„Готвача на Путин“ Пригожин: Намесваме се и ще продължим да се намесваме в изборите в САЩ

Пригожин сервира на Путин. Снимка: от тв екрана

Руският бизнесмен Евгений Пригожин днес заяви, че се е намесвал в изборите в САЩ и ще продължи да го прави и в бъдеще, което е първото подобно признание от страна на човек, официално посочен от Вашингтон, че оказва влияние върху американската политика, съобщи Ройтерс.

В коментарите, публикувани от пресслужбата на неговата фирма за кетъринг „Конкорд“ в руския еквивалент на Фейсбук – ВКонтакте – Пригожин заяви: „Намесихме се (в американските избори), намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както знаем и умеем да го правим.“

Думите му бяха публикувани в навечерието на междинните избори в САЩ в отговор на молба за коментар от страна на руски новинарски сайт.

„По време на нашите прецизни операции ще отстраним наведнъж както двата бъбрека, така и черния дроб“, каза Пригожин, без да даде разяснения за този свой загадъчен коментар.

Пригожин, който често е наричан „готвача на Путин“, тъй като неговата компания за кетъринг работи по договори с Кремъл, официално е обвинен, че спонсорира базирани в Русия „ферми за тролове“, които се опитват да влияят на политиката на САЩ.

През юли Държавният департамент на САЩ предложи награда в размер до 10 млн. долара за информация за Пригожин във връзка с „участие в намеса в американските избори“. Той е засегнат от санкции от страна на САЩ, Великобритания и Европейския съюз, припомня Ройтерс.

Доскоро Пригожин не се изявяваше публично, но стана по-открит в хода на войната в Украйна, включително като критикува работата на руските генерали. През септември той призна, че е основал подкрепяната от Кремъл организация, използваща наемници – група „Вагнер“, която е активна в Сирия, Африка и Украйна.

Миналия петък „Вагнер“ откри център за отбранителни технологии в Санкт Петербург, поредната стъпка на Пригожин да подчертае своята съпричастност с военната дейност в Русия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.