Брижит Жиро печели наградата „Гонкур“ 2022

Брижит Жиро. Снимка: от тв екрана

62-годишната писателка Бриджит Жиро е удостоена с наградата „Гонкур“ за романа Vivre Vite, издаден от Flammarion, съобщи днес „Ливр Ебдо“. Тя става 13-ата жена, която печели престижната награда. Журито на Академията Гонкур, което се събра в четвъртък, 3 ноември, в ресторанта Chez Drouant в Париж, съобщи, че е обсъждало до 14-ия кръг – кръг, в който гласът на председателя се брои двойно – за да избере между Брижит Жиро и Джулиано да Емполи (Le Mage du Kremlin, Gallimard).

„Това е трогателно и неочаквано“, каза победителката, докато заемаше мястото си на масата на академиците, преди да обясни пред „Ливр Ебдо“, че си е представяла себе си в Chez Drouant „още от първата селекция и още повече по време на краткия списък, но това, което ми се нрави най-много, е приключението на „Гонкур на гимназистите“, който ще бъде връчен на 21 ноември и за който все още се състезават всички романи от първата селекция на „Гонкур“.

„Награждаваме писателка, която вече има солидна кариера зад гърба си, и книга, която на пръв поглед е много проста, но задава много сериозен въпрос – този за съдбата“, обяснява Дидие Дьокоан, президент на Академията „Гонкур“. „Защитавах романа на Брижит Жиро от самото начало и имахме оживени дискусии. Романът на Емполи също е отличен роман, по-непосредствен и актуален, но по-малко романтичен, по-малко завладяващ. Въпреки това съм изключително щастлив, че той спечели наградата на Френската академия, тази книга няма да спре дотук и ще продължи да се изкачва много високо“, каза президентът от Chez Drouant.

„Радвам се, че това е жена“

Вече многократна носителка на награди (студентска награда за La chambre des parents, 1997 г.; специално отличие на наградата „Веплер“ за A présent, 2001 г.; наградата „Гонкур“ за новела за L’amour est très surestimé, 2007 г.; наградата на журито „Жан Жионо“ за Une année étrangère, 2009 г.), Брижит Жиро е едно от най-цитираните имена на този литературен сезон, като фигурира в селекциите за Décembre, присъдена миналата седмица на Лола Лафон, и Femina, чието обявяване се очаква в понеделник, 7 ноември.

„Радвам се, че наградата „Гонкур“ ще получи жена. Това не беше аргумент и не биваше да бъде, би било нелепо. Ако мъж беше написал книгата на Брижит Жиро, щях да гласувам за него по същия начин“, казва Дидие Дьокоан.

Първа награда „Гонкур“ за Flammarion от 12 години насам

През 2017 г., когато заявява любовта си към Алжир с Un Loup pour l’homme, авторката от Лион подписва за първи път с Flammarion, след като е публикувана от Stock. За издателството това е петият път, в който някой от неговите автори печели наградата, като първата е присъдена на Анри Барбюс през 1916 г., а последната е на самия Мишел Уелбек през 2010 г.

Книжарка, журналистка, преводачка и писателка, Брижит Жиро е обявена за офицер на Ордена на изкуствата и литературата през 2014 г. С Vivre vite тя дава пълен простор на темата, застъпена в A présent (2001 г., Сток), и разказва с прозрачност и прецизност за болезнените спомени, които се опитва да изтласка чрез писане.

Докато GFK оценява продажбите на Vivre vite на 8000 екземпляра в началото на месеца, издателство Flammarion твърди, че е отпечатало 26 000 екземпляра и вече е пуснало допечатка.

В състава на Академията Гонкур, председателствана от Дидие Дьокоан, влизат Ерик-Еманюел Шмит, Паскал Брюкнер, Пол Констан, Патрик Рамбо, Тахар Бен Желун, Камий Лоранс, Франсоаз Шандернагор, Филип Клодел и Пиер Асулин.

Брижит Жиро наследява Мохамед Мбугар Сар, който получи наградата през 2021 г. за La Plus secrète mémoire des hommes, публикувана в издателство Philippe Rey.

„Vivre vite“: представяне на издателя

„Бях привлечена от тази двойно невъзможна мисия. Да купиш къщата и да намериш скритите оръжия. Това беше неочаквано и аз не предвидих как животът ни ще се обърне с главата надолу. Защото къщата е в основата на причината за произшествието.“

В един напрегнат разказ, който въздейства като истинско обратно броене, Брижит Жиро се опитва да разбере какво е довело до катастрофата с мотор, отнела живота на съпруга ѝ на 22 юни 1999 г. Двадесет години по-късно тя се вглежда в обстановката и за последен път търси отговори на въпросите, които остават без отговор.

Случайност, съдба или съвпадение? Тя си спомня за онези дни, които са били изпълнени с поредица от непредвидими сътресения, докато не се е случило неизбежното. Толкова развълнувани от перспективата за преместване, толкова нетърпеливи да започнат ремонта, съпрузите са забравили, че животът е опасен. Брижит Жиро повежда разследването, където животът на Клод и на двамата се възражда по чудо.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.