Коя е Седморката начело на Китайската комунистическа партия

Седемте члена на Постоянния комитет на Политбюро на ККП. Снимка: от тв екрана


Всемогъщият Постоянен комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия през следващите пет години ще се състои от седем души, които бяха избрани днес на пленум на ЦК на ККП. Кои са те?

Трима от тях и досега бяха членове на комитета, включително генералният секретар Си Цзинпин, който получи безпрецедентен трети мандат начело на партията.

Четиримата нови членове са верни на Си, а изключването на премиера Ли Къцян и на ръководителя на висшия консултативен орган Ван Ян се разглежда като знак, че представителите на други фракции вече не са добре дошли във висшия орган.

Новите членове застанаха пред медиите в Дома на народните събрания, като се подредиха от двете страни на Си в зависимост от ранга си. Новите държавни постове ще бъдат определени на заседанието на парламента през пролетта.

Всемогъщият лидер Си Цзинпин

Си вече подготви почвата да продължи да управлява, като премахна ограниченията в броя на мандатите. Още преди това отстрани съперниците си и получи върховна власт, като пое ръководството на работни групи, действащи извън министерствата, които контролират всичко – от националната сигурност до икономическата политика. Третият му мандат е приветстван като завръщане към едноличното управление след период на по-колективно вземане на решения.

Си е от така наречените принцове – син е на един от другарите на Мао Цзедун, основали Китайската народната република, който изпада в немилост, но се завръща, за да осъществи важни икономически реформи, работи на различни длъжности в провинцията, докато през 2012 г. става вицепрезидент, след това партиен лидер, а през 2013 г. – президент.

Си, който има диплома по право от престижния пекински университет „Цинхуа“, укрепи властта си чрез мащабна антикорупционна кампания, потвърди ролята на държавния сектор в икономиката, разшири армията и предприе безмилостни репресии срещу борците за граждански права в Хонконг и Синцзян. Той е известен и с очарователната си съпруга, вокалистката на Народноосвободителната армия Пън Лиюан, въпреки че двамата малко пътуват заедно от началото на епидемията от КОВИД-19.

Началникът от Шанхай Ли Цян

От 2017 г. Ли Цян е партиен секретар на Шанхай, най-големия китайски град и финансов център, и беше „спуснат с парашут“ в Постоянния комитет на Политбюро, вероятно като бъдещ премиер. Постът в Шанхай е един от най-важните в Китай и преди това е бил заеман от Си, бившия президент Цзян Цзъмин и бившия премиер Чжу Жунцзи.

Шейсет и три годишният Ли е смятан за близък до Си, след като е работил под негово ръководство в родната югоизточна провинция на Ли – Чжъцзян, която е център на експортно ориентирано производство и частни предприятия. Преди да бъде назначен за заместник партиен секретар, той оглавява отдела по политически и правни въпроси на провинцията. Има магистърска степен по бизнес администрация от Политехническия университет в Хонконг.

Репутацията на Ли беше накърнена от продължителния локдаун тази година в Шанхай, наложен заради КОВИД-19, принудил 25 милиона души да останат по домовете си, сериозно объркал икономиката и предизвикал отделни обществени протести. Макар че служители на местно ниво бяха наказани, за да се успокои обществения гняв, не е известно Ли да е работел за решаване на трудностите, свързани със стриктното придържане към твърдата политика на Си за „нулев КОВИД“. Издигането му за член на Постоянния комитет на Политбюро изглежда показва, че лоялността към Си надделява над обществената популярност и компетентността в управлението, когато става въпрос за напредък в политическата йерархия.

Шефът на антикорупционната служба Чжао Лъцзи

От 2017 г. Чжао Лъцзи ръководи всяващата страх Комисия на ЦК за проверка на дисциплината – партия орган, който следи за корупцията и други злоупотреби. Това го превърна в ключова фигура в кампанията на Си за спазване на правилата от партийните членове. Тази кампания понякога беше характеризирана като средство за отстраняване на опоненти и налагане на лоялност. Сега той ще оглави Общокитайското събрание на народните представители – до голяма степен церемониалния законодателен орган, който заседава в пълен състав само веднъж годишно и чиито обсъждания се провеждат главно при закрити врата от по-малката му постоянна комисия.

65-годишният Чжао е смятан от някои анализатори за част от „бандата от Шанси“ на Си, състояща се от фигури със семейни връзки със западната провинция Шанси. Преди да се премести в Пекин, Чжао е бил партиен секретар на Шанси, а преди това – на отдалечената западна провинция Цинхай на Тибетското плато, където е роден и е започва работа.

Чжао, както и Си, е второ поколение партиен член и по непотвърдени данни бащите им са били приятели. Смята се, че тези отношения са помогнали на Си в стремежа му да премахне ограниченията за срока на мандата и да продължи да бъде генерален секретар на партията за неопределено време.

Политическият теоретик Ван Хунин

Дългогодишният партиен политически теоретик Ван Хунин, на 62 г., е член на Постоянния комитет на Политбюро от 2017 г. и се издига от пета позиция, което отразява статута му на един от най-важните съветници на Си. Четвъртото място обикновено се заема от ръководителя на Китайската народна консултативна политическа конференция – консултативната група към Общокитайското събрание на народните представители, която наблюдава и некомунистическите групировки, религиозните организации и малцинствените групи.

Ван, който има академично образование, до голяма степен отговаряше за партийната идеология като съветник на поредица от лидери. Необичайно за тези, които са във върховната власт, той няма опит като областен управител, партиен лидер или министър на кабинета.

От 2017 г. насам той е директор на работната група групата към ЦК за задълбочаване на реформите – орган с относително неясни функции, който помага за прилагането на политиките на Си. Преди това е бил декан на престижния юридически факултет на университета „Фудан“ в Шанхай и професор по международна политика. Ван се застъпва за силна, централизирана китайска държава, която да се противопоставя на чуждото влияние.

Чуждестранните изследователи приписват на Ван разработването на официалните идеологии на трима китайски лидери – „Трите представителства“ на Цзян Цзъмин, „Концепцията за научно развитие“ на Ху Цзинтао и „Социализмът с китайски характеристики в новата ера“ на Си. Той е автор и на силно критичната книга „Америка срещу Америка“, написана след посещение в САЩ през 1991 г., в която се посочват икономическото неравенство и други американски социални и политически предизвикателства.

Партийният секретар на Пекин Цай Ци

Цай Ци е друго ново попълнение в Постоянния комитет на Политбюро, талантлив политик, който има отдавна установени отношения със Си. Както и Си, Цай е работил в крайбрежните провинции Фуцзян и Чжъцзян, като през 2016 г. пристига в Пекин първо като кмет, преди да бъде повишен като секретар на ЦК следващата година.

Времето, което прекарва на поста, е по-разнообразно и изпълнено с предизвикателства в сравнение с някои от неговите предшественици. Той проведе зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. навреме и със сравнително малко сътресения и осъществи стратегията на Си „нулев КОВИД“, без да предизвика масови сътресения, каквито се наблюдаваха в Шанхай.

66-годишният Цай е роден във Фуцзян и е смятан за един от водещите интелектуалци на партията, тъй като е защитил докторска степен по политикономия в Университета Фуцзян, като същевременно се е доказал и като компетентен мениджър.

Дин Сюесян, довереникът на Си

Като ръководител на Общия отдел от 2017 г. насам, Дин Сюесян заема една от най-важните бюрократични позиции в партията, с широк контрол върху информацията и достъпа до длъжностни лица. Това предполага, че Си му има голямо доверие и Дин често е сред малкото служители, които присъстват на деликатни срещи заедно с генералния секретар. Затова е наричан „алтер егото на Си“ и „началник на канцеларията на Си“.

60-годишният Дин се присъединява към Политбюро през 2017 г. и е заемал различни постове в партията, а не в държавната администрация. Подобно на Ван Хунин, той никога не е бил губернатор, партиен ръководител на провинция или министър.

Ли Си, руководител на индистриалната централа Гуандун

Издигането на Ли Си за член на Постоянния комитет на Политбюро изглежда е признание за успехите му в насърчаването на интеграцията между Гуандун, с неговия технологичен център Шънчжън, и международния финансов център Хонконг.

66-годишният Ли също така бе определен за наследник на Чжао Лъцзи на поста ръководител на Централната комисия за проверка на дисциплината, към чиято дейност Си със сигурност ще проявява голям интерес. Бащата на Ли е архитектът на успеха на Шънчжън и затова може би го цени Си, въпреки че двамата не са имали близки работни отношения.

Ли има и особената заслуга, че е бил партиен секретар на Янан, където се намира централата на партията в края на прочутия Голям поход, за да избяга от националистическите сили на Чан Кайши. Пещерите, издълбани в льосовите хълмове, в които Мао Цзедун и други партийни лидери прекарват Втората световна война, оттогава са се превърнали в място за поклонение за партийците. По-късно той се издига до заместник-секретар на партията в Шанхай, а след това до партиен секретар на североизточната провинция Ляонин.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.