Четирите украински области, които Русия присъединява

В лилаво са възвърнати от украинските сили територии, в червеникаво са територии под контрола на Русия към момента на провеждането на референдумите. Най-отдолу с черно е очертан Крим, който е анексиран през 2014 г. Илюстрация Би Би Си

След референдуми, които Европа (вкл. България) обяви, че няма да признае, Русия анексира значителни територии от Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области на Украйна. Тези области се намират почти изцяло или частично под руска окупация.

Донецка област

Донецка област преди войната има население от 4,1 милиона души, а областният център Донецк е третият по големина град в Украйна.

Преди руското нахлуване близо половината Донецка област е под контрола на сепаратистите. В момента около две трети от територията ѝ е под контрола на Москва. Руските войски превзеха и пристанищния град Мариупол, който бе опустошен от техните бомбардировки и от обсадата.

Донбас, заедно с Луганск, образуват индустриалният район на Украйна. Населени са предимно с хора, които говорят на руски. От 2014 до тази година в региона имаше конфликт между проруските сепаратисти и украинските сили.
През февруари тази година Путин призна независимостта на сепаратистите и оправда нахлуването на 24 февруари с необходимостта населението, което говори на руски, да бъде спасено от предполагаем геноцид.

Луганска област

Преди войната Луганска област имаше население от 2,1 милиона души. Тя граничи от три страни с Русия и според Киев от началото на руската офанзива през пролетта и в началото на лятото Москва е установила контрол над близо 98 процента от територията ѝ.

В рамките на контраофанзивата си от началото на този месец, с която освободиха голяма част от съседната Харковска област, украинските сили си върнаха и частица от Луганска област.

Запорожка област

Преди войната населението на областта е 1,63 милиона души. Тя граничи с Черно море, там се намира и най-голямата ядрена централа на Украйна, разположена на брега на река Днепър.

Тук руският контрол е само върху две трети от територията на областта. Най-големият град в областта, Запорожие, е под контрола на украинските сили, но най-голямото областно пристанище, Бердянск, е в ръцете на Русия.

Най-голямата европейска ядрена централа в Запорожка област е под контрола на руската армия от март. Оттогава двете воюващи страни се обвиняват взаимно един друг, че я обстрелват и създават риск от ядрена катастрофа.

Херсонска област

Най-западната от украинските обасти, превзета от Русия още в първите дни на войната. В момента около 83 процента от територията й и областният център Херсон са под контрола на Москва.

Херсонка област е изключително важна за украинското земеделие, същевременно е от стратегическа важност за Москва, тъй като граничи с Кримския полуостров, който бе анексиран от Русия през 2014 г.

Превземането на Херсонска област, заедно с крайбрежните райони на Запорожка и Донецка област, дава на Русия териториалната свързаност с всички региони в Украйна, които са под руски контрол, включително и Крим.

Украинските сили извършват контранастъпление в Херсонска област и успяха да отбележат там някои успехи през последните месеци. Те например повредиха мостовете над Днепър, които се намират в покрайнините на Херсон, и така прекъснаха снабдителните линии на руските сили.

Освен това се увеличава броят на атентатите срещу руски представители и представители на проруските сили, като някои от тях бяха убити.

 

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.