Разочарованието от войната в Украйна избива по руската държавна телевизия

Украински войски се придвижват в освободена територия в района на град Харков. Снимка: АП/БТА

Оттеглянето на Русия от ключов украински град през уикенда предизвика недоволство от места, от които това едва ли би могло да се очаква – държавните медии, които обикновено представят войната на Москва в бляскави краски.

Поредицата от смущаващи военни загуби през последните седмици представлява предизвикателство за известните водещи на руските новинарски емисии и политически дискусионни предавания, които се чудят как да обрисуват украинските завоевания по начин, който все пак да е благоприятен за Кремъл.

В поддържани от националистически коментатори и прокремълски анализатори блогове в социалните медии отдавна се изразява разочарование от неуспехите на бойното поле, а след украинското контранастъпление миналия месец около Харков на североизток недоволството нарасна. Сега обаче, то избива в предаванията на държавната телевизия и по страниците на поддържаните от властта вестници.

Държавните медии възприемат по-малко примирителен тон в момент, когато президентът Владимир Путин се сблъсква с широко разпространено недоволство в Русия от наредената от него частична мобилизация на запасняци, а правителствените служители се мъчат да обяснят плановете за анексиране на украински региони, които успоредно с това биват отвоювани от силите на Киев.

„Руското поражение в (региона на) Харков и Лиман заедно с неуспеха на Кремъл да проведе частична мобилизация по ефективен и справедлив начин коренно променят руското информационно пространство“, заяви в доклад базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната.

В неделя, след като Украйна си върна източния град Лиман, използван от руските сили като важен логистичен и транспортен център, медийни съюзници на Путин изоставиха учтивостите и по-директно разкритикуваха неговата армия, като казаха, че са необходими по-решителни мерки в името на победата.

„Това, което се случи в събота в Лиман, е сериозно предизвикателство за нас“, каза в неделя в ефир водещият на дискусионно предаване в най-гледаното време по държавния телевизионен канал „Россия 1“ Владимир Соловьов, един най-големите клакьори на Кремъл. „Трябва да се стегнем, да вземем непопулярни, но необходими решения и да действаме.“

Украинските сили си върнаха Лиман един ден след като Москва отпразнува своята незаконна анексия на четири украински региона, в това число Донецка област, от която близо 40 процента, сега включително Лиман, са под контрола на Киев.

Този ход подготвя почвата за евентуално настъпление на украинските войски още по-нататък в територии, за които Москва незаконно претендира, че са нейни. Украинските сили направиха още завоевания при своята контраофанзива на поне два фронта вчера, напредвайки тъкмо в районите, за които Русия предприе стъпки да ги погълне.

Лидерът на руската Чеченска република в Северен Кавказ обвини генерал за отстъплението в Лиман. В публикация в интернет Рамзан Кадиров, който е отявлен поддръжник на Кремъл, каза, че некомпетентността на генерала е била „прикрита от по-висшестоящи ръководители в генералния щаб“, и призова да бъдат предприети „по-драстични мерки“.

Материал за отстъплението в Лиман, публикуван в подкрепящия Кремъл популярен руски таблоид „Комсомолская правда“, обрисува мрачна картина на руската армия. В материала, публикуван в неделя, се казваше, че руските сили в Лиман са страдали от недостиг на доставки и жива сила, лоша координация и тактически грешки, за които са били отговорни военни служители.

„Като че ли винаги е било така“, заяви цитиран в материала неназован войник, който е бил част от групата, оттеглила се от Лиман към Кремина – друг стратегически важен град, към който се е прицелила украинската армия. „На практика няма комуникация между различните подразделения.“

В съобщения в мобилното приложение Телеграм руски военни кореспонденти, работещи за държавните медии, също изразиха притеснение от информациите за отстъплението, а някои изказаха безпокойство от по-нататъшно украинско настъпление към Кремина.

„Изглежда, че въоръжените сили на Украйна пробиха нашата отбрана, изминавайки 30 километра в посока към Луганск за два дни… Така те дори не дават време (на руските сили) да се установят близо до Кремина. Ехаа“, написа кореспондентът на „Россия 1“ Александър Сладков в своя канал в Телеграм, който в момента има почти 940 000 последователи.

Водещи на популярни новинарски емисии и политически дискусионни предавания по държавния телевизионен канал „Россия 1“ в неделя описаха загубата на Лиман като „тежка ситуация“.

В неделя войници, цитирани от държавните медии, направиха анализи на ситуацията, които поне отчасти съответстваха на анализа на Путин: те обвиниха НАТО за трудностите, които изпитва руската армия, като казаха, че членове на алианса предоставят оръжия и дори бойци на Украйна.

„Това не е игра, това вече от дълго време не е игра“, заяви войник пред репортер на „Россия 1“ в Донецка област. „Това е старателно, очевидно настъпление на армията на НАТО.“

В подкрепа на своето твърдение войникът заяви, че в комуникациите, прехванати от руската армия, участват хора, говорещи румънски и полски; войникът не обясни как той или другите войници биха могли да разпознаят тези езици.

Известни медийни личности също повториха аргумента, изтъкван от Путин.

Соловьов – водещият на предаване в най-гледаното телевизионно време, подчерта в своето шоу в неделя, че Москва „няма работа с Украйна – това за нас е минало. Имаме си работа с целия блок НАТО, с мощта на неговия военно-промишлен комплекс.“

Той предупреди „да не се очакват добри новини“ от бойното поле в скоро време. „Нужна е голяма воля и стратегическо търпение“, каза Соловьов.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.