Седемте тревоги на избирателите в САЩ

Митинг на демократите в щат Масачузетс. Снимка: АП/БТА

От правото на аборт до имиграцията, без да пропускаме инфлацията, престъпността и защитата на демокрацията – тревогите на избирателите в САЩ са различни, но някои ще надделеят, когато гласуват на 8 ноември. Седмица преди вота предлагаме преглед на тези проблеми.

1. Инфлацията – приоритет номер едно

Според всички допитвания това е най-голямата тревога на американските домакинства. Републиканците обвиняват Джо Байдън и партията му за поскъпването на живота в страната.

„В наши дни всичко вече струва повече – от пазаруването до бензина за колата“, казва осъдително Джен Киганс, издигната от консерваторите за член на Камарата на представителите, докато шофира във видеоклип от своята кампания.

Демократите дълго време избягваха да засягат тази тема от страх да не си навредят. С риск да изглеждат откъснати от реалността.

Под натиск от лявото крило на партията си да изпрати ясно послание, свързано с икономиката, Джо Байдън повтори тези дни, че „демократите градят една по-добра Америка в полза на целия свят“. И увери, че точно републиканците са тези, които „ще съсипят икономиката“.

2. Защитата на абортите по желание – рискован ход на демократите

По време на кампанията кандидатите демократи между другото предпочитат да говорят прочувствено за абортите, след като в края на юни Върховният съд на САЩ унищожи правото на американките да прекъсват бременността си.

Решението на най-висшата съдебна инстанция в страната осигури на демократите повече гласове в допитванията през лятото, което подхрани спекулациите за възможна тяхна победа на тези избори, чийто изход неизменно е неблагоприятен за партията на действащия президент.

Демократите се въодушевиха от референдум, организиран в началото на август в твърде консервативния щат Канзас, на който избирателите масово се обявиха за отхвърляне на поправка в конституцията, насочена срещу правото на аборт по желание.

Но седмица преди изборите социологическите проучвания показват, че абортите вече не са приоритет за американците.

3. Престъпността – нов аргумент на републиканците

Нова изходна точка за атаки на републиканския лагер – престъпността в страната, която нараства по данни на федералната полиция. „Голямата стара партия“ (Grand Old Party, GOP) обвинява демократите, че са неспособни да гарантират сигурността на американците.

В Пенсилвания, един от най-оспорваните щати на междинните избори (midterms), кандидатът републиканец Мехмет Оз постоянно нарича своя съперник демократ Джон Фетърман „снизходителен към престъпността“.

Демократите се опитаха да заглушат тези обвинения, като гласуваха през последните седмици поредица законопроекти, които се очаква да подобрят набирането и обучението на полицаи в САЩ. Това разгневи привържениците на лявото партийно крило, които се борят за съкращение на разходите за полицията след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, убит от бял полицай.

4. Имиграцията

Имиграцията – взривоопасна тема в САЩ, е още по-деликатна седмица преди вота. Републиканската опозиция обвинява демократите, че са превърнали границата с Мексико в решето.

Защото от октомври 2021 до август 2022 г. САЩ са регистрирали задържането на тази граница над два милиона мигранти. Рекорден брой, включващ и рецидивисти, които са си опитвали късмета повече от веднъж.

Републиканците уверяват, че тази незаконна имиграция подхранва трафика на фентанил в САЩ. Това е синтетичен опиат, до 50 пъти по-мощен от хероина, убил хиляди млади хора в страната.

5. Баталии в културната сфера

Републиканците обещават на Америка и „бъдеще, основано на свободата“, по-специално в училищата в цялата страна, станали през последните години обект на разпалени дебати във връзка с поставянето под карантина, носенето на маски, ваксинацията срещу КОВИД-19, а и за преподаването на история,свързано с робството и дискриминацията. Позиция, която изглежда намира отклик сред избирателната им база.

Консерваторите продължиха също и офанзивата си срещу транссексуалните спортистки, изтъквайки, че „в женски спортни състезания да могат да участват само жени“. Демократите, напротив, настояват да се разшири закрилата на ЛГБТ (лесбийките, гейовете, би- и транссексуалните).

6. Защитата на демокрацията

Стимулирана от серия изслушвания в парламентарната комисия, разследваща Доналд Тръмп и щурма на негови привържници срещу Конгреса на САЩ на 6 януари 2021 г., защитата на демокрацията също се появи в списъка на безпокойствата на американските избиратели.

Предишният президент продължава да твърди без да привежда доказателства, че президентските избори през 2020 г. са му били „откраднати“ – твърдение, което все още се подкрепя от милиони негови симпатизанти и стотици кандидати на републиканците на изборите на 8 ноември.

7. Климатът – важна, но отсъстваща тема

Въпреки повтарящите се тази година природни бедствия в цялата страна темата за климата почти не намери място в сегашната кампания.

Независимо от това, по данни от допитване на в. „Вашингтон пост“ и телевизия „Ей Би Си нюз“, близо 80 процента от демократите са на мнение, че климатичните промени са „от голямо значение за това как ще гласуват“. Така обаче отговарят само 27 на сто от републиканците.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.