Как се гласува машинно – обяснено в 6 прости стъпки

Снимка: от обяснителен видеоматериал за машинното гласуване

1. Проверявате си по списъците пред секцията номера на партията или коалицията, за която искате да гласувате и го запомняте. Те са общо от 1 до 29.
Ако искате да гласувате с преференция, проверявате и номера на избрания кандидат от листата, там номерата са от 101 до 111, 120 и т. н. – за различните партии има различен брой, най-дълги са листите в София.
(Партията с номер 21 в списъка не е представила кандидатски листи и няма да фигурира в машината за гласуване. За Благоевград, Монтана и Сливен и някои други маргинални партии по подобни причини няма да ги има в електронната бюлетина).

2. Секционната комисия, след като Ви намери в списъка, Ви дава електронна карта, подобна на карта за банкомат. С нея отивате до машината за гласуване и я пъхате вътре. Тя влиза наполовина, не като банкова карта, трябва да щракне и на екрана се появява за кратко движеща се окръжност, което показва, че зарежда.

3. На екрана се появява електронната бюлетина със списък от партиите от 1 до 29. До номера е изписано името на партията. Те са на две страници, първо се виждат от 1 до 15, ако избраната от Вас партия я няма на първа страница, натискате бутона „следваща“ и се появяват от 16 до 29.

4. Натискате с пръст върху екрана избраната партия. Ако искате избирате вдясно и номер на кандидат с преференция.

5. Натискате с пръст на екрана долу вдясно бутона „преглед“. На екрана се появява само името на партията, за която ще гласувате (евентуално и на избран кандидат с преференция). Ако това са избраните от Вас партия и кандидат, натискате бутона „гласуване“. Ако има грешка или искате да промените, натискате бутона „промени избора“ и се връщате на списъка с номера на партии, за да изберете отново.

6. След като натиснете бутона гласуване, машината ви разпечатва хартиена бележка – разписка. Може да се издърпа, след като се чуе звуков сигнал. На разписката се вижда за кого сте гласували. Сгъвате я, така че да не се вижда за кого сте гласували. Изтегляте електронната карта от машината, отивате при комисията. Пускате разписката в урната и предавате електронната карта, след което се подписвате.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.