За т. нар. дебат по бТВ: Стената на фалша се пропуква

Мариела Стайкова

Днес злободневна е темата за снощния така наречен дебат по БТВ. Ще говоря не за съществото на дебата, а за фоновия шум около него.

Защото впечатленията ми за него са преки. Защото това, което се представя на обществото като „предизборни дебати“ вече 12 години, не е автентична трибуна за полемика между политически конкуренти и инструмент за подпомагане на хората да направят своят информиран избор.

В нашата задушна слугинска медийна действителност предизборните „дебати“ отдавна са превърнати в противна имитация и манипулация. Защото избирателите се третират, като първосигнални сеирджии, а не като здравомислещи граждани, които избират политическата си афилиация въз основа на призмата на своите ценностни виждания, социални очаквания и практически интереси. Въпреки помпозният етикет „дебат“ съвсем целенасочено и системно ни се предлага долнопробен „сеир“.

Сеир, който има за цел да отклони фокуса от най-важните за нашето общество и за националния ни интерес задачи, на които политическият избор трябва да намери отговора. И разбира се обиграните сценаристи на този вече утвърден десетилетен цирк участват в него със своите обиграни циркаджии. Което съвсем естествено поставя в нелепо и неравностойно положение представителите на отговорните партии, които наивно и добросъвестно се надяват да участват в честно публично състезание на политически концепции. Разбира се, че на цирковия манеж имат предимство шутовете, а не академиците. Просто очакванията на публиката в цирка е да се забавлява, а не да се напряга да мисли.

Истинският медиен предизборен дебат, който да изпълни предназначението си да бъде полезен на обществото, като го провокира да мисли е основан на три кумулативни обективни предпоставки – ясен и честен към всички участници в дебата регламент, отговорно формулиране на най-важните национални теми, които ще бъдат дебатирани и безпристрастни и безкомпромисни модератори на дебата.

В десетилетната вече гербаджийската действителност нито една от тези предпоставки не е налице в нито един от организираните от импотентните медии и журналисти „дебати“. Ето защо напълно разбирам снощният майтап, който Кирил Петков си е направил с БТВ, Цънцарова и дебИЛата им. Използвал е гротеската на сеира срещу организаторите му. Всъщност снощното чувство за хумор на Петков е умела фина провокация към фалша, резултатът от която е камък в блатото на имитацията. Всъщност с този си ход Петков нагледно е илюстрирал нелепостта на представяния за „дебат“ политически цирк.

И естествено главните циркаджии са се паникьосали и разбягали снощи. И оревават орталъка днес. Щото могат да правят маймунджилъците си само на цирковата арена, но не и под угрозата да попаднат на академичен терен. Ако Петков го е направил съзнателно – БРАВО. Ако е несъзнателно – ПАК БРАВО. Стената на фалша се пропуква, дами и господа. А иначе хората с мозък в черепната кутия, отдавна преодоляват фалша и липсата на истински дебат, като формират решенията си без да гледат цирк.

Всичко друго е шменти-капели. И ремонт на ремонтите.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.