Руски водещ: Давете украинските деца

Антон Красовски. Снимка: видеокадър

Водещ в руската телевизия Ар Ти (RT), контролирана от държавата, каза, че украински деца, които са възприемали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, e трябвало да бъдат удавени, съобщи Ройтерс.

В предаване миналата седмица руският писател-фантаст Сергей Лукяненко, подкрепящ активно агресията в Украйна, разказва как при първото му посещение в страната през 80-те години на миналия век местни деца му казвали, че са щели да живият по-добре, ако Москва не била окупирала страната им.

На това водещият Антон Красовски отвръща: „Трябвало е да бъдат удавени в река Тисина. Просто удавете тези деца, удавете ги“. Като вариант той предлага да бъдат затворени в бараки и изгорени.

В откъс от интервюто, разпространен в социалните мрежи, се вижда, че Красовски се смее на информации, че руски войници са изнасилвали възрастни украински жени по време на инвазията.

Украйна обвини в неделя руската телевизия в подбуждане към геноцид. „Правителствата, които все още не са забранили RT, трябва да гледат този откъс“, написа украинският външен министър Дмитро Кулеба в Туитър. „Това е агресивно подбудителство към геноцид (ние ще изправим този човек на съд за това), което няма нищо общо със свободата на словото. Забранете RT по целия свят“, допълни Кулеба.

Красовски е телевизионен коментатор, известен с възгледите си в полза на войната. Срещу него има наложени санкции от ЕС.

Няколко часа след като избухна скандалът главният редактор на телевизионния канал Маргарита Симонян каза, че Красовски е отстранен от работа заради „отвратителните“ си коментари. Никой в RT не споделя неговите възгледи, каза тя. В изявление в уебсайта на телевизията Симонян допълни: „На децата на Украйна, както и на децата на Донбас и на всички други деца пожелавам всичко това да свърши колкото се може по-скоро и те да живеят и да учат отново в мир – на езика, който те смятат за роден“.

Известната руска публицистка в изгнание Наталия Геворкян, авторка на първата биография на Путин, коментира в социалните мрежи: „Не знам дали шефката на Красовски разбира, че това, което той каза за украинските деца, е пряк път към международния наказателен съд, но уволнението на Красовски въобще не я освобождава от отговорност. Той наприказва доста неща под вещото ѝ ръководство, достатъчни за солидно обвинение“.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.