Ами, ако Байдън не се кандидатира отново през 2024 г.?

Джо Байдън пред Ей Би Си.Снимка: от тв екрана

Днешните междинни избори в САЩ ще имат много по-голямо значение от това да определят следващите две години от президентството на Джо Байдън, те ще помогнат да се определи дали той ще се кандидатира и през 2024 г., смятат политически анализатори и съветници.

Докато партията на новия президент в исторически план търпи загуби в Конгреса по време на междинните избори, 79-годишният Байдън е обект на допълнително внимателно вглеждане.

Той и съветниците му заявиха още на 2 ноември, че планира да се кандидатира отново и вече правят планове. Служители на Белия дом също очакват той да се кандидатира.

Но ако демократите загубят с много, това ще се разглежда като порицание за президентството на Байдън и ще увеличи натиска върху него да отстъпи тази роля на някой друг, казват някои демократи.

„Мисля, че ни предстои смяна на поколенията“, каза Томас Алън Шуорц, президентски историк в университета „Вандербилт“. „Мисля, че междинните избори могат да бъдат решаващи по този въпрос. Ако демократите претърпят тежка загуба, мисля, че може да станем свидетели на доста силен натиск Байдън да се откаже от участие в изборите през 2024 г.“

Изборът на Байдън да се оттегли обаче повдига трудния въпрос:

И кой тогава е кандидатът?

Вицепрезидентката Камала Харис в момента е главният алтернативен кандидат на демократите, съобщават представители на демократите пред Ройтерс, а повечето анкети я сочат на второ място след Байдън и далеч пред повечето други често споменавани имена. Мишел Обама, която е фаворит на гласоподавателите, не е показала намерение да се включи в надпреварата. Освен това вицепрезидентите, които в миналото се стремят към номинация за президентските избори, печелят.

Но рейтингът на Харис, който някога беше доста над 50 %, в повечето анкети се задържа на или под 40 процента. Слабото ѝ представяне в президентската надпревара през 2020 г. и липсата й на забележителни политически успехи като вицепрезидент породиха съмнения, че тя може да победи съперник републиканец. От кабинета на Харис не коментираха.

Трима губернатори от категорично сини щати – Гавин Нюсъм от Калифорния, Джей Би Прицкър от Илинойс и Фил Мърфи от Ню Джърси – вече са се свързали с потенциални дарители и служители, в случай че Байдън се оттегли, твърдят двама източници, запознати с тези усилия. Никой от тримата не би се кандидатирал срещу Байдън на първични избори и може да отстъпят на Харис, твърдят източниците.

Високопоставен демократ заяви, че Нюсъм „е казал на хората, че няма да се кандидатира срещу Байдън“ или Харис. Демократът казал, че Нюсъм може да размисли дали да се кандидатира срещу вицепрезидентката. Кабинетите на Нюсъм, Прицкър и Мърфи не отговориха на молби за коментар.

Може да се появят и множество неуспешни кандидати за президент на Демократическата партия от 2020 г. – сценарий, който е толкова тревожен за демократите, че беше представен като филм на ужасите в комедийното телевизионно предаване „Събота вечер на живо“ (Saturday Night Live) миналия месец.

Вече има около 20 политици, за които се говори, че имат амбиции за 2024 г. и са събрали над 591 млн. долара от януари 2021 г. насам чрез своите съгласувани политически акции, съобщи през септември организацията с нестопанска цел „Оупън сикретс“ (Open Secrets). Сред тях са Нюсъм, Прицкър, американската сенаторка Ейми Клоубъшар от Минесота, американския сенатор Бърни Сандърс от Върмонт и министърът на транспорта Пийт Бутиджидж.

Разходите за президентските избори през 2020 г. надхвърлиха 5,7 млрд. долара, установи сайтът за изследване на финансирането на кампаниите „Оупън сикретс“, повече от два пъти над сумата, похарчена за последните три президентски избора, благодарение на малките дарители.

Всяка надпревара на първичните избори на Демократическата партия би отслабила нейния финансов капацитет през 2024 г., когато разходите могат да скочат отново, смятат експертите по финансиране на кампаниите

Промени в календара на първичните избори

Националният комитет на Демократическата партия (DNC, НКДП) е напът да направи най-голямата промяна в календара на първичните президентски избори от десетилетия, което може да се отрази на това кого ще избере партията през 2024 г.

В Айова и Ню Хемпшир отдавна се открили процеса на президентските номинации, но с население от съответно около 90% и 93% бели, те не са представителни за вероятния електорат на Демократическа партия, като по оценка на „Пю Рисърч“ 40% от избирателите на Демократическата партия не са бели.

Вместо това първични избори за демократите могат да се произведат в Южна Каролина, Невада или Мичиган. Промените може да имат малко въздействие при безспорна кандидатура на Байдън за преизбиране – в края на краищата президентът спечели номинацията на демократите с помощта на Южна Каролина.

Но ако той се оттегли, това ще предизвика голям трус, защото може да принуди кандидатите по-рано да обърнат внимание на проблемите на чернокожите и гласоподавателите латино, а това ще промени хода на надпреварата.

„Това ще има драматично въздействие. Наличието на по-разнообразни ранни първични избори, включително географски, ще помогне да се гарантира, че кандидатите ще се обърнат към по-широк кръг от въпроси, което в крайна сметка ще доведе до появата на по-добър кандидат“, е мнението на Карън Фини, политически консултант.

Очаква се Комисията по правилата и устава на НКДП да проведе заседание в началото на декември, като окончателното решение ще бъде взето до началото на януари.

Уроците от Линдън Джонсън и 60-те години на 19 век

Байдън няма да е първият президент на САЩ, който би решил да не се кандидатира за преизбиране.

Линдън Б. Джонсън, предизвикан от колеги демократи, които се противопоставят на войната във Виетнам, шокира страната, като обявява през март 1968 г., в годината на президентските избори, че няма да се кандидатира отново.

Няколко последователни президенти републиканци, като се започне от 1860 г., също изкараха само по един мандат.

Резултатите за двете партии бяха осезаемо различни, отбелязват историците. Джонсън се оттегли с реч, в която се обяви за мир в Южен Виетнам и действия на Конгреса за намаляване на дефицита, като заяви, че не може да отделя време за „лични партийни каузи“, докато американци умират в чужбина.

Хаотичният конгрес на Демократическата партия и кампанията завършиха с встъпването в длъжност на републиканеца Ричард Никсън. „Беше пълна бъркотия, до голяма степен защото се случи на толкова късен етап на играта“, посочи Джеръми Сури, преподавател в катедрата по история на Тексаския университет.

В края на 19 век обаче, републиканците контролират в продължение на няколко мандата Белия дом в период на национално разделение, широко разпространен гняв след Гражданската война и много близки резултати на вота, издигайки нови кандидати отново и отново.

„Мисля, че Демократическата партия и Белият дом не трябва да приемат за даденост, че трябва да издигат отново един и същ кандидат за президент, за да задържат Белия дом“, каза Сури.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.