Украинците се готвят за зима със спирания на тока

Местна жителка купува хранителни продукти в Бахмут, Украйна. Магазинът е осветен от свещ поради поредното продължително спиране на тока. Снимка: АП/БТА

Декоративните свещи, купени от Ярослав Ведмид преди повече от година, не били предназначени за използване, но стеклият се сега по тях восък свидетелства за това, че се палят почти всяка нощ – последица от прекъсването на електрозахранването в цяла Украйна.

Седнали на масата за вечеря в село в покрайнините на столицата Киев, той и съпругата му не могат да преброят колко пъти са се хранили на тъмно, откакто руските атаки причиниха прекъсване на електрозахранването в началото на октомври. Москва открито заявява намерението си да атакува енергийната инфраструктура на страната и да остави жителите й да зъзнат в студа.

„Когато разчиташ на електричество, най-лошото е, че не можеш да планираш. От психологическа гледна точка е много неприятно“, казва Ведмид, 44-годишен собственик на фирма в Билохородка. Прекъсванията стават все по-дълги – почти по 12 часа на ден, казва той.

Досега Русия е унищожила около 40 % от енергийната инфраструктура на Украйна, което е засегнало 16 области, посочва украинското правителство.

Последната атака беше вчера, когато масиран залп от руски крилати ракети и безпилотни самолети удари Киев, Харков и други градове. Това доведе до прекъсване на водоснабдяването и електроснабдяването, което се оценява като явно отмъщение за украинска атака, както твърди Москва, срещу нейния Черноморски флот.

Непредсказуемите прекъсвания на електрозахранването се увеличават, докато правителството се опитва да стабилизира енергийната мрежа и да ремонтира системата преди настъпването на зимата. Прекъсването на електрозахранването засилва безпокойството и несигурността сред населението, което вече се бори със стреса от близо деветмесечната война.

За да се опитат да облекчат хората, енергийните компании публикуват ежедневни графици за това кога в кварталите няма да имат ток. Това обаче не може да се прогнозира с точност, тъй като ударите се засилват. Миналата седмица беше повредена електроцентрала в Централна Украйна, което доведе до извънредно спиране на тока и накара правителството да предупреди гражданите за по-тежки и продължителни прекъсвания.

„За съжаление разрушенията и щетите са сериозни“, заяви губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба в публикация в „Teлеграм“. „Необходимо е да се подготвим за извънредни прекъсвания на електрозахранването за неопределено време“, допълни той.

В цялата столица жителите се запасяват с отоплителни уреди, одеяла, топли дрехи и преносими зарядни устройства за осигуряване на функционирането на електрониката. Повечето от тях казват, че са готови да понесат тежестта на прекъсването на електрозахранването поради войната, но честотата и променливостта на прекъсванията водят до трудности.

От днес правителството планира да промени разписанието на киевското метро, така че да включва по-дълго време за чакане, за да се пести енергия.

В деня, когато АП посети дома на Ведмид през октомври, имаше непланирано петчасово спиране на тока, а след това и планирано по време на вечерята.

Всеки път, когато токът спира, семейството остава без интернет. Тъй като в селото има и слаба телефонна мрежа, домакинството често не може да комуникира с други хора.

Взирайки се в мобилния си телефон, Ведмид свива рамене. „Гугъл мапс“ не работи и той не знае колко време ще му отнеме да стигне до жп гарата за планираното пътуване със съпругата му до провинцията.

Най-много го тревожат обаче следващите месеци, когато температурите могат да паднат до минус 20 градуса по Целзий. „Големите ми опасения са за (студената) част от сезона, за зимата, защото в момента тя влияе на комфорта ни, но не застрашава живота ни“, каза той.

Семейството е поръчало генератор, който трябва да бъде инсталиран до декември, но търсенето е скочило и не всеки може да си позволи да купи такъв уред или необходимото за функционирането му гориво. От началото на войната цената на дизела се е удвоила, казват местните жители.

Все пак някои са открили положителна страна на изключването на тока. Съпругата на Ведмид, Олена, казва, че чете повече книги, вместо постоянно да преглежда интернет, за да види последните събития от войната. Това ѝ помага да се чувства по-малко тревожна.

Ако не беше непрестанният обстрел от страна на Русия и липсата на оборудване за възстановяване на захранването, което в голяма степен трябва да се внася, щетите биха могли да бъдат възстановени в рамките на седмици, твърдят енергийни експерти.

„Главната опасност са повтарящите се ракетни атаки“, заяви професор Генадий Рябцев, главен изследовател по въпросите на енергийната сигурност в Националния институт за стратегически изследвания. Жителите на градовете в близост до фронтовата линия, като Николаев, Запорожие и Харков, ще пострадат най-тежко от многократното спирането на тока, каза той.

ДТЕК, основната енергийна компания в Украйна, заяви, че е изчерпала оборудването си за ремонт. Разходите за оборудването възлизат на стотици милиони долари.

Според доклад, публикуван тази седмица от Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, Русия вероятно ще продължи войната и през зимата, надявайки се да отслаби подкрепата на Запада за Украйна и „със студ да принуди Европа да се предаде“.

Жителите в близост до фронтовата линия казват, че се готвят условията да се влошат.

Мария Чупинина се е сблъсквала с прекъсването на електрозахранването в Харков още преди да започнат прекъсванията в региона тази седмица. Жената, която се занимава с отглеждане на деца сираци, живее на петия етаж на жилищна сграда и се грижи за четири бебета, които още не са навършили годинка. Когато няма електричество, е невъзможно да се отоплява апартаментът и всеки път, когато излизат, трябва да слизат по петте етажа на стълбите в тъмното, разказва тя по телефона за АП.

Ако Чупинина не подготвя всичко предварително, бебетата няма да имат какво да ядат. „Ако не си се подготвил, нямаш време да напълниш термоса, а няма топла вода или решение на проблема“, казва тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.