Как се готви Пекин за 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия

Си Цзинпин. Снимка: от тв екрана

Пекин засили сигурността и антиковидните ограничения и украси столицата Пекин с червени транспаранти, подготвяйки се за конгреса на Китайската комунистическата партия (ККП), на който президентът Си Цзинпин се очаква да стане най-могъщия лидер на Китай след Мао Цзедун.

Конгресите на ККП се провеждат на всеки пет години. Двадесетият партиен конгрес, който се открива на 16 октомври, ще събере 2300 партийни членове. Заседанията ще се водят предимно при закрити врати в огромния Дом на народните събрания на площад „Тянанмън“.

Пекин е наел допълнителен персонал за сигурност, включително 42-ма охранители, които от 6 до 23 октомври да пазят денонощно „ключови хора“ – термин, който властите използват за лица, за които се смята, че създават проблеми.

Тази седмица десетки допълнителни служители по сигурността даваха дежурства на равни интервали по протежение на булевард „Чанан“, главната улица, която пресича центъра на Пекин от изток на запад.

На бизнесите, които предоставят фотокопирни услуги, беше наредено да отказват услуги на хора, които подготвят петиции и които обикновено се събират в Пекин, когато там се провеждат важни форуми.

Служител във фотокопирен център близо до „Тянанмън“ каза, че е отпратил повече от 10 души, които са се опитали да отпечатат петиции или съдебни документи за конфликти с правителството или с държавни компании.

„Ако им позволя да ги разпечатат при мен, ще се окажа в трудна и опасна ситуация“, заяви той пред Ройтерс, като отказа да назове името си, тъй като не е упълномощен да говори с чуждестранни медии. „Казаха ни да бъдем особено бдителни този месец“, добави той.

Но това, което най-много дразни много жители на Пекин, е прилагането на ограниченията, свързани с политиката на Китай за нулев КОВИД, чрез която страната се бори с многобройни огнища на епидемията. На много жители е било забранено да се върнат в столицата, след като свършили неотдавнашните 8 почивни дни, свързани с национален празник.

Китайската социална мрежа Уейбо е залята от оплаквания на потребители, които твърдят, че са били неоснователно ощетени от здравното приложения в смартфоните си, което чрез „изскачащи прозорци“ изисква да имаш PCR тест, за да може да се движиш без ограничения.

Хаштаг, свързан с този проблем, започна да се разпространява на 5 октомври и до днес е генерирал над 12 милиона показвания. Поне един подобен хаштаг беше цензуриран.

„Аз съм бременна и не съм направила нищо. Този „изскачащ прозорец“ забави контролния ми преглед в Пекин. Как може хората живеят по този начин?“, написа вчера потребителката monianOPQ.

През май Си призова критиците на ограниченията заради политиката на нулев КОВИД да приемат действията на властите. Това стана на фона на широко разпространен гняв от продължилия месеци наред и често хаотичен локдаун в Шанхай, най-големия град в Китай. Блокирането на Пекин по време на конгреса едва ли ще предизвика аплаузи за Си и непоколебимия ангажимент на партията към нулев КОВИД.

Освен „изскачащите прозорци“ за КОВИД, властите в Пекин неотдавна въведоха и други мерки, за да покажат решимостта си вирусът да не се отрази на протичането на конгреса – от засилване на екипите за наблюдение на КОВИД на ключови летища и железопътни гари до увеличаване на честотата на тестовете за работещите.

Обединение около другаря Си

Червени транспаранти с лозунги, изписани с големи бели йероглифи, се появиха на мостовете над основните пътни артерии в Пекин. Един от тях гласи: „Сплотете се около другаря Си Цзинпин, ядрото на Централния комитет на партията.“

Широко разпространено е очакването Си да спечели безпрецедентен трети мандат като генерален секретар на партията, поста с най-големи правомощия в Китай, и да се утвърди като най-могъщия лидер на страната. Тъй като преди голямото събитие властите се стремят да избегнат всеки потенциален риск, има признаци, че някои услуги в столицата са били ограничени.

„Заради партийния конгрес не можете да изпращате определени пратки от Пекин и няма да няма да можете да получавате определени пакети, пристигащи в Пекин“, заяви в края на миналия месец пред Ройтерс служител на SF Express, голяма китайска куриерска фирма. SF Express не отговори веднага на запитване за коментар, посочва агенцията.

Банкер, който отказа да бъде назован поради деликатността на ситуацията, заяви пред Ройтерс, че заявленията за нови финансови продукти или бизнеси временно са били спрени преди конгреса. „Ако искате да кандидатствате за нов продукт или да подобрите нова система през октомври, няма да можете, всичко това е преустановено“, заяви банкерът. „Регулаторните органи ще ви кажат, че новите продукти са свързани с рискове (и казват): „Не бихте ли могли просто да изчакате още 30 дни?“.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.