Победата на Лула в Бразилия – нова надежда за природозащитниците

Тропическите гори в Амазония се изсичат не само заради дървения материал, но и за да освободят нова земя за селското стопанство. Снимка: Сп. Шпигел

Природозащитници, световни лидери и инвеститори в устойчивото развитие бяха зарадвани от победата на новоизбрания бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва, който обеща да защити амазонската дъждовна гора и да възстанови водещата роля на Бразилия в борбата с изменението на климата. В победната си реч Лула обеща да се справи с незаконната сеч, незаконния добив на полезни изкопаеми и заграбването на земи, довели до рязкото обезлесяване на Амазония през последните четири години при управлението на президента Жаир Болсонаро, посочва Ройтерс.

Унищожаването на бразилските дъждовни гори достигна 15-годишен връх по времето на Болсонаро, който отмени мерките за защита на околната среда и настоява за развитие на добива на полезни изкопаеми и на земеделието в региона. Лула обеща радикална промяна на политиката в областта на околната среда, подобна на предложената в САЩ „Зелена нова сделка“, въпреки че има съмнения дали ще успее да прокара такава амбициозна програма в Конгреса, където съюзниците на Болсонаро имат надмощие.

„Бразилия е готова да възобнови водещата си роля в борбата с климатичната криза“, заяви Лула пред своите поддръжници в победната си реч. „Още веднъж ще докажем, че е възможно да се генерира богатство, без да се унищожава околната среда“, добави той.

Това обещание е от значение за целия свят, тъй като в Бразилия се намира голяма част от тропическата гора по поречието на Амазонка, отбелязва вестник „Ню Йорк таймс“. В момента гората поглъща от атмосферата затоплящия планетата въглероден диоксид и го складира в корените на дърветата, клоните и почвата. По някои оценки в тези гори „са заключени“ 150-200 милиарда тона въглерод. Но това може да се промени. Ако изсичането продължи, джунглата скоро може да се превърне в нетен „производител“ на парникови газове.

Когато Лула стана президент за първи път през 2003 г., темповете на обезлесяване бяха повече от два пъти по-високи от сегашните. Той въведе политики, които ги намалиха с 80%. Най-ниският темп на обезлесяване бе отчетен две години след оттеглянето му от поста през 2010 година.

Когато Болсонаро встъпи в длъжност през 2019 г., той намали финансирането на агенциите за опазване на околната среда, улесни пренебрегването на екологичните глоби и насърчи поддръжниците си да продължат да добиват незаконно дървесина. Темповете на обезлесяване отново започнаха да се покачват. От 2019 г. до 2021 г. Бразилия загуби над 30 000 квадратни километра от амазонската джунгла.

Сега Лула заяви, че възнамерява да възобнови политиките, ограничили темпа, с които намаляват тропическите гори. Но противопоставянето срещу тези политики вероятно ще бъде силно сред поддръжниците на Болсонаро както в Конгреса, така и в Амазония. Той спечели повече гласове в повече от половината бразилски щати, заети от гори. Болсонаро отдавна е защитник на дърводобива, минното дело и животновъдството. Макар и разрушителни за растителността, тези отрасли, които често работят незаконно, осигуряват и едни от малкото икономически възможности в региона.

Двата президентски мандата на Лула, от 2003 г. до 2010 г., бяха белязани от негови усилия за преструктуриране на международните органи като Съвета за сигурност на ООН и повишаване на ролята на развиващите се страни в световните дела. Има признаци, че той може отново да превърне тези усилия в свой приоритет, като този път се съсредоточи върху въпросите на климата.

Месеци преди изборите съветниците на Лула вече започнаха да координират действията си с Индонезия и Демократична република Конго, за да окажат натиск върху богатите държави за повече средства за опазване на горите. Главният съветник на Лула по въпросите на външните работи заяви, че новоизбраният президент също така планира да покани регионалните лидери на среща на върха за горите на Амазонка през 2023 година. Това е знак, че той иска да укрепи Организацията на договора за сътрудничество в Амазония, която би могла да помогне на страните от региона да се обединят, за да разработят стратегии за опазване на горите и да привлекат чуждестранни инвестиции за проекти за устойчиво развитие.

По време на предишните мандати на Лула Бразилия създаде един от най-важните механизми за сътрудничество в областта на климата при управлението на горите – Фонда за Амазония. От 2009 г. до 2019 г. Норвегия и Германия дариха над 1,2 милиарда долара на фонда, който се превърна в един от най-важните механизми за финансиране на агенциите за опазване на околната среда в Бразилия.

Промяната в позицията на Бразилия също така може да засили натиска върху другите членове на организацията БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, смята Лоранс Тубиана, бивш висш френски дипломат и ръководител на Европейската фондация за климата, посочва списание „Политико“. По този начин би се увеличила перспективата за „пълно пренареждане на позициите на развиващите се страни“, каза той.

Делегацията на Бразилия на КОП27 е съставена от членове на администрацията на Болсонаро, но резултатът от изборите вероятно ще окаже голямо влияние в бъдеще, посочи Каролина Женин, директор по въпросите на климата в „Дабъл ю Ар Ай Бразил“, клон на изследователската организация с нестопанска цел Институт за световните ресурси. „Мисля, че ще усетим повече положителни промени през следващата година“, каза тя. „В речта си след обявяването на резултатите от изборите Лула беше много красноречив, че е важно Бразилия отново да започне да бъде възприемана като ключов дипломатически партньор в преговорите за климата и да възстанови влиянието си в сферата на екологията“, добави Женин.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.