Латинска Америка: Идва ли нова „червена вълна“ с победата на Лула да Силва?

Изборен плакат на Лула да Силва. Снимка: АП/БТА

Победата на Луиз Инасио Лула да Силва на втория тур на президентските избори в Бразилия изглежда ознаменува завръщането на власт на левицата в Латинска Америка, но според анализатори гласоподавателите са гласували предимно в израз на протестен вот.

Поредица от изборни успехи на левицата за четири години от Мексико и Аржентина, през Боливия до Колумбия напомня началото на първото десетилетие на 21-ви век, когато „червена вълна“ заля континента.

Този път обаче избирателите гласуваха не толкова от особена привързаност към левите идеи, колкото от желание за промяна и прагматизъм след опустошителните последици от икономическата криза и пандемията от коронавируса, смятат експерти.

„Става въпрос по-скоро за тенденция за отхвърляне на статуквото, отколкото за нещо друго, на хора, които търсят алтернатива“, каза анализаторът Майкъл Шифтър от Института за междуамерикански диалог пред АФП.

„Причината не е в това, че латиноамериканците са станали по-леви. Не смятам, че има доказателства в подкрепа на това“, добавя анализаторът.

Болсонаро напусна властта с рекорден процент на неодобрение за действащ президент – 50 процента.

Той отблъсна някои бразилци със своите расистки, сексистки и хомофобски прояви, агресивния си стил или реакцията си на пандемията от коронавируса, която отне живота на повече от 687 000 души в Бразилия.

Оптимизъм

Тенденцията на протестния вот в Латинска Америка започна през 2018 г. в Мексико с избирането на Андрес Мануел Лопес-Обрадор, след което продължи в Аржентина, Боливия, Перу, Хондурас, Чили и накрая в Колумбия през юни тази година с избора на първия ляв президент в историята на страната.

Самият Лула е част от първата „червена вълна“, която ознаменува възхода на леви лидери като Ево Моралес в Боливия, Мишел Бачелет в Чили, Рафаел Кореа в Еквадор и Уго Чавес във Венецуела.

Двата мандата на Лула от 2003 г. до 2010 г. измъкнаха около 30 милиона бразилци от бедността.

„Имаше много оптимистична вълна от леви правителства, които се опитваха да намалят бедността, да се справят с неравенството. И икономическите условия бяха много по-добри“, каза Гийлерме Касароес, политически анализатор във фондация „Жетулио Варгас“, пред АФП.

След това дойде световната финансова криза, която опустоши зависимата от износа Латинска Америка и предизвика масов завой вдясно.

Това поколение десни лидери обаче не успя да се справи с предизвикателството на икономическа криза, усложнена от пандемия, която разкри и задълбочи неравния достъп до здравеопазване и образование.

Политически фигури от левицата, представляващи промяната, бяха издигнати на власт, въпреки силната подозрителност към „комунизма“ на този континент.

Авторитарни правителства

„Десните бяха на власт в почти всяка от държавите, но едва ли някой от тези президенти успя да донесе промяна. Логично е хората да се обърнат наляво“, отбелязва Леонардо Паз, консултант за Бразилия в неправителствената организация Международна кризисна група.

Тези леви лидери образуват хетероклитна група, смята Касароес. Имате авторитарни правителства в Никарагуа и Венецуела, леви популисти в Мексико и относително слаби правителства в Чили, Колумбия и Аржентина, каза той.

Лула, който обикновено е смятан по-скоро за умерен и прагматичен, отколкото за радикален или популист, преди всичко би се затруднил да осъществи какъвто и да е проект, насочен към насърчаване на регионална политическа или икономическа интеграция.

„В момента според мен този ляв завой е по-малко координиран“, отколкото при първата „червена вълна“, каза Паз.

Този завой наляво не е необратим, смята Шифтър. „Ако Лула не успее, всичко може да се промени след четири години“, каза той.

„Ако Лула не удовлетвори бразилските избиратели, те ще го отхвърлят и ще подкрепят някого, който е по-десен“, допълни анализаторът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.