Голямото руско бягство – към Монголия, Грузия, Казахстан

Руски граждани на границата с Грузия. Снимка: от тв екрана

Съседките на Русия Грузия и Казахстан потвърдиха днес рязко нарастване на броя на пристигащите на тяхна територия руснаци, след като на 21 септември руският президент Владимир Путин обяви мобилизация, съобщи Франс прес.

След изявлението броят на пристигащите в Грузия руснаци нарасна почти двойно, до близо 10 000 на ден, съобщи вътрешното министерство на кавказката страна. „Броят се е увеличил до около 10 000 на ден. Например те бяха 11 200 в неделя и малко под 10 000 в понеделник“, срещу „5000 до 6000“ точно преди обявяването на мобилизацията в Русия на 21 септември, съобщи министерството.

На границата с Грузия властите на руския регион Северна Осетия признаха за „напрегната ситуация“ на ГКПП „Верхни Ларс“. Местното вътрешно министерство обяви, че предстои създаването на „военно-мобилизационна комисия“ в граничната зона, за да вербува резервисти, които се опитват да напуснат.

От своя страна, вътрешното министерство на Казахстан съобщи, че 98 000 руски граждани са пристигнали в страната от 21 септември, без да направи сравнение с предходната седмица. Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев увери днес, че страната му, която е традиционен съюзник на Москва, но се дистанцира след офанзивата в Украйна, ще защити руснаците, които бягат в Казахстан от мобилизацията.

„През последните дни много хора дойдоха при нас от Русия. Повечето са принудени да напуснат поради безизходна ситуация“, каза Токаев. „Трябва да се грижим за тях, да ги пазим“, добави той.

Казахстанският президент отново осъди конфликта в Украйна и призова за зачитане на териториалната цялост в момент, когато Русия организира „референдуми“ в четири украински региона, за да формализира анексирането им. Защитата на териториалната цялост на държавите „е ключов принцип“, припомни Токаев.

„В непосредствена близост до нас се води голяма война. Трябва да помним това, като мислим преди всичко за своята сигурност“, добави президентът.

Казахстан е съюзник на Русия и е сключил икономически и митнически съюз със страната. Бившата съветска република в Централна Азия обаче поддържа добри отношения със Запада и Китай. Офанзивата на Москва срещу Украйна събуди страхове сред някои казахи, че също може да станат мишена на руските амбиции, особено поради дългата граница с Русия и голямото етническо руско малцинство.

Хиляди руснаци бягат в Монголия

Хиляди руснаци избягаха в Монголия от частичната мобилизация, която бе обявена в Русия във връзка с конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

Това създава допълнителни затруднения за монголското правителство, което се опитва да се дистанцира от този конфликт.

Бягащите от мобилизацията руснаци бяха принудени да чакат в продължение на часове на опашка на контролно-пропускателен пункт на руско-монголската граница, който свързва Монголия с руската провинция Бурятия, населена с етнически монголци.

„Моята страна започна частична мобилизация и си мисля, че това се отразява негативно върху обществото. Чакахме доста дълго време от руската страна на границата: около 16 часа“, казва един от бягащите.

Сурен Бат-Тур, собственик на къща за гости в монголската столица Улан Батор, разказва, че помага на приятели от Бурятия да избягат от мобилизацията.

Къщата за гости се напълнила с руснаци, откакто Путин обяви мобилизацията. „Исках да им помогна, много е трудно. Сега те си търсят работа в строителния бизнес или земеделието, за да имат някакво занятие, докато са тук“. обяснява Бат-Тур.

Един от новопристигналите, който се представя като Алексей, казва, че е влязъл в Монголия през уикенда, като е оставил жена си и трите си деца в Русия. Алексей обяснява, че още много хора са постъпили като него.

„Имаше много млади хора, много хора, които се опитват да избягат от Путин“, разказва 40-годишният мъж, който планира да остане в Монголия, докато ситуацията в Русия се подобри. Алексей споделя, че е готов да направи всичко, за да не става част от войната.

Въпреки че обикновени монголци излязоха на демонстрации срещу руското нахлуване в Украйна, правителството на Монголия съхранява пълен неутралитет, тъй като азиатската страна е напълно зависима от Русия за доставките на петрол и газ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.