Кой против кого и кой с кого е на тези избори?

Съдържанието на предизборните нападки на партиите, изразено в един плакат. Снимка: Булевард България

 

 

Всички анализират посланията на партиите и коалициите за изборите. Но никой не анализира негативната част и особено нападките. А ако се погледне в съдържанието им, тенденциите в комуникациите са интересни и показателни:

• ГЕРБ атакуват ПП и ДБ. Основно и предимно. Понякога се закачат с БСП, но само като участник в кабинета Петков. Нито дума за ДПС, ИТН, Янев, Радев и особено за Възраждане. Все едно Възраждане не съществува. А би могло много да се каже за тях, ако някой наистина е евро-атлантик.

• Възраждане атакуват ПП и ДБ. Основно и предимно. Но не казват нито дума срещу ГЕРБ. А уж протестираха срещу Борисов, уж бяха против ГЕРБ. Даже сякаш действат в синхрон с ГЕРБ. Което би трябвало да е странно, но вече не е. И не казват нито дума за ДПС.

• ИТН атакуват ПП и ДБ. Основно и предимно. И много яростно. Все едно не съществува никой друг. Пълен синхрон с ГЕРБ. Явно е забравено, че са били в кабинета Петков, защото все пак го свалиха.

• Партията на Янев (все още не мога да й запомня името, но вече ѝ дават близо 5%) спокойно атакува ПП и ДБ. Нито дума за ИТН, ГЕРБ, ДПС, Възраждане. Леки атаки срещу БСП, за откъсване на гласове.

• ДПС атакуват ПП и ДБ. Все едно никой друг не съществува.

• Радев лично и чрез служебния си кабинет яростно атакува ПП и ДБ. Понякога БСП. Рядко ИТН, но само защото били в кабинета Петков. И нито дума за ГЕРБ, с които явно се е разбрал.

• Уж независими анализатори, сайтове, клубове по интереси, даже синдикати, всички атакуват ПП и ДБ за някаква фамозни действия през тези няколко месеца на управление.

Всички, абсолютно всички, атакуват ПП и ДБ в синхрон от различни посоки.

В това време:
• ПП атакува ГЕРБ. Не искат да се забрави за онези 12 години и да се подмени разговора за няколко месеца. Разбираемо.

• ДБ атакува ГЕРБ. По същите причини. Пак разбираемо.

• БСП едва мърда. Явно ръководството ѝ разбира какъв диктатор има в Кремъл, но няма какво да направи, защото половината ѝ електорат не разбира това. Атакува предпазливо ГЕРБ и партията на Янев, която нарича Партия на Радев.

Като цяло, ако избирателната активност падне под 40% и в парламента намеря място всички 8 партии, които сега се спрягат от социолозите, то ситуацията ще бъде изключително мрачна. Една бъдеща коалиция

ГЕРБ+Възраждане+ИТН+Янев ще има близо 50% от местата в парламента и с един или два гласа от страна на ДПС или БСП може да си управлява напълно спокойно следващите 4 години. Кабинетът Борисов 3 ще ни се вижда като синеоко бебе пред евентуалния Кабинет Борисов 4.

Повтарям, ако избирателната активност падне много.
Е, още ли не искате да гласувате?

– –
От фейсбук-страницата на автора

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.