Тел Авив отново предлага компромис

Израел може да си позволи отстъпки пред исканията на палестинците

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс (в средата) с израелския министър на отбраната Ехуд Барак (вдясно) и палестинския премиер Салам Фаяд в Йерусалим. Снимка: Ройтерс

В отношенията си с палестинците Тел Авив явно наистина е готов да изпробва метода на големите компромиси. Това показват изявленията, направени на срещата на Кондълиза Райс с израелския министър на отбраната Ехуд Барак и палестинския премиер Салам Фаяд.

Държавният секретар на САЩ получи брошура от 35 страници с подробен списък на всички преференции и отстъпки, които Израел смята да предостави на умерените палестинци в знак на добра воля. Най-значими сред тях са премахването на част от контролно-пропускателните пунктове по границата с палестинските автономни територии и опростените гранични процедури за някои категории от палестинското население. Освен това властите на Израел планират сериозно да подсилят органите за охрана на реда, с които разполага Махмуд Абас.

По време на визита на руския външен министър Сергей Лавров в региона неотдавна Тел Авив се съгласи Москва да предостави на палестинците 25 леки бронетранспортьора. Сега вече самото израелско правителство заяви, че е готово да отпусне на палестинското вътрешно ведомство още 300 автомобила и да му разреши изпращането на нови 600 полицаи в Дженин.

Напълно е допустимо постигнатите споразумения да се разглеждат като пръв реален успех на американската дипломация – инициатор на мирния процес между израелци и палестинци. Нелишено от основания, макар и малко престорено, изглежда емоционалното изявление на Кондълиза Райс, че е „потресена от размаха на отстъпките, които е готов да направи Израел“. Самият факт, че израелските и палестинските власти са способни на диалог, който води до подобни спогодби, вдъхва известни надежди, че мирът в региона все пак е възможен.

Преговорите обаче страдат от един съществен недостатък. В палестинското общество има разцепление. Махмуд Абас, към когото са адресирани инициативите на Израел, представлява само умерените палестинци, а те създаваха сравнително малко проблеми на Тел Авив и преди да започне мирният процес. Основната слабост на плана, разработен от експерти на Белия дом, е липсата на отговор каква ще е ролята и мястото на радикалните палестинци в новата политическа конфигурация.

При това не бива да забравяме, че движението Хамас, дошло на власт в ивицата Газа, не е единственият противник на Израел. Много често напомня за себе си и Хизбула; организацията, базирана в съседен Ливан, която остана извън рамките на преговорния процес. Все още „извън играта“ са Сирия и Иран, основни съюзници и спонсори на неприятелите на Израел. Тел Авив обаче е готов при известни условия да седне на масата за преговори с Дамаск, докато отношенията му с Техеран напоследък все повече се изострят.

Палестинка на антиизраелски протест в Газа. Засега преговорите с Израел се подкрепят само от умерените палестинци, а радикалните ги смятат за предателство. Снимка: Ройтерс

Сами по себе си отстъпките, споменавани от високопоставени представители на Израел, от една страна, засилват позициите на Абас в палестинското общество – демонстрират, че гъвкавата позиция на администрацията му в преговорите дава съответните плодове. Сред палестинците обаче има и силни радикални антиизраелски настроения – доста жители на Западния бряг, да не говорим за хората в Газа – смятат стремежа на Абас към мир за предателство.

Затова всички промени в контекста на каквито и да било споразумения при съдействат за по-нататъшна поляризация на възгледите сред палестинското население. Онези, които заемат умерени позиции, за пореден път ще се убедят, че преговорите с Израел носят далеч по-големи резултати от диверсионните атаки. От своя страна непримиримите само ще затвърдят своето мнение, че Израел смята Абас за свой съюзник.

Противници на отстъпките има и в Израел. Лидерът на опозиционната парламентарна партия Ликуд Бенямин Нетаняху, който също се срещна с Райс, заяви, че действията на кабинета ще доведат до изтегляне на израелските сили от Юдея и Самария, т.е. до връщане към границите отпреди войната през 1967 година. Според него днешното палестинско правителство няма да може да запази контрол върху събитията и така ще предизвика вакуум във властта, който незабавно ще бъде запълнен от активисти и бойци на Хамас. За Израел това означава, че районите от страната, граничещи със Западния бряг, ще се превърнат в мишена за артилерийски обстрели също като териториите, съседни на Газа.

Парламентаристът сравни правителството на палестинците в Рамала с подизпълнител, на когото в никой случай не бива да се поверява сигурността на Израел. „Гарант за нашата сигурност не е Махмуд Абас, а ЦАХАЛ (израелската армия) и нашето присъствие в Юдея и в Самария засега няма алтернатива“, заключи Нетаняху.

Реално погледнато, днес никой не знае каква точно трябва да е формулата на трайния мир за Близкия изток, тъй като дългосрочен мир в региона никога не е имало, а всички пътища към него, предлагани преди, не са оправдавали очакванията. Израелците, палестинците и международните посредници се движат опипом, за да налучкат тази съкровена формула. Военният потенциал на Израел обаче му гарантира възможността за експерименти от подобен род. Защото, ако палестинската администрация демонстрира неспособност да спази поетите ангажименти, Тел Авив ще може доста бързо да възстанови статуквото.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.