Джери, който даде ритъма на рокендрола, издържа само половин час в НДК

Полицейската снимка на Джери Лий Люис, когато е арестуван в Мемфис, след като се блъска с колата си в портата на имението на Елвис Пресли Грейсланд. Снимка: Мемфис полис, Уикипедия

На 87 в имението си в Несбит, Мисисипи, почина Джери Лий Люис.

Рокендролът няма само един създател. За негови бащи сочат неколцина:
Бил Хейли, Чък Бери, Литъл Ричард, Елвис Пресли, Карл Пъркинс. Сред тях Джери Лий Люис заема особено място. Не само с няколко евъргрийн пионерски рокендрол парчета като „Whole Lotta Shakin’ Goin’ On“ и „Great Balls of Fire“. Той си печели прякора Трепача. Първият от дивите рокаджии, бял музикант и пианист. Почетен е и в Залата на славата на рока, и в Залата на славата на кънтри певците. И на Рокабили мюзик. Той е от създателите на това, което наричат рокабили – първите образци класически рок, с бърз ритъм.

Кариерата му е прекъсната, когато се жени за 13-годишната си братовчедка през 1957, студии отказват да го записват, радиостанции отказват да го пускат, спират да го канят на концерти, да свири в заведения и т. н. Потъва в пиянство и наркотици, но не загива като музикант, прави парчета в кънтри музиката и изплува отново през 60-те години.

Идват отново бурни години за него и през 70-те. Оттогава се помни една от скандалните негови случки. През 1976 се напива в клуб в Мемфис, Тенеси и посред нощ се сеща, че Елвис Пресли го търсил за нещо по-рано и му казал да мине през имението му Грейсланд. Джери Лий Люис се качва на новия си Линкълн Континентал с бутилка шампанско и отпрашва към Грейсланд. Само че пиян се забива в желязната врата на имението. Идва полиция и намират в колата му пистолет. Полицаите се съмняват, че е искал да стреля по Елвис и го прибират. Люис по-късно разказва, че полицаите дори питат Елвис какво да правят, той им казва „Заключете го“. Освободен е срещу 250 долара гаранция, и остава обиден на Елвис, който умира 9 месеца по-късно.

Друга случка с него е, когато на 41-ия си рожден ден стреля в стая по кутия кока кола с револвер с Магнум 357 (9 мм патрони с по-голям заряд). Получава се рикошет, куршумът удря в гърдите басиста на групата му, но не е фатално.

През 80-те години потъва в дългове, обвиняват го в укриване на данъци, после го оправдават по това обвинение. Федералната данъчна служба конфискува имущество от имението му заради дългове – автомобили, трактор, музикални инструменти и др. Към края на 80-те подава молба за банкрут, като посочва дългове към 3 млн. долара, от които 2 млн. към Федералната данъчна служба.

В края на 90-те и началото на новото хилядолетие е канен често на концерти и телевизионни шоу програми, колкото да напомни славните години на класическия пионерски рок.

През 2004 г. Джери Люис направи концерт в НДК. Макар че беше на 70 години, не много напреднала възраст за един музикант, изкара на сцената само малко повече от половин час. Изпълни няколко от златните си хитове, дори вдигна крак и удари с пета върху клавишите на пианото, както е правел на концерти в ранните си години. Но изглежда състоянието му не позволи да свири повече (към момента е бил с два байпаса на сърцето), прибра се е след един бис повече не излезе на сцената. Залата дълго скандираше името му и ръкопляскаше, но той не се показа.

Наградите му „Грами“ са без значение, никой не им обръща внимание, след като са подминавали и големи музиканти. Но хитовете на Люис остават в историята на музиката на XX век.

Портата на имението на Джери Лий ЛЮис, украсена с пиано. Снимка: Уикипедия
Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.