Пет неща, които трябва да знаете за Бразилия: Амазония, неравенство, диктатура, икономика, футбол

Ден на Бразилия в Ню Йорк. Снимка: мейдинбразил

Бразилия, където крайнодесният президент Жаир Болсонаро ще се бори в неделя за втори мандат срещу иконата на левицата, бившия президент Лула да Силва, който води в проучванията на общественото мнение, е континентална страна от Южна Америка, основен износител на суровини, белязана от крещящи социални неравенства.

Една от най-големите държави в света

Бразилия има над 7400-километрова брегова линия по протежение на Атлантическия океан. Граничи с почти всички държави от южноамериканския континент (с изключение на Чили и Еквадор), сред които е единствената португалоговоряща страна.

Тя е петата по големина страна (8,5 милиона кв.км), с приблизително население от 215 милиона души.

В нея се намират повече от 60% от тропическите гори на Амазонка, които са от съществено значение за опазването на климата.

Бразилия е най-голямата католическа страна в света. Протестантите евангелисти са една трета от населението.

Монархия, диктатура и демокрация

Бивша португалска колония, Бразилия става независима монархия през 1822 г. и република през 1889 г. Робството е премахнато през 1888 г. Страната преживява военна диктатура от 1964 г. до 1985 г.

През 2003 г. Луис Инасио Лула да Силва, „Лула“, от Партията на трудещите се, стана първият ляв президент след връщането на страната към демокрацията след военната диктатура (1964-1985 г). Той беше преизбран през 2006 г.

С неговите социални програми 29 милиона бразилци излизат от бедността. Неговата подгласничка Дилма Русеф, първата жена, избрана за президент на страната (2010 и 2014 г.), беше свалена от власт през 2016 г., обвинена във фалшификация на обществени сметки.

През 2018 г. Бразилия се насочи към крайната десница с избирането на Жаир Болсонаро. Скептичен към КОВИД-19 президент във втората по брой на жертвите на пандемията страна в света (687 000 смъртни случая), той зачести с проявите си на презрение към жените, както и проявите си, насочените срещу местното население. Болсонаро подкрепя минното дело и селското стопанство в Амазония, която е засегната от пожари и обезлесяване. Срещу него са отправени над 150 искания за импийчмънт и се води разследване за дезинформация.

В неделя предстои Болсонаро да се изправи на изборите срещу Лула, който си възвърна политическите права през 2021 г., след 18 месеца лишаване от свобода, с анулирането на присъдите му по голямо дело за корупция.

Най-голямата икономика в Латинска Америка

Бразилия е най-голямата икономика на континента, като разчита на изобилие от природни ресурси и динамичен хранително-вкусов сектор.

Тя е един от водещите световни производители и износители на кафе, захар, портокалов сок, етанол, желязна руда, царевица, соя, памук, говеждо и птиче месо.

През 2021 г. страната се върна към растеж с повишение от 4,6% от БВП, след свиване от 3,9% през 2020 г. поради коронавируса. Въпреки това инфлацията и безработицата остават високи.

Карнавалът в Рио, популярен сред туристи от цял ​​свят, се проведе отново през април 2022 г. след двугодишно прекъсване.

Насилие и неравенство

С 47 503 убийства през 2021 г. (спад от 6,5%) Бразилия остава една от страните с най-много насилие (една пета от умишлените убийства по света). През 2021 г. неправителствената организация „Форум за сигурност“ отчете, че на всеки 10 минути в страната се случва едно изнасилване.

Пандемията разшири вече огромните неравенства в Бразилия, където съществуват хиляди „фавели“ (бедни квартали). Нивото на бедност (по-малко от 5,50 долара на ден) е скочило от 24% на 30% между 2014 г. и 2022 г., според фондация Жетулио Варгас. Гладът се е увеличил със 73% от 2020 г. насам, като засяга 33,1 милиона бразилци, според „Бразилската мрежа за проучвания на хранителния суверенитет и сигурност“.

Броят на децата на 6- и 7- годишна възраст, които не могат да четат или пишат, е нараснал с 66% след дългото затваряне на училищата, според асоциацията „Всички за образованието“.

Футбол и боса нова

Бразилия е голяма футболна страна, единствената, която е печелила световно първенство пет пъти (1958, 1962, 1970, 1994, 2002 г.). Сред звездите на футбола изпъкват особено „кралят“ Пеле и Неймар.

Страната се отличава и с изобилие от музикални стилове – от самба през боса нова и джаз до фънк. Сред световноизвестните бразилски музиканти са Шико Буарке, Каетано Велозо, Жилберто Жил, а отскоро и фънк певицата Анита, първата бразилка, чийто хит достигна върха на класацията на Спотифай.

Други известни бразилци са архитектът Оскар Нимайер (1907-2012), баща на футуристичната столица Бразилия, както и фотографът Себастиао Салгадо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.