Риши Сунак ще бъде следващият британски премиер – как се стигна дотук?

Риши Сунак. Снимка: от тв екрана

Риши Сунак ще стане следващият премиер на Великобритания, след като неговите съперници излязоха от надпреварата на фона на един от най-бурните периоди в британската политическа история. Ето и кратка справка, коментари и контекст за лидерската надпревара:

ПОЛИТИКА

Четирийсет и две годишният Сунак е бивш министър на финансите и ще бъде третият премиер на Великобритания в рамките на по-малко от два месеца. Неговата предшественичка Лиз Тръс беше свалена след само шест седмици на поста заради своята икономическа програма, която разклати финансовите пазари, предизвика повишаване на цената на живота за избирателите и разгневи мнозина нейни съпартийци.

Борис Джонсън, който беше свален от власт през юли, възнамеряваше да направи необикновено завръщане на политическата сцена, но се отказа от надпреварата снощи. Бившата министърка на отбраната Пени Мордонт също взе участие в кампанията за определяне на петия премиер на страната в рамките на шест години.

Сунак, който е един от най-богатите политици в Уестминстър, ще стане премиер, след като получи покана от Крал Чарлз да сформира правителство. Бивш анализатор от „Голдман Сакс“, Сунак ще бъде първият британски министър от индийски произход. Неговата задача ще бъде да преведе страната през икономическата криза на фона на растящия гняв на някои избиратели.

По закон през следващите две години не се налага свикването на парламентарни избори, но опозиционни партии казаха, че на гласоподавателите трябва да бъде позволено да изразят мнението си. По информация от някои социологически проучвания Лейбъристката партия води пред консерваторите с повече от 30 процентни пункта.

ПАЗАРИ

Курсът на лирата и цените на британските държавните облигации за кратко се повишиха, след като стана ясно, че съперниците на Сунак се оттеглят от надпреварата, но след това бързо се върнаха към предишните си нива.

КАКВО СТОИ ЗАД КРИЗАТА?

Британските финансови пазари изпаднаха в хаос на 23 септември, след като тогавашният министър на финансите Куази Куартенг обяви данъчни облекчения на стойност милиарди лири, без да има финансиране за тях. Централната банка на Великобритания беше принудена да спешно да изкупува държавни облигации, за да спре рязката разпродажба, която заплашваше да предизвика хаос в пенсионната система и да повиши риска от рецесия.

Новият финансов министър Джереми Хънт отмени в понеделник миналата седмица „почти всички“ икономически планове на своя предшественик и намали обхвата на схемата на Тръс за енергийна подкрепа, която тя обяви през септември, като това беше исторически обратен завой в политиката, целящ да възстанови доверието на инвеститорите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.