Бягат от мобилизация – и хора от администрацията, и чукчи бягат с лодка в Аляска

За мобилизацията в Русия използват реплики на плакати от Втората световна война. Снимка: ЕПА/БТА

Наредената от Кремъл частична мобилизация за попълване на празнотите в руските сили в Украйна, предизвиква остри негативни реакции в руското общество, накара много руски мъже да се спасяват в чужбина, извади наяве корупцията във военния елит и изостри до крайност риториката на пропагандния фронт, пишат в обзор от БТА.

След мобилизацията руснаците започнаха да осъзнават, че войната не е „като на кино“.
Както подчертава разследващият журналист от руския сайт „Медуза“ Алексей Ковальов, за стотици хиляди руски семейства войната не е само непосредствена заплаха за техния поминък, след като главите на семейства биват хвърлени в сражения, без да се мисли какво ще стане с хората, за които те се грижат.

Войната е и огромно икономическо бреме. Ковальов посочва, че в „Телеграм“ се сформират чат групи, в които съпруги и годеници на мобилизирани си обменят съвети къде може да се купят на сметка каски и бронежилетки, споделяйки растящото си отчаяние от хаотичната мобилизация.

Ковальов пише в анализ в сп. „Форин полиси“, че руските социални медии са пълни с клипове на новомобилизирани, които биват настанявани в мизерни условия в набързо опънати палатки и студени изоставени казарми. Без храна, униформи, хигиенни материали, екипировка и командири. Тези мъже, някои от които са били прибрани направо от улицата, са оставени на самотек и разчитат единствено на колети с храна от близките си и на изпратени пари, с които да си купят комплекти за първа помощ или зимни дрехи.

Но никой, който следи отблизо Русия, не би следвало да се изненадва от това, обобщава Ковальов. Той обяснява, че руските генерали винаги са гледали на военните си окръзи като на феодални владения, а на наборниците – като на крепостни селяни, които съществуват с единствената цел да служат на личното им обогатяване.

Авторът на „Медуза“ посочва и случая с бившия армейски генерал Андрей Гурульов, член на Държавната дума, сега санкциониран от САЩ. Докато е военен командир, Гурульов – днес гласовит поддръжник на войната в Украйна, е подведен под отговорност за „трудово робство“ на наборници. Впоследствие обвиненията са свалени и той на няколко пъти пътува до Сирия.

Корупцията е в сърцевината на неспособността на руските въоръжени сили да се справят на бойното поле и извън него, коментира „Форин полиси“. Руската редакция на Би Би Си е установила поне 559 документирани случая на престъпна загуба на имущество в армията от 2014 г. насам, когато Русия за пръв път нахлува в Украйна. Интенданти отмъкват цели камиони с униформи, ботуши, зимна екипировка и спални чували. Сега се оказва, че стотици хиляди униформи, които е трябвало да бъдат раздадени на мобилизираните, са изчезнали. Корупцията върви по цялата верига на военното командване, обяснява Ковальов. А мащабите на кражбите, вършени от командири по места, изглеждат толкова големи, че дори и подкрепящи войната популярни блогъри се възмущават, пише Ковальов.

Този непредвидено отворил се вътрешен фронт на войната няма как да бъде затворен, защото не е възможно в хода на военните действия да бъде предприета цялостна реорганизация на въоръжените сили, включваща смяна на ръководния състав и уволнение на хиляди офицери. Разследващи журналисти и активисти срещу корупцията отдавна са документирали екстравагантните палати на руския военен елит, посочва „Форин полиси“.

В момента вътрешният фронт на съпротива в Русия се разширява, тъй като вече има новомобилизирани, които са загинали в Украйна. Руски медии, цитирани от ДПА, съобщиха тази седмица, че служители в московската градска администрация и работещи за федерални учреждения в столицата буквално бягат от частичната мобилизация. Сайтът „Вьорстка“ съобщава, че в някои отдели (на московската градска администрация) броят на служителите от мъжки пол, които са напуснали Русия, възлиза на 20-30 на сто от целия състав. Специалисти по информационни технологии са избягали в Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, уточнява „Вьорстка“.

ДПА отбелязва, че смъртта в Украйна на началник отдел в московското кметство само няколко дни след обявяването на частична мобилизация не само е влязла във водещите национални новини, но е предизвикала и паника сред колегите му.

„Форин полиси“ прогнозира, че руската военна катастрофа ще продължава да се разгръща, а случващото се ще се приближава все повече до домовете на руснаците, за които войната е нещо средно между телевизионно забавление и далечен тътен.

До началото на частичната мобилизация на 21 септември Москва, Санкт Петербург и околните им региони до голяма степен бяха пощадени и оттам не се набираха войници. Така животът на средностатистическия руснак продължаваше да си тече „нормално“. Същевременно обаче, мъже от етнически неруски райони заминаваха. Една от причините за това е, че от години армията е сред малкото източници на сигурен доход в тези части на Руската федерация. В резултат мъже от Дагестан, Бурятия и руския Далечен изток преобладаваха в списъците със загинали в „специалната военна операция“.

Нещо повече: мобилизацията необратимо унищожи социалния договор, обвързващ руснаците с техните управници – минимална доза стабилност и благоденствие в замяна на пълна незаинтересуваност от политиката. Сега дори и най-верните слуги на режима не изглеждат в безопасност, отбелязва „Форин полиси“. Руските социални медии гъмжат от видеоклипове с полицаи, които обграждат мъже по улици, пазари и спирки на метрото, за да ги задържат и мобилизират. Мащабите на тези хайки няма как да бъдат омаловажени и те опровергават първоначалните усилия на пропагандистите на режима по телевизията и на други места да отхвърлят този вид събиране на мъже за бойното поле като изолирани случаи, резултат от престараване на наборни офицери, заключава „Форин полиси“.

В интервю за „Дойче веле“ Гвендолин Засе – водеща германска специалистка по Източна Европа, казва, че в Русия съпротивата срещу мобилизацията все още не е достигнала критична точка, но „ястребите“ в обкръжението на Путин все повече укрепват позициите си.

Все повече се усеща и нервност във властовите кръгове в Москва, казва Засе, както и несигурност сред регионалните съюзници на Русия, включително в Централна Азия. Възможно е след войната в Украйна този регион да се окаже много по-малко зависим от Русия, прогнозира анализаторката. Накрая всичко може да изглежда доста по-различно от това, което Путин си е представял, смята Засе. За момента обаче всичко говори за това, че Путин иска да унищожи украинската държава и украинците като нация, независимо от цената, анализира Гвендолин Засе пред ДВ.

Дотук, както изчислява „Форин полиси“, по данни на независими руски медии, 90 000 руски войници са извадени от строя – загинали в бой, издъхнали в болница или толкова тежко ранени, че са станали инвалиди. Тези загуби надвишават жертвите във войните в Афганистан и Чечения. Това бяха политически опустошителни конфликти, оставили дълбоки рани у руското общество, които още не са излекувани. А освен това руските жертви в Афганистан бяха дадени за период от 10 години, докато сега съизмерим брой войници паднаха само за 8 месеца. А потвърдените загуби на военна техника са повече от тези на цялото въоръжение в армията на средноголяма европейка държава.

Но сегашното поражение на постсъветска Москва няма да е първото. В средата на 90-те години, припомня „Форин полиси“, Русия беше надвита от далеч по-малка военна сила по време на Първата чеченска война, след предприемане на недообмислено нападение срещу столицата Грозни, основано на негодни разузнавателни данни и пълно високомерие. Колкото и да беше трудно да го направят тогава, водещи политици и медийни фигури намериха сили да кажат на руската общественост: „Войната свърши и ние загубихме“. Много от тези хора още са живи, допълва „Форин полиси“. Сред тях е и висшият военен – генерал Анатолий Куликов, ръководил прекратявания на огъня и отстъпления.

Поражението в Чечения обаче отприщи вълна от ултранационалистическо негодувание. А същата обсебеност от унижение и отмъщение сега се лее от речите на Путин за Украйна и дефинира толкова обхватна част от днешния руски дебат.

Ако Русия не се вгледа в себе си след като загуби войната в Украйна, нещо, което Германия направи след като загуби Втората световна война, цикълът от имперско негодувание и реваншизъм само ще се повтаря, предупреждава руският журналист Алексей Ковальов.

Но засега има данни, че Москва набира афганистански командоси, които са без препитание, а са били обучени от американски „тюлени“ и от инструктори на британските специални военновъздушни сили.

Междувременно двама кореняци сибиряци чукчи преодоляха с лодка 58-те километра от полуостров Чукотка до отдалечения остров Сейнт Лорънс в Аляска и потърсиха убежище в САЩ, за да не бъдат мобилизирани, съобщи радио „Свободна Европа“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.