Голямото пиене на бира – на Октоберфест в Мюнхен 1 литър халба надмина 13 евро

Жени и момичета на Октоберфеста са облечени предимно с типичната баварска рокля, наречена „Дърндл”. Характеризира се с подчертано деколте и с това, че повдига бюста. Снимки: Тихомир Шолев

13.80 € стигна халбата на тазгодишното издание на най-известния бирен празник в света – Мюнхенския Октоберфест. Това е цената за „маскруг”-а, така наричат типичната 1-литрова баварска стъклена халба, здрава като камък. Само пшеничната бира – Weißbier е по-скъпа – 16.80 €, но тя не типична специално за Октоберфеста.

Преди ковида бирата там се лееше средно по 11.80 €, като сегашното увеличение се пресмята, че е 15.8% спрямо 2019 г. Тогава близо 6.3 млн. от цял свят посетиха Октоберфест и изпиха 7.3 млн. литра бира. Рекордът е от 2014 г. – 7.7 млн. литра.
Последваха 2 тъжни години пауза, заради ковида.

През април-май т. г. в общината в Мюнхен вървяха продължителни дебати, предавани и по баварското радиото да има ли Октоберфест или не. Противниците изтъкваха аргументи, че е един вид неморално при още неприключила пандемия и при започнала война в Украйна да се прави бирено веселие. Кметът на Мюнхен тогава се обърна към общинарите, че Октоберфеста е едно истинско народно веселие, а не е лукс празненство на разглезени богаташи. И че не трябва повече да се пропуска. И така тази есен фестът си върна традицията, като се проведе от 17 септември до 3 октомври.

Вижда се, че не е евтина бирата на Октоберфеста. Но не правете грешката да си поръчате безалкохолни, същата такава „маскруг” халба с газирана вода беше 10.40€… Само. Така че нека е ясно: с цената плащаш и за неподправената бирена веселба, запазена марка на феста.

Красиви мюнхенски полицайки охраняваха празничното шествие за откриването на феста. Снимки: Тихомир Шолев

Пуританите на германската култура критикуват събитието като простонародно веселие – един вид немската чалга. Към аргументите им тази година се добави и този, че след празника стремително се покачили броя на заразените с Омикрон версията на Ковида. И ние, неколцина българи дошли на бирената веселба, където всеки ти диша в лицето, го лепнахме. По това време в градския транспорт в Мюнхен маските бяха задължителни, докато на Октоберфеста и навън и вътре в заведенията, не. Добре, че бяхме с трета доза ваксинирани и затова леко изкарахме Омикрона.

Мюнхенският бирен купон, датира още от 1810 г., той е уникален и незабравим. Тогава баварския крал Лудвиг I организирал конна надпревара в чест на сватбата си със саксонската принцеса Тереза. Така е дадено началото на Октоберфест като бирен празник.

Провежда се на специално резервирано за целта централно градско място, на площ от 42 хектара – близо 60 футболни игрища, наричано „Терезиенвизе”. В гигантски панаирни павилиони, кой знае защо и досега наричани палатки, престижни баварски пивоварни всяка есен гласят мощно празненство за хората.

„Шестте правилни” е общото название на най-големите Мюнхенски пивоварни, които според обичая имат право да предлагат бирата си на Октоберфеста. Това са пивоварните:

„Шестте правилни” пивоварни на Октоберфеста – Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, Spaten. Това са най-популярните Мюнхенски пивоварни. На билборда са илюстрирани с емблемите си върху типичните мюнхенски еднолитрови халби „маскруг”. Снимки: Тихомир Шолев

Augustiner,

Hacker-Pschorr,

Hofbräu,

Löwenbräu,

Paulaner,

Spaten

Мястото на феста е „Терезиенвизе” и на български означава поляната на Тереза. Тук през октомври 1810 г. баварския крал Лудвиг I за сватбата си със саксонската принцеса Тереза организира конна надпревара. Която оттогава дава началото на Октоберфест като бирен празник. Сега конете са само във впрягове с каруци с бирени бурета. Снимки: Тихомир Шолев

Те предлагат специално за празника т. нар. Октоберфест бира, която е с малко по-висок градус от ежедневната им продукция. За павилионите-палатки фест бирата е наливна, а по магазините е в бутилки или кенове. И там направо си евтиния – каса с 20 половинлитрови бутилки празнична бира на Paulaner в супермаркета беше само 10 €, а кенчето беше намалено до 0.55€.

Цените на бирата и безалкохолните на Октоберфеста не се определят от Мюнхенската управа. Въпреки това, като организатор на празника, градът наблюдава цените на ресторантьорите собственици, за да гарантира, че те са разумни. За да направи това, той сравнява цените с тези на големите заведения в централните части на Мюнхен. За бирата тези цени в града са били 6,70 € – 11,20 € на литър, според сайта oktoberfest.de.

Каруцата с бирата на „Льовенбрау“. Времето не беше благосклонно към кочиашите на Löwenbräu. Заради дъжда и посещенията на феста се оказали по-малко в сравнение с предишни години. Снимки: Тихомир Шолев

Празникът обаче не е само бира. Майсторски оркестри целодневно се редуват на сцените, издигнати нависоко в центъра на палатките. Стотиците маси в подножието им не стават за хранене – просто защото някой може да ти стъпи в чинията. Ядене сервират главно на ВИП местата по балконите и по масите в периферията. Традиционното печено половин пиле (600 г. порцията), в палатката на „Пауланер” е 14€, а свинското джоланче – 22 €. Има и по-скъпи гозби. Най-тънко минаваш с малък бретцел (баварски геврек) за 1.80€, докато големия празничен такъв е 7.80€. Скъпичко, но кой ти отива там да яде. Затова и световната младеж набляга на бирата и бясно купонясва стъпила върху маси и пейки. Всичко е на крака, танцуват и се клатят на масите, не че е безопасно, напротив. Но бирарийните мебели, минали германски TUV (задължителен стандарт) са здрави… да не дава Господ.

Халби, магнитчета, кукли и пр. – сувенирите на феста са кичозни като всички сувенири по света. Цените им обаче са в облаците, ако си ги пазаруваш от „Терезиенвизе”. Но и за тях си има купувачи. Снимки: Тихомир Шолев

Музиката е хит след хит от 70-те, 80-те, 90-те, но и до наши дни. Задължително: „Angel” на Роби Уилямс, „Dancing Queen” на АББА, „99 Luftballons” на германката Нена, Мюнхенското супер рокче „Skandal im Sperrbezirk” (виж тук), италианската „Bella Ciao” и т.  н.

Гвоздей е съответният годишен хит на феста, германски, рядко австрийски. Тази година това е „Layla” на 2-ма немските дисководещи DJ Robin & Schürze (виж тук). Представлява лятно парче, тип „Майорка”, набедено за сексистко в текста, може би и поради това набрало силна популярност.

Гигантските каруци с мощни конски впрягове, возят бирените бурета. Снимки: Тихомир Шолев


Наричат „Тайм скуер” в Ню Йорк центъра на света. Мюнхенското „Терезиенвизе” за 2-те есенни седмици на Октоберфеста също става световен център. Който не вярва, да иде и да провери догодина.

Баварски юнаци полегнали след няколко халби. Снимки: Тихомир Шолев
Ако си без резервация (струва 45-70€ според категорията), нареждаш се и се блъскаш докато влезеш в някоя „палатка”. В деня на т. нар. „италианската събота”, когато Мюнхен се напълва с италианци, чакахме час и половина (пускат на порции) за павилиона на „Пауланер”. Цената на бирата е посочена на входа. Снимки: Тихомир Шолев
По време на Октоберфеста мюнхенските пивоварни и търговците пускат в магазините бирата на промоция – каса с 20 половинлитрови бутилки на Paulaner например беше само 10 €, а кенчето слезе до 0.55€. Снимки: Тихомир Шолев
Фестивална бира в бутилка. Снимки: Тихомир Шолев

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.