Повече зеленчуци в храната – да, но има проблем с измиването им

Проучвания показват, че повечето зеленчуци трябва да се мият упорито, дори с четка, защото задържат бактериологични замърсители при обичайното изплакване с вода. Снимка: Университет Мейн

Зеленчуците са задължителен елемент в храната, но лошата новина е, че листните зеленчуци се свързват с нашествие на заболявания вследствие на заразена храна с бактерии, вируси и паразити.

Изследователите казват, че не са напълно сигурни защо процентът на заболяванията се е увеличил, но смятат че много от заразите се коренят в местните ферми или заводи за преработка на храни, откъдето вероятно произлиза замърсяването.

Консуматорите не могат, разбира се, да контролират производствените полета или кухните на любимите си ресторанти, но могат да бъдат по-внимателни, когато приготвят храната си безопасно в къщи. Първо, за да се предпазят от бактериите, а също така и за да намалят наличието на пестициди в нея. Но дали измиването на храната под течащата вода е достатъчно, за да я направи безопасна или трябва да се направи повече?

Според специалиста агроном от Калифорнийския университет в Дейвис Тревър Суслоу, измиването е много важна стъпка и помага, но не може да гарантира елиминирането на замърсяването. Патогените (агенти или микроорганизми, предизвикващи заболяване) и бактериите могат да се залепят за земеделската продукция и да попаднат в отвор и малки процепи. Но според Суслоу, както и други експерти, е по-добре да се ядат пресни плодове и зеленчуци, измити в къщи, отколкото да се отбягва консумацията им. Ползата от разнообразната диета превишава много малкия риск от консумирането на замърсени продукти.

Кое прави храната безопасна според експерти? Да се мие внимателно храната под течаща вода и тогава да се изяжда. Професорът по хранене в Университета в Мейн например използва накрайник на крана на кухненската мивка за измиването на марулята и четка за плодове за измиването на ябълките. Той не използва за измиването хлор, въпреки че се смята, че това води до незначително намаляване на микробите. (Ако наистина обаче искате да използвате хлор, смесете супена лъжица от него с галон вода (галон = 4,54 л ) и след това хубаво мийте.

Експертите препоръчват да се ядат плодове като бананите, които се белят и нямат проблеми с измиването. Снимка: Университет в Мейн

За по-добро предпазване обаче експертите препоръчват консумацията на плодове и зеленчуци, които се белят като ябълки, банани и пъпеши. Но когато плодът или зеленчукът се бели трябва да се внимава бактерията да не попадне по ръцете или по ножа, а от там и на плода или зеленчука. Затова е добре преди да бъдат обелени, продуктите да бъдат добре измити. Така се намалява рискът. При зеленчуците с листа може да се вземат допълнителни мерки като се отстранят външните листа, при марулята на пример, а след това да се измие, казва директорът на Центъра за безопасно хранене в Джорджия Майкъл Дойл. Нечистотиите по принцип се полепват по външната страна на плодовете и зеленчуците. Той също така не харчи пари за рекламираните измиващи средства на плодове и зеленчуци. Според експертите те вършат страхотна работа за отстраняването на нечистотиите и следите от химически остатъци, но не могат да помогнат с бактериите.

Също така измивайте отново пакетирани продукти, дори когато на етикета е посочено, че са измити предварително. Всеки път, на колкото повече парчета се нарязва продукта, толкова се освобождава среда за налагането на бактериите. Ако съчетаеш това със злоупотребата с температурата, необходима за съхраняването им при превоза, продажбите на дребно или от потребителя, те ще започнат да се умножават и така се увеличава рискът за вас. Потребителите трябва да съхраняват храната в хладилник вместо да я оставят в колата или багажника, където бактериите имат среда за развитие.

Ако си истински загрижен използвай консервирани или замразени продукти. Затоплянето при температура над 71 градуса по Целзий също убива бактериите, но пък така се губят някои витамини като витамин C. И за тези с изложена на риск имунна система това не е добра идея. Бактериите се развиват при три условия: подходяща температура, хранителна среда и вода. Издънките растат във влажна, топла среда и бактерията се развива между тях и затова не могат да бъдат отмити.

Както и да е когато приготвяте нещо помнете, че яденето на свежи плодове и зеленчуци е първата стъпка към доброто здраве. Така че не се пазете от една хубава салата.

По сп. „Нюзуик“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.