Споровете за сорта Врачански мискет и класация на 10 различни вина от него

10-те вина от сорта Врачански мискет в класацията. На снимката от 1 до 10 са подредени отдясно наляво, по реда на дегустацията. Снимка: e-vestnik

Резюме: История и спорове за стария български сорт Врачански мискет и класация на 10 вина от този сорт, каквито се срещат по магазините.

На пазара наизлязоха вече над 10 вида бели вина от ароматния сорт Врачански мискет, на различни производители. Кои са най-добри? По традициите на e-vestnik организирахме скромна дегустация на всичко налично по магазините, което се оказа не толкова евтино – с изключение на „Врачански мискет” на изба „Магура”, всички останали бяха на цена между 15 и 20 лева, дори до 22 лева бутилката. Някои трудно се намират, защото са малки серии по 2-3 хил. бутилки.

Има съмнения сред ценителите кои вина са действително от такъв сорт, има ли достатъчно лозя със стария Врачански мискет, че го бъркат с други сортове и т. н., дали някои не са купажи от Врачански мискет и обикновен Мискет от врачанско, и други сортове.

Пишещия тези редове покани посред лято известния производител и търговец на вина Маргарит Тодоров заедно да опитаме каквото има произведено от сорта Врачански мискет. Маргарит Тодоров може да се нарече независим наблюдател от над 10 години, след като се оттегли от създадената от него компания „Домейн Бойар” и живее в Лондон, опитва вина от цял свят, идва си до България по три пъти годишно, опитва и български.

На дегустацията с нас беше и Владимир Влъчков, който е висока категория познавач, участник в журито на някои от най-престижните конкурси – „Винали интернасионал“ – Париж, „Мондиал дьо розе“ – Кан, по-рано и в „Уайн челиндж” – Лондон и „Мондиал дю вен” – Брюксел. Но Влъчков не участва в оценяването, оставихме го да дегустира и да си води бележки без да коментира, защото е консултант на „Вила Ямбол” и „Ню блуум” в Съединение, и участието му с оценки може да предизвика възражения. Все пак накрая поискахме от него да каже кои са топ трите вина от сорта и той го направи (виж по-долу).

Но преди това малко история за сорта и вината от него.

В миналото при соца само на две места е правено вино от този сорт. В съвсем ограничени количества, без да се продава масово по магазините. Произвеждали са по няколко хиляди бутилки годишно в избата на резиденция „Евксиноград“, която съществува още от времето на цар Фердинанд. Гроздето е карано от врачанско до Евксиноград. До 1989 г. е било предназначено само за чуждестранни високопоставени гости и за висшата номенклатура в системата на УБО. „Врачански мискет“ на избата в Евксиноград е станало прочуто, но в ограничен кръг. Известно е като

 

любимото вино на Тодор Живков,

 

който не е бил пияч и познавач, но е впечатлен от него. На практика е било достъпно за няколкостотин души, покрай които са го опитали и няколко хиляди техни близки. Достатъчно, за да се понесе славата му. Днес пак се произвежда там, но всички, които са опитвали някогашното, казват, че не може да става и дума за сравнение с днешното от избата на резиденцията. Сегашният „Врачански мискет – Евксиноград” се подреди по средата на класацията.

Маргарит Тодоров дегустира и си води бележки. Снимка: e-vestnik

Във врачанско са произвеждали малко вино от сорта, наливно. И повече от него се е произвеждала ракия, наречена „Врачанска теменуга“. Такава се произвежда и днес, пак в ограничени количества и не се продава навсякъде.
От множеството мискети в България, единствено сортът Врачански мискет е стар сорт, не е кръстоска в лозарските институти и бази в Плевен, Пловдив и София. Там са направени с кръстоски следните сортове: Дунавски мискет, Пловдивски мискет, Плевенски мискет, Кайлъшки мискет, Русенски мискет, Варненски мискет, Сандански мискет, Сунгурларски мискет. Всички те са различни кръстоски между сортовете Димят, Перла, Хамбургски мискет, Тамянка и др.

Само Врачански мискет е стар сорт, който се среща и в Унгария. Според някои данни, насаждения има и в Украйна, и Румъния. В България се среща главно във Врачанско, Ломско, в миналото и в Пазарджишко, и в опитните бази по лозарство. Известен е и с наименованията: Печски ароматен (от Печ, Унгария), Вражда мискет, Твърда тамянка.

Старите лозя с този сорт са малко и стават обърквания с Тамянка, Мускат отонел и Врачански мискет. На вид и аромат тези сортове са близки. Някои говорят за отделен сорт Врачанска теменуга, уж била по-различна, но това е въпрос на местни наименования. Вече почти няма такива стари лозя, не се знае кое какво наричат местните, вече не са живи старите лозари да кажат кое какво е тук и там, и този спор е потънал в историята. Със сигурност се знае само за новозасадени лозя със сорта Врачански мискет. Но и за тях не е известно много точно къде колко има засадени.

И в момента в България сортът е разпространен основно в Северозападна България. И десетте вида вина от Врачански мискет, които опитахме, са от изби в този край, с изключение на този от избата в „Евксиноград” и в с. Старо Оряхово, варненско.

От някои марки вина се намират само по-стари реколти, не е ясно защо – дали залежават и не се продават много поради цената, или просто не всяка година правят от този сорт. Например „Врачански мискет” – Евксиноград беше реколта 2020 г., „The Place” на „Врачанска теменуга” ЕООД реколта 2019 г.

10-те вина, опаковани за дегустация. Снимка: e-vestnik

. . .

Ето как се подредиха

в класация по средна оценка (подробности за вината по-долу):

1. „Гостът” Врачански мискет 2021, изба „Старо Оряхово“, оценка 5,25

2. „Врачанска теменуга“, оценка 4,75

3. AHINORA Врачански мискет 2020, изба с. Селановци, оценка 4,25

3. White Story Врачански мискет 2021, изба „Старо Оряхово“, оценка 4,25

Всички вина дотук са отлични или много добри бели вина, заслужава да се опитат, за да добие човек представа какво е ароматният сорт Врачански мискет. Вината по-надолу не си заслужават цената (на „Магура“ като цена-качество е добре за 10-11 лв.), но има и някои по-скоро посредствени на висока цена.

4. Врачански мискет 2020 изба „Евксиноград“, оценка 4,00.

5. Tochka Врачански мискет 2021, изба с. Типченица, оценка 3,75.

6. „Врачанска теменуга“ черен етикет, винарска изба „Бонония естейт“, оценка 3,75

7. Trevite Врачански мискет 2021, изба „Магура“, оценка 3,75.

8. The Place Врачански мискет 2019, , оценка 3,25.

9. ISTAR Врачански мискет 2021 изба „Бонония естейт“, оценка 3,00.

Ето подробности за 10-те вина, по реда на дегустацията. В скоби са дадени оценките от двамата дегустатори поотделно с инициалите им:

1. „Врачанска теменуга“. Произведено неизвестно къде от „Врачанска теменуга” ЕООД. Няма посочена изба на етикета, освен, че е серия от 3200 бутилки. На етикета няма и реколта. Иначе е описано с какви деликатеси върви и при каква температура да се пие. (оценка 4,0 И.Б./ 5,5 М. Т.)

2. „Врачанска теменуга“ 2021, черен етикет, винарска изба „Бонония естейт“. Тук вече е обяснено, че е произведено във винарска изба „Бонония естейт” за „Врачанска теменуга” ЕООД. (оценка 3,5 И. Б./ 4,0 М. Т.)

3. White Story Врачански мискет 2021, изба „Старо Оряхово“. Произведено от „Агромелиорации” ООД, Старо Оряхово. Това е село на 8 км от морето и на 30 км южно от Варна. (оценка 4,5 И. Б./ 4,0 М. Т.)

4. The place Врачански мискет 2019 Произведено от „Скай клуб” ЕООД, с. Типченица, по поръчка на „Врачанска теменуга” ЕООД. Серия 3400 бутилки. По дизайна на етикета може да се съди, че и по-горното вино „Врачанска теменуга” е произведено в Типченица. (оценка 3,0 И. Б./ 3,5 М. Т.)

5. Tochka Врачански мискет 2021, изба с. Типченица, от малко лозе в района на селото, както е посочено на етикета. Селото е на 20 км от Враца.(оценка 4,0 И. Б./ 3,5 М. Т.)

6. Врачански мискет 2020 изба „Евксиноград“. Както е посочено на етикета – произведено е от собствени лозови масиви в резиденцията. Там няма лозя с големи площи, става дума за бутиково вино, но само като количество. (3,5 И. Б./ 4,5 М. Т.)

7. AHINORA Врачански мискет 2020, произведено от „Винарна Селановци Ахинора”, с. Селановци. Селото е на 8 км от река Дунав, на 80 км от Враца, до Оряхово. Има нови насаждения собствени лозя с Врачански мискет. (5,0 И. Б./ 3,50 М. Т.)

8. Trevite Врачански мискет 2021 изба „Магура“. Виното е от най-старите от този сорт, от 50-годишна изба, но това не е гаранция, че ще е най-хубаво. (4,0 И. Б./ 3,5 М. Т.)

9. ISTAR Врачански мискет 2021 изба „Бонония естейт“. Нова изба на брега на Дунава, със собствени лозя наоколо, недалеч от Видин на север по реката. (3,0 И. Б./ 3,0 М. Т.)

10. „Гостът” Врачански мискет 2021, изба „Старо Оряхово“. Произведено в „Агромелиорации” ООД за „Девина смарт” ООД, Девня. (4,5 И. Б./ 6,0 М. Т.)

Ето и посочените от Владо Влъчков топ три вина Врачански мискет:

1. „Врачанска теменуга“ 2021, черен етикет, винарска изба „Бонония естейт“.

2. ISTAR Врачански мискет 2021 изба „Бонония естейт“.

3. „Гостът” Врачански мискет 2021, изба „Старо Оряхово“ (като четвърто пак беше сложил вино на Старо Оряхово).

Владимир Влъчков дегустира. Снимка: e-vestnik

Влъчков разкри също, че две от вината на избата в Старо Оряхово с различна марка са всъщност едно и също вино или са много близки. Същото посочи и за двете вина на „Бонония естейт“.

Разминаванията в оценките идат да покажат колко индивидуален е вкусът към виното. Някое е отлично за един и посредствено или с недостатъци за друг. Например вината на „Бонония естейт“ ние сме ги намерили за по-обикновени на аромат и вкус, и по-остри, с доминиращи киселини, макар и да не са неприятни, а за Влъчков това е качество – повече свежест.

Тук са спестени подробните бележки за аромат и вкус, защото точно при тях възприятието е най-индивидуално. Все пак, трябва да се отбележи, че повече от половината от вината имаха слаб аромат или неутрален, нетипичен за силно ароматния Врачански мискет. Поради други качества, някои от тях нямат толкова лоша оценка.

 

И Маргарит Тодоров, и Влъчков опитваха от по 5 чаши, връщаха се назад да сравняват. Репликата на Маргарит беше – „Е, добре е. Едно време като опитвахме български бели вина, поне няколко се оказваха окислени, сега не беше така“. И на забележката ми за високите цени каза: „Българските производители не знаят колко хубави евтини вина има по света.“ И започна да дава примери какво се внася и предлага в Лондон.

Дегустацията се състоя вече по традиция в стаята за срещи и премиери на книжарницата в кв. „Изток“ на ул. „Гагарин“ 27

– –
Виж още – класация на розе тук.

Бел. ред. – Много издания, включително световноизвестни вестници като „Гардиън“ и др., с многохиляден тираж на хартия и милиони посетители дневно в интернет, молят читателите си за дарения. И големи някога наши вестници като „24 часа“ молят за дарения читателите си. Ние сме доста по-скромно издание, но напомняме, че който иска може да ни подпомогне (виж тук). Може пък да направим още някоя дегустация.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.