За химията и мускулите. Правят ли стероидите чудеса?

„Не става само със зобене... трябва и акъл!“, съветват познавачите

Треньорът Митко Кръстев. Снимка: Николай Григоров

Изпит по културизъм в спортната академия. Преподавателят се обръща към първия студент:
– Ти знаеш ли по какво ти е изпитът?
– Ъ-ъ-ъ!? – отговаря студентът.
– Ти знаеш ли кой съм аз?
– Ъ-ъ-ъ!?
– Знаеш ли къде учиш?
– Ъ-ъ-ъ!?
В това време друг студент се обръща към свой колега:
Леле, тоя е егати гадняра, изпитва на целия материал!

„Не става само със зобене… трябва и акъл!“, категоричен е един от стотиците форумци, които трескаво обсъждат какви стероиди да си вземат. Ако човек се разрови в сайтовете, може да се учуди от множеството „реклами“ от сорта „Продавам хубава химия“ или „Стероиди за всеки“. Всичко това е илигъл (незаконно), както се изразяват запознати. Внасянето на „химия“ в България е изцяло незаконно. Всеки си доставя както може и от когото може. Магазините за хранителни добавки отдавна са сигурните места, откъдето можеш да си купиш химия. В аптечната мрежа също могат да се намерят стероиди. Някои фитнес маниаци си я набавят и от съседна Гърция.

„Ъндърграунд“ набавянето на подобни вещества обаче крие не малко рискове, защото незапознатият ентусиаст не винаги може да има късмет, да попадне на качествена „химия“.
„Проблемът е, че хората не са достатъчно осведомени – не знаят защо го взимат, как да го взимат. Такива хора се набутват с пари, може да попаднат на фалшификати – плащаш скъпо за нещо, което е менте“, категоричен е Митко Кръстев, управител на „Славия Спортес“. Той започва да тренира фитнес през 1991 г., завършва Националната Спортна Академия със специалност треньор по културизъм. Като персонален треньор и фитнес инструктор започва да работи през 2001 г. „Винаги ми е било интересно какво става в мускула, защо се получава така, че качваме мускулите, горим мазнините, как да предизвикаме тези процеси, да ги направим съзнателни и целенасочени. Как да си променим храненето, режима, тренировката, живота, за да постигнем дадена цел – да да качим мускул, да изглеждаме добре, да бъдем в тонус. Стероидите действат, няма кой да ме убеди, че не действат“, категоричен е Митко.

Митко Кръстев държи да отбележи, че не е лекар, нито фармацевт и затова информацията му е „неофициална“. „Изучавал съм биохимия, анатомия, физиология, спортна медицина и психология, прочел съм много книги за стероидите, следя редица форуми и сайтове по темата в Интернет. Дискутирам темата със знаещи и можещи хора по този въпрос. Всичко това е достатъчна предпоставка мнението ми да има тежест, да бъде максимално логично и научно подплатено.“

В началото на 90-те започва масовото употребяване на химия в България. Тогава могат да се намерят в аптеките единствено бионабол, ретаболил и тестостерон. Бионаболът и тестостеронът са силни химии – андрогенни. „Имаше масово тъпчене с тези неща. Хора взимаха грамове химия – което е зверски голяма доза. Нямаше информация. Тогава подочуваш, виждаш, правиш някакви опити, на сляпо, разказва Митко. Нямаше Интернет. Като почнах да тренирам 1991 година имаше една книга по културизъм – „Правете мускули“ на Еньо Рангелов. Малко след това издаде 2 поредни книги продължение на първата – „Културизъм за маниаци” и „Мега мускули за вас”. Първата сериозна книга излезе през 1995 година, наричахме я черната книга, защото беше с черни корици. Казваше се „Ройдс“, (roids – стероиди на жаргон), тя даваше точни и конкретни отговори по темата. За времето си беше доста изчерпателна, беше много скандална – лекари и преподаватели бяха против това, което пишеше в нея, но спортуващите я приемаха за „библия“. Всичко останало беше по пътя на логиката, което беше много глупаво, защото на принципа на грешки и опит, човек може да се лута и 20 години, и пак да не стигне до желания резултат.“

Защо се взима химия?

Според експертите (хората, които използват стероиди, тренират, а не са лекари), химията се взима, за да станеш по-силен, по-мускулест, да имаш по-малко мазнини. „Химията е нещо, което помага и то много, но при положение, че знаеш как се приема, знаеш какво приемаш и начина по който да го приемаш, знаеш как работи и знаеш начина на съчетаването и с тренировки и хранене. Всеки сам трябва да прецени какво точно иска да постигне, да се запознае с положителните и отрицателните страни на проблема, казва треньорът Митко. Да прецени собственото си тренировъчно състояние и развитие, има ли нужда от стероиди и напълно наясно ли е за какво точно става въпрос.

София – Фитнес турнир „Княгиня Калина“. Княгиня Калина се снима със състезателките. Снимка: Булфото

Не искам да агитирам хората да използват стероиди, защото те не са безобидни и тяхното използване е рисково, може да доведе до сериозни увреждания. Не искам и да заклеймявам стероидите, защото те работят и са много мощно средство. Това, което се постига със стероиди, е невъзможно да се постигне без тях. Ако можеше спортът да е чист, без тях, би било добре, но реалността е друга – приемането на стероиди е масово, защото стероидите работят.
Стероидите не правят чудеса. Няма вълшебно хапче, с което ще можем да ядем каквото си искаме да не тренираме и да имаме страхотно тяло. Чудесата си ги правим ние с тренировката и правилното хранене, а стероидите могат да помогнат, нищо повече.
Има един стар лаф в нашите среди: „Има два вида хора: едните зобат, другите не си казват.” Голяма част от хората взимат стероиди тайно и крият от останалите, което е смешно защото нещата са очевадни. Ако един човек стигне своето оптимално развитие и иска да продължи да се развива, но въпреки упоритите тренировки, диета, приемането на добавки, това нещо не се получава – наблюдава се постоянен застой, тогава мога да кажа, че е подходящият и правилният момент да се започнат стероидите, ако изобщо можем да говорим за правилен и подходящ момент.“

Що се отнася до подходящата възраст за взимане на химия, осведомените са категорични, че това трябва да стане след излизането от пубертета. Преди 20-ата си година млад човек не е добре да започне да използва стероиди. Прекалено е голям стресът за един млад организъм под 20-22 г. вследствие на хормоналното развитие и е излишно да се добавя допълнителен стрес в лицето на стероидите.

Видовете стероиди

Всички стероиди са на базата на тестостерона, те са негови производни. Целта на учените е да направят лекарство, което е силно анаболно, положително като тестостерона и по-малко андрогенно – с по-малко вредни влияния. Тестостеронът и много други хормони се приемат като средство за стимулиране.
Основно стероидите са два вида – анаболни и андрогендни. Андрогенните са силни, те се използват, когато се цели сила – силов трибой, щанги, вдигане от клек. Те могат да причинят по-големи вреди от анаболните.
Анаболните стероиди са културистична химия – за хора, които се състезават, или които посещават сериозно залите, но не се състезават. Анаболните стероиди са лека химия, или още наричана – женска. Целта им е да се получи по-голям обем, да порасне мускулът, да стане по-релефен. Има комбинации, които са от двата варианта, тогава принципите и правилата са много, възможностите да се комбинират – също.

Начин на приемането

Христомир Христов, Състезание по културизъм в НДК 2006 г. Снимка: Булфото

Начинът на приемане и на спиране на стероидите е същността на въпроса, категоричен е Митко Кръстев. Има много различни твърдения, схеми и комбинации. Не биха могли да се степенуват ефикасността и работоспособността на даден стероиден цикъл, защото влияят голям брой субективни фактори. Основното нещо обаче е, че високите дози не винаги водят до високи резултати, грешно е да се твърди, че колкото повече взимаш толкова по-як ще ставаш.
Разликата между отровата и лекарството е в дозата. Ако даден медикамент не се употребява по дадените указания, твърде вероятно той би довел до влошаване на здравето на този, който го приема. За съжаление няма спортна фармакология, която да даде научно обяснение точно за какво става въпрос – колко количество от кой стероид действа на даден индивид. Няма официално научно разработване на темата как действа даден стероид. Всичко е ъндърграунд. Учиш се сам и крадеш опит от тези, които вече знаят. Но като имаш една добра подготовка – като си наясно с процесите в тялото, що е това метаболизъм, как работят хормоните, как действа самият стероид, имаш голяма база данни, която ти дава възможността да експериментираш.
Ако приемаш стероиди 3 месеца, хубаво би било 3-4 месеца да си починеш.Ако изпиеш 100 хапчета аспирин и 100 хапчета стероид – действието на аспирина ще е фатално, докато от стероида най-много да те хване разстройство. Няма твърде малка или твърде висока доза, защото твърде малко за едни ще е твърде много за други.
Голям проблем е фактът, че много хора се хвърлят смело и решително да съставят стероидни цикли на сляпо – без да имат необходимия минимум от познания, вследствие на което може да се стигне до здравословен проблем, да няма резултат или постигнатият веднъж резултат да не може да бъде запазен.

Най-популярният и доказал се стероиден цикъл е приемане по схемата на пирамидата. Приемите се разделят на седмица (за по-удобно), започва се от една минимална доза, в зависимост от стажа и опита. Дозата се увеличава постепенно. Като се стигне до пика, се задържа две-три седмици, зависи от схемата, и се „слиза“ постепенно и бавно. Основното е да се слезе от „пирамидата“ по-бавно, отколкото сме се качили. Ако стигнем пиковата доза за 3 седмици, значи трябва да слезем за 5-6, защото тялото, оставено изведнъж без стероиди, изгаря всичко, което сме направили като мускулна маса. „Идеята на тренировката и на химията е да има стрес, обяснява Митко. Стресът изкарва тялото в по-голямо положение на ниво сила, адаптация. Здрав човек винаги се адаптира, когато го подложим на по-екстремални условия. Подобно нещо са тренировките.
Как растат мускулите: увеличаваме тежестта, получава се стрес, тялото отговаря адекватно, като на даденото интензивно натоварване, то увеличава мускулната маса. Стимулирането със стероиди представлява значително увеличаване на целия този процес.
Ако имаме необходимите познания, можем да постигнем почти всяка цел. Да натрупаме мускулна маса, да свалим мазнини. Приемът на стероиди увеличава значително започнатите процеси. Развива и усилва резултата от храненето и тренировките. Има няколко отделни направления- тренировката, храненето, възстановяване, стимулиране, те трябва да бъдат независими и всяко от тях да се развива максимално. Не трябва да се поставя едното за сметка на другото направление. Това е система, която върви заедно.“

Дозата

Димитър Димитров позира с бронзовия медал от световното първенство в Южна Корея. Снимка: Булфото

Дозата е нещо много относително. „Но със сигурност няма как да умреш от еднократно приета висока доза стероиди, уверява Митко. Тук не говорим обаче за препарати като ефедрин или негови подобни – те имитират действието на адреналина и норадреналина. Когато имаме адреналин в тялото ни се повишава обменът на веществата, увеличава се пулсовата честота, вдига се температурата. Крайният ефект на това нещо е, че подготвя тялото за някакъв вид работа – когато трябва да оцелеем, когато сме заплашени, осигуряваме допълнително енергия. Целта на тези лекарства е така да поставят тялото, че да изразходва възможно най-много енергия, като мазнините да са източник на тази енергия. Ние сме в по-голям стрес, за да направим по-добра тренировка, осигурява се енергията, идваща от адреналина.“

Митове за химията

Митове, както и вицове за химията и културистите, са стотици. На първо място се говори за проблеми с потентността. Според треньора Митко повечето сексуални смущения са на психическа основа. „Стероидите, независимо дали са анаболни или андрогенни, повишават нивото на тестостерона в тялото. Когато стане това, половата мощ е значително по-голяма. Когато той се спре изведнъж, което е неправилно, от 110% тестостерон в тялото, той рязко намалява на 80%. Съвсем нормално е, но не е задължително, да има полови смущения. Има редица медикаменти, които се взимат, тялото да започне отново да произвежда тестостерон.

Що се отнася до депресиите, като цяло стероидите променят нагласата на човека към околния свят. Някои са по-чувствителни, други не толкова. Няма гаранция, че даден стероид ще ти донесе дадено действие. Ако човек по принцип е маниакален, депресивен, стероидите евентуално биха отключили това нещо в него. Не е задължително, но се случва“, обяснява треньорът.
А за интелектуалното развитие, или по-скоро липсата на такова, той добавя: „Има хора, които са си глупави, каквото и да взимат, те пак ще са си глупави. Няма стероид за оглупяване. Когато концентрираш обаче цялото си внимание и енергия върху едно нещо, то човек се ограничава. Не мисля, че може да повлияе негативно на интелектуалното развитие, ако човек се интересува от света, чете една книга седмично, ходи на кино, на театър, едва ли стероидите ще му попречат по някакъв начин. Но ако човек си е тъп… проблемът не е в стероидите.“

Състезателките се представят на публиката. Снимка: Булфото

Хормоналният дисбаланс, който могат да предизвикат стероидите обаче не е мит. „Проблемът при жените при взимане на химия е следният: по-голямото ниво на тестостерон разваля баланса между хормоналното ниво на една жена. Когато при жените се увеличи тестостеронът, се получават вторични мъжки полови белези – по-обилно окосмяване, удебеляване на гласа, може да се появят зачатъци на адамова ябълка, уголемява се клиторът.
При мъжете е обратно – най-срещаният проблем е гинекомастията. При използването на стероиди, те „ароматизират“ (превръщат излишните мъжки полови хормони в женски, за да има баланс в тялото). Когато спрем химията, се получават повече женски полови хормони, отколкото мъжки и се надуват зърната – стават болезнени, чувствителни при пипане. Не е задължително, но има възможност това да стане.“

Цените

Всичко зависи от размера на нещата, които ще купуваш, казва треньорът. Ако говорим за нещо минимално – мек стероид, само един, като за начинаещи, на хапчета, спокойно човек може да влезе в рамките на 200-250 лева за един цикъл. Ако дозата не е голяма. Ако цикълът е сериозен 16 седмици, комбинира няколко препарата, може да достигне до 1000-1500 лв.

„Не е проблем човек да се назоби, тънкият момент е да знаеш как да ги спреш, за да ти остане това, което си направил, за максимално дълго време – три крачки напред, една крачка назад, обобщава Митко. Според него, ако се сравни приемането на стероиди с пиенето на алкохол, пушенето и приемането на наркотици – стероидите отиват на последно място.
И преди, и след, и по време на взимането на стероиди обаче е много важно човек да следи за здравето си, правейки си изследвания. Защото… нищо не е сигурно.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.