Панаир на нищетата

Румен Белчев

Отмина поредният панаир на суетата, кой гласувал – гласувал, кой пропуснал – да се готви за следващия тираж, хвалбите, ругатните и обещанията останаха назад, пред нас са делничните кахъри и задаващата се зима.

Позабравихме песента за двете кебапчета крилати, които христоматия четат – и ето, че „ТЕЛЕГРАФ“ ни я напомня – „Суровите кюфтета излетяха с 45 %“.

Пропуснато е дали четат нещо, или просто така си подхвърчат. Но съседното заглавие действа малко успокоително: „Пуснаха уиски за пет лева“! Е, не по магазините – НАП разпродава конфискувано чуждо имане, но пък – по пет кинта шишето!

„ТРУД“ прави скрита реклама на добруджанските чушкопроизводители: „Варненци пътуват за пипер към Шабла“. Оказало се, че във Варна хубавинята „се продава средно за 2 лв. килото, а директно от производителите край пътя за Шабла може да се намери с 50-60 ст. по-евтино, особено късно следобед“.

И ще ми разправят после, че бензинът бил скъп!

По-песимистично подхожда към зимните проблеми „ДУМА“ – там потърпевша от топлофикацията направо призовава: „За зимата – в Африка“. Причината? Заради свалените поради скъпата топлоенергия радиатори „от студ взе да ни расте козина по зъбите“.

„РУСИЯ ДНЕС“ не се впечатлява от бъдещите застудявания – тя набляга върху евросанкциите: „ЕС забранява вноса на тоалетна хартия и сапун от Русия“!

Самата говорителка на руското Министерство на външните работи, г-жа Захарова, коментира санкцията, като цитира писмо на императора Наполеон до императрица Жозефина: „Не се къпи, аз пътувам и бързам с всички сили, след три дни ще бъда при теб“. Традиции, коментира Захарова“.

Кирливи европейци – кво ми се правят на цивилизовани! Да ги видим сега какво ще правят и без тоалетна хартия!

Санкците пеят своята зла песен – и призивите за икономия на енергия стават все по-настоятелни. И съветите как да става това – все по-объркващи. „Хладилникът гълта повече, ако е пълен или празен“ – обяснява ни „ТЕЛЕГРАФ“.

Дайте да се разберем – да ги пълним ли тия пущини, или да ги опразваме?

Но стига с тия потискащи новини – има и хубави вести от страната! „През 2024 година Сливен ще пие чиста вода“ – тържествува „24 ЧАСА“. Тогава се очаквало да бъде пусната пречиствателната станция, построена през 2009 г.

Бързата работа – срам за майстора! Нещо като строителството на магистралата към Калотина – „Магистрала „Европа“ спира на 100 метра от границата със Сърбия“ – научаваме пак от часовия всекидневник. Защо? Ами – защото „Последните стотина метра засега се оказват без разрешение за строителство, защото при проектирането е допусната грешка и подземни съоръжения са се оказали не там, където се е очаквало“…

Е, ще се хвърлят още някой и друг милион заради стометровата грешчица, а междувременно ние ще спестяваме според препоръките на „ТЕЛЕГРАФ“ – „С бърз душ и вълнени чорапи пестим 200 лева от сметката за ток“. Изчисленията показали, че ако спим на студено, но с вълнени чорапи, нямало да мръзнем чак толкова.

Слагайте чорапите или се обаждайте на бабите си да почват да плетат, че октомври го преполовихме и зимата иде!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.