по газопровода през България няма да има газ за нас

Борисов съобщава на среща със сръбския президент, че газопроводът е диверсификация и по него ще тече газ от САЩ, Русия,Азербайджан, Катар и Саудитска арабия. А той е добре информират, че това е руски газопровод, по който няма газ за България.

 

 

Сайтът BIRD.bg (съкр. от БРРД – Бюро за разследващи репортажи и данни) публикува информация от секретен доклад на ДАНС за т. нар. газопровод „Балкански поток“.

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателите на Народното събрание са се запознали през 2017 г. със справки на ДАНС за проекта за газопровода, пише БРРД. В тях се казва, че целта на Русия с този проект е до 2020 г. да изолира Украйна от газовите доставки и по тази тръба няма да дойде газ за България.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов направи всичко възможно проектът да бъде завършен до края на 2020 г., включително чрез драстични нарушения на законодателството и изпращане на армията да строи проблемни участъци, пише още BIRD.bg.

Сайтът посочва и сигнатура, точните дати и регистрационни номера на справките на ДАНС, публикува и факсимилета (виж тук). В докладите проектът е наречен „Турски поток“, който по-късно Борисов нарича „Балкански поток“ и представя като диверсификация.

Целта на газопровода, както се вижда от справката на службите, е изцяло в полза на Русия, без газ за България, а да се преустанови преноса през Украйна, ако проектът бъде довършен в срок, което правителството на Борисов реализира.

Тази информация, тогава изложена в секретен доклад, всъщност беше казвана публично в статии, в изказвания на експерти и политици. Помощник държавния секретар на САЩ при посещение в България докато се строеше газопровода, дори каза – „Вие може да си го наричате „Балкански поток“, но това всъщност е руския „Южен поток“.

„Kоличества за вътрешния пазар не са предвидени“, цитира документа БРРД. Това всъщност е най-скандалното в това строителство.

Втората справка от декември 2017 г. доказва, че още тогава и Борисов и Радев са знаели, че по тази тръба България няма да получи никакъв газ. В нея се казва, че Газпром едностранно е променила параметрите за пренос на газ през българска територия и целият обем ще се транзитира през България в посока Сърбия, Гърция и Македония, но не и за България, пише БРРД.

Нито държавният глава, нито премиерът, нито председателят на Народното събрание тогава Цвета Караянчева не са реагирали на това. Напротив, всички усилия на кабинета Борисов бяха хвърлени, за да се построи тръбата в изискуемият от Кремъл срок – декември 2020 г.

Въпреки, че е запознат с констатацията на ДАНС, че газ за България няма да има, Борисов говори публично съвсем друго. На 1 юни 2020 твърди, че тръбата ще докарва газ „от различни източници – от САЩ, Русия, Азербайджан, Катар, Саудитска Арабия“, припомня BIRD.bg.

„Президентът на България дойде при Путин за тръбата“ – такива са заглавията в руската преса, когато Румен Радев се среща с Путин в Сочи през май 2018 г., за да обсъди възраждането на „Южен Поток“ под новата му форма (виж тук).

След разговорите Путин е цитиран да казва, че след няколко дни ще приеме в Москва премиера Бойко Борисов и ще продължи с него тази дискусия.

След тези срещи и разбирателството с Путин, че тръба „трябва да има и ще има“, парламентът гласува 2,8 милиарда лв. финансиране и строителството започва с бързи темпове. Лично премиерът Борисов периодично инспектираше строежа и се заканваше „да покаже на Путин как се строи“.

Въпреки, че задачата беше изпълнена в срок, Борисов скромно не пожела да реже лентата на „грандиозния“, по думите му, строеж. За началото на доставките към Сърбия по „Балкански поток“ от 29.12.2020 г. пръв съобщи премиерът на Сърбия Александър Вучич.

Финансирането на тръбата стана изцяло с пари на българските данъкоплатци, а за реализацията в срок беше хвърлен огромен административен ресурс, включително за бързото му узаконяване. Тази припряност да се угоди на Кремъл се съпровожда със стотици нарушения на българското законодателство, описани в подробен доклад на Инспектората на Министерски съвет, поръчан от правителството „Петков“. Закононарушения, които българската прокуратура е отказала да разследва, установи разследване на БРРД (виж тук).

На строежа на тръбопровода беше пратена и чисто нова строителна техника, закупена с европейски средства за съвсем други цели, показва разследване на ГД БОЕЦ и БРРД. По случая работи в момента Европейската прокуратура. В „свещеното дело“ бяха включени и военно-логистични части на Българската армия, която помагаше за прехвърлянето на тръбата през река Вит, както разкри БРРД в една от първите си публикации.

Същевременно, реалната диверсификация на газовите доставки през интерконектора с Гърция, по който трябваше да дойде азерски газ, беше бавена с административни хватки и процедури от същото това правителство на ГЕРБ, което строеше ударно един чисто руски поток, пише БРРД.

Публикуваме двете справки с ясното съзнание, че става дума за класифицирана информация с гриф „Поверително“, чиято петгодишна давност изтича след няколко седмици. Правим го заради надделяващия обществен интерес и въпреки риска да бъдем подложени на натиск да разкрием източниците си, което няма как да се случи, пише още сайтът.

Въпреки предупреждението от службите, най-високопоставените български политици Бойко Борисов и Румен Радев не са защитили българския национален интерес и са се навели пред условията на Кремъл, обобщава БРРД. Към тях може да се добави и Цвета Караянчева, която като председател на парламента също е чела справките с информацията за позорните за България условия.

– –
* Сайтът bird.bg – БРРД (Бюро за разследващи репортажи и данни) – е създаден от журналиста Атанас Чобанов, бивш редактор на сайта „Бивол“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.