„Евроатлантическо“ правителство или за чекмеджето на Борисов?

Бойко Борисов след изборите търси да му станат патерица партии, чието правителство е свалил с вот на доверие. Снимка: от тв екрана

Не се сбъднаха пророчествата, че като щракнат с пръсти от американското посолство, „Продължаваме промяната“ ще пристанат веднага на ГЕРБ за антипутин коалиция. Борисов иска да има „евроатлантическо алиби“ за да продължи неговото си. И плаши с ядрена война и всички международни бедствия, че партии не искат да му стават патерици.

България е заложник на един полуразложен политически труп, вонящ на корупция и затвор, но все още недосегаем. Направил е всичко възможно да не го преследват съдебно (засега) – като си е инсталирал главен прокурор за чадър, има влияние върху медиите, овладял е институции, за не го работи клиентелистки вот и т. н.

И какво правителство ще се сформира при това положение?

Има три партии анти-борисов, които се явиха на избори точно като такива. Не може да се очаква, че ще подкрепят мандат на Борисов и ще му станат патерици, защото ще изменят на избирателите си, които са гласували чрез тях да го отстранят. Ако влязат в коалиция или дадат някаква подкрепа на ГЕРБ, могат да не просъществуват повече – ще бъдат употребени временно като „строителен материал“. След такъв ход и ПП, и ДБ, и БСП са заплашени от това да се разпаднат или маргинализират до изпадане от следващ парламент. Трите анти-борисов партии не са проблем за съставяне на правителство, защото общо имат 98 депутати. Останалите партии имат общо 142 депутатски места.

Но очевидно гласоподавателите, които смятаха, че трябва да се върне Борисов са недостатъчно, осигуриха му само малко над една четвърт от местата в парламента. Затова, след като ГЕРБ свали предишното правителство на тези три партии, търси ПП и ДБ да правят коалиция. И много бързо си променя офертите, вече говори за нещо като експертен кабинет. Пак с неговия мандат.

Борисов и избирателите му са готови на всичко, само да е на власт.

ДПС, които също участваха в сваляне на предишното правителство, винаги са на власт, независимо дали са опозиция или в управлението. Ще се спазарят с всеки, еднакво им е добре във и извън коалиции.

„Възраждане“, които се борят да оберат протестния вот против НАТО и ЕС, по-скоро използват проруските настроения и евроскептицизма. Ще играят на същата струна, за да имат влияние и субсидии, но не могат да станат дори втора политическа сила. ГЕРБ не иска да прави коалиция с тях, за да не накърни „евроатлантическия” си имидж. И „Възраждане” засега не дава признаци, че може да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ.

„Български възход“ още с учредяването си се обозначи срещу предишното правителство. Яви се на избори със заявка, че не изключва коалиция с ГЕРБ. И сега пак потвърди готовността си. Партията на ген. Янев беше един от признаците, че има задкулисно разбирателство между президента и Борисов. Атаките на Борисов срещу Радев рязко спряха, медийните нападки срещу президента – също. И той със служебния си кабинет помогна за резултатите от изборите. Но явно са си направили грешно сметката и са надценили партията на Янев, и на Борисов, защото сега не им стигат депутатски места.

Правителство с мандата на ГЕРБ може да разчита на подкрепа от ДПС и „Български възход”, но трябва да откраднат още 6 депутати от други партии. След толкова години на власт, ГЕРБ са напълнили много чекмеджета и да „приласкаят” 6 депутати не е толкова невъзможна задача. Може да се отцепят от „Възраждане”, или Костадинов просто да сключи сделка и да им даде, също както предлагаше Борисов свои депутати на ИТН в предишния парламент.

Ако това не се получи, което е най-вероятно, следващият мандат отива в ПП, които също няма да успеят да намерят подкрепа за правителство. И тогава третият мандат президентът може да го даде на”Български възход”. Такъв има шанс, ако не е построен на квоти на партии – толкова министри на ГЕРБ, толкова на ДПС и т. н., а да скалъпят някакъв програмен, експертен, на национално спасение или както и там да го нарекат кабинет. Тогава вече и ГЕРБ, и ПП, и ДБ и БСП ще имат по-малко аргументи да не го подкрепят.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.