Великобритания: Има ли премиерка в самолета?

Лиз Тръс. Снимка: от тв екрана

Лиз Тръс вече не отговаря. Призована от опозицията да даде обяснения пред парламента в понеделник, британската премиерка трябваше да се появи след ново публично унижение: изоставянето на нейната икономическа програма от новия й министър на финансите.

Задълбочавайки неловката ситуация, тя три дни мълчеше, а вместо нея пред въпросите на опозицията се изправи Пени Мордонт, която отговаря за връзките на правителството с Камарата на общините и понякога е спрягана за наследник на Тръс на премиерския пост.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър разкритикува „пълния вакуум“ начело на властта.

„Къде е премиерката? Тя се крие, избягва въпросите, страхува се от собствената си сянка“, заяви бурно Стармър. „Къде е тя?“, повториха депутатите.

Тя „се крие на Даунинг стрийт, ужасена от факта, че трябва да отговаря за щетите, които причини“, смята Кирстен Осуалд от Шотландската национална партия. „Ако тя няма куража да дойде днес, има ли смисъл да се връща?“.

Мордонт се извини три пъти от името на Тръс за скорошните сътресения, които „засилиха безпокойството“, и посочи „сериозни причини“, за да обясни отсъствието й от изслушването пред опозицията, без да предостави повече детайли. Тя „не се е скрила под бюрото“, увери Мордонт, с което развесели присъстващите.

По-късно Лиз Тръс дойде в парламента, седна мълчаливо и остана с празен поглед, докато новият министър на финансите Джеръми Хънт обясняваше пред депутатите своя завой на 180 градуса по отношение тавана на бюджета. Премахвайки повечето от обявените през септември мерки, той превърна в куха черупка икономическата политика на Тръс, която разтърси пазарите с исканията си да поднови растежа чрез намаляване на данъците в размер на десетки милиарди лири, покрити от държавния дълг.

Накрая Хънт говори и за замразяването на енергийните сметки за някои лица, което беше предвидено да трае две години. Изключително скъпата заради растежа на цените за енергия мярка ще бъде преразгледана през април. Намаляването на данъка върху приходите също беше отложено „за неопределено време“.

От Даунинг стрийт настояват, че Тръс продължава да ръководи страната и „е работила тясно“ с Хънт, „за да се приеме този подход“.

Несъстоятелна

Единственото публично действие на Лиз Тръс от петък насам бяха няколко туита, като в един от тях, написан в понеделник, тя призна, че „британците имат нужда от стабилност“, на фона на изблик на паника сред консерваторите, две години преди следващите парламентарни избори.

Свряла се в премиерската резиденция извън Лондон през уикенда след катастрофална пресконференция в петък, на която тя се врътна и напусна след осем минути, Тръс изглежда е загубила всякаква власт, докато гневът нараства и някои от депутатите в нейния консервативен лагер заговорничат за свалянето ѝ.

Консервативната преса громи Тръс, чийто правителствен план беше направен на пух и прах. Четирима депутати вече се обявиха публично за нейното отстраняване, 41 дни след като дойде на власт. Десетки други са готвят за вот на недоверие.

Кризата на доверие, последвала бурята на финансовите пазари вследствие обявените бюджетни планове, толкова се засили през последните дни, че Тръс пожертва предишния министър на финансите и неин приятел Куази Куартенг в петък. Повечето британци искат оттеглянето ѝ, а резултатите от допитванията са катастрофални за консерваторите.

В момента Джеръми Хънт – на два пъти неуспешен кандидат за Даунинг стрийт, но опитен и спокоен политик, който е бил министър на външните работи и на здравеопазването, изглежда като пилота в самолета.

С постоянното си присъствие от петък насам, той изглежда решен да бъде „честен“ с британците. „Мисля, че Джеръми Хънт е де факто премиерът“, споделя депутатът Роджър Гейл пред Скай Нюз.

„Не мисля, че положението може да бъде удържано и че тя ще остане още дълго“, заяви депутатката Анджела Ричардсън пред радио „Таймс“, като приписа на Тръс отговорността за дупка от „10 милиарда лири“, изгубени в кризата след анонсирането на бюджетните планове на 23 септември, които „сега трябва да бъдат попълнени“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.