Иранските дронове в Украйна символизират слабостта на Русия

Ирански дрон Mohajer-6, пленен от украинската армия. Снимка: знак

Фактът, че Русия използва в Украйна ирански дронове, като тези, които удариха Киев вчера сутринта, демонстрира две неща: нарастващата роля на Техеран в тази сфера и някои слабости на руската индустрия за производство на дронове.

Иран е доставил стотици дронове на Русия това лято, твърди Белият дом, и те се използват редовно, включително при атаките срещу Киев в понеделник.

Какви дронове, за какви цели?

Идентифицирани са два модела с различни приложения. „Шахед 136″ е доста голям дрон камикадзе, евтин за произвеждане. Той достига целта си чрез джипиес координати, въведени преди излитане. След това се движи автономно, лети доста ниско и поразява цел, която задължително е фиксирана на няколко стотици километри“, обяснява Пиер Грасе – френски изследовател, свързан с центъра „Сирис“ в Париж.

Русия използва масово в Украйна именно този модел. Но също и „Мохаджер-6, който има функции и размери, подобни на турския Байрактар ТБ-2“, додава Викрам Митал, преподавател в американската военна академия в Уест Пойнт.

Мохаджер-6 „са руският отговор на украинския TБ-2“ – известният въоръжен дрон от тип MALE (средна надморска височина, голяма издръжливост; акронимът означава „мъжки“ на английски – бел. ред.), доставен от Турция. Той се отличи и в ръцете на Азербайджан във войната му срещу Армения през 2020 г., припомня Жан-Кристоф Ноел, френски изследовател от Френския институт за международни отношения.

Доколко са ефективни?

„Като всички въоръжени дронове или дронове камикадзе, те са много ефективни, когато противникът няма средства да се защити или да отвърне на удара“, подчертава Ноел.

„Голяма част от първоначалния им успех се дължи на факта, че това е ново оръжие на този театър. Украинците ще ги заловят, ще ги разглобят и ще разработят системи за борба с дронове. Преди това те ще бъдат ефективни“, смята Митал.

Дотогава украинците могат да се опитват да ги свалят с преносими противовъздушни системи през деня или с батареи, оборудвани с радари за нощно виждане. Те също могат да опитат – но това не е лесно – да заглушат джипиес сигнала, за да парализират „Шахед 136“, които нямат оборудване, за да продължат към целта си в такава ситуация.

Украинците твърдят, че са свалили десетки ирански дронове през последните седмици.

Що се отнася до тези безпилотни летателни апарати камикадзе, „използването им за Русия е мярка за икономии, защото спестява ценни крилати ракети, които струват 1,5 до 2 милиона“ долара всяка, припомня Грасе.

„Основният им недостатък е, че могат да поразяват само фиксирани цели“, обяснява той. „Това не представлява заплаха за разгърнати войски. Следователно пристигането на дронове не би трябвало да променя хода на боевете“, прогнозира френският изследовател.

Дали това е руски фалит?

Защо Русия, един от основните производители на оръжие в света, се снабдява от Иран?

„Министерството на отбраната (на Русия) е разработило съответните тактически и технически изисквания за безпилотните самолети. И повечето (руски) производители, за съжаление, не са в състояние да ги изпълнят“, заяви неотдавна руският полковник Игор Ишчук, цитиран от агенция ТАСС.

Пиер Грасе от своя страна споменава за слабост на руската индустриална структура. „Специалният технологичен център, който произвежда (разузнавателните) безпилотни самолети „Орлан“, обяви, че ще премине към 3 смени по 8 часа, за да работи 24 часа в денонощието. Те не са в състояние да сформират екипите. Също като на фронтовата линия, проблемът на Русия са човешките ресурси“, отбелязва той.

Освен тази трудност, Русия не е планирала в арсенала си дронове камикадзе с голям обсег на действие като „Шахед 136“, но има „модели с ограничена автономност (максимум 40 километра)“, допълва Грасе.

Що се отнася до въоръжените безпилотни самолети от тип MALE, „доставянето на иранските „Мохаджер-6″ също е признание за промишлен провал“, уточнява изследователят. „Предполага се, че те имат материали от този вид… Това означава, че (руската индустрия) не може да се справи.“

„Западните санкции причиниха проблеми, така както и ковид, който предизвика смущения в световните снабдителни вериги“, подчертава Митал.

Руснаците „вече нямат достъп до западни технологични компоненти и опитите им да разработят серийно производство на този тип двигатели са неуспешни“, обяснява Ноел.

Дори ако прилагат заобиколни решения. Например, да накарат руски дипломат да купи навигационни системи където и да било по света в магазин за авиомоделиране. „След това частите ще бъдат изпратени в Русия с дипломатическа поща“, обяснява Грасе.

Иран – пазарен съперник на Анкара?

„Несъмнено има своеобразна надпревара между Иран и Турция за увеличаване на дяловете им на пазара за евтини дронове“, смята Митал.

„Горният сегмент на пазара е зает от САЩ и Израел“, припомня Мариан Рено, която е експерт по аеронавтика и дронове. „Турските дронове са под тях, но са по-надеждни от иранските, на които, изглежда, им липсва висока точност.“

„Иран вече има клиенти за тези дронове в Близкия изток“ сред своите съюзници – от Йемен до Ливан през Ирак, припомня Ноел. „Американските санкции срещу потенциални клиенти обаче ограничават много силно броя на кандидатите, които биха искали да се снабдят с такова оборудване“, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.