Защо Херсон е от такова стратегическо значение

Протест срещу руската окупация в Херсон. Снимка: видеокадър

Украинските сили засилват натиска срещу руските войски в южната Херсонска област, която Москва окупира в началото на своята инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари. Загубата на този регион би била пореден голям провал за президента Владимир Путин. Регионът е от стратегическо значение за хода на войната на Русия в Украйна. Ето защо:

ВРАТА КЪМ КРИМ

Херсонска област граничи с Крим и осигурява на Москва сухопътна връзка към черноморския полуостров, който тя заграби от Киев през 2014 година. Ако Украйна превземе значителна част от Херсонска област, Москва ще бъде лишена от тази сухопътен коридор. Това също така би приближило украинската далекобойна артилерия до Крим, който Москва смята за жизненоважен за своите интереси.

На украинския полуостров, чието анексиране е смятано от Путин за най-важното му постижение през неговите повече от две десетилетия на власт, са разположени огромни руски военни сили, както и Черноморският флот, които Москва използва, за да разширява своето влияние в Средиземно море и в Близкия изток.

СНАБДЯВАНЕ С ПИТЕЙНА ВОДА

Снабдяването с питейна вода в Крим също ще бъде заплашено, ако Украйна си върне контрола над Херсонска област.

След като Москва превзе Крим, Киев блокира доставките на вода през канал от река Днепър. Когато Русия превзе части от Херсонска област и съседната Запорожка област на изток, тя незабавно започна да деблокира канала, за да поднови снабдяването с питейна вода. Русия се нуждае от тази вода за местното население, за напояване на безплодната земя на полуострова, както и за многобройните си военни обекти.

ЛОГИСТИЧНИ МАРШРУТИ

Руските сили са се окопали на десния – западен бряг на река Днепър, в северната част на Херсонска област. Това е единственото място, където има руско присъствие на десния бряг на широката река, която разполовява Украйна. Украински сили нанасят удари по мостовете над реката, за да нарушат снабдяването на Москва. (Руска) загуба на тази страна на реката ще позволи на Украйна да атакува руските снабдителни линии в Запорожка област и да се опита да си върне Запорожката АЕЦ, казват военни анализатори.

„Десният бряг е важен и за двете страни – за (Русия), за да подсигури стабилността на отбраната в посока Запорожие, и за (Украйна), за да бъде освободено това направление и да бъдат прекъснати тези три важни артерии: сухопътната връзка към Крим, водата към Крим и да бъде възстановен контролът над (атомната централа)“, каза военният анализатор Олег Жданов.

СИМВОЛИЧНО ЗНАЧЕНИЕ

Херсон понастоящем е единственият главен град на украинска област, превзет от руските сили от началото на инвазията на 24 февруари. Затова неговата загуба би била тежък символичен удар за Кремъл и би показала, че Русия, засега не е успяла да напредне към градовете Николаев и Одеса, които Москва се опитва да превземе, каза военният анализатор Олександър Мусиенко. „Ясно е, че загубата на Херсон и херсонското предмостие ще имат последици за имиджа на Русия и ще бъдат възприети негативно в самата Русия“, добави той.

КОНТРОЛ НАД ЧЕРНО МОРЕ

Херсонска област, чието довоенно население възлизаше на повече от един милион души, е на брега на Черно море. Нейното превземане би позволило на Киев да си върне контрола над част от крайбрежието на това море, което е ключова артерия за неговия износ на храни към чуждестранните пазари.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.