САЩ: Избори под знака на дезинформацията

Потокът от дезинформация около междинните избори в САЩ далеч не пресъхва – напротив, заплашва да стане още по-пълноводен, докато се чакат крайните резултати от някои силно оспорвани двубои.

Без съмнение ще трябва да се изчака няколко дни и дори седмици за някои резултати. Това може да предизвика порой от възражения и неоснователни обвинения в изборни измами, опасяват се наблюдатели.

Редица кандидати републиканци, които наред с експрезидента Доналд Тръмп твърдят, че изборите от 2020 г. са му били откраднати, не изчакаха резултатите. Някои сигнализираха за проблеми с машините за гласуване – според мнозина анализатори, за да могат да внушат недоверие към резултатите след огласяването им.

Всъщност, когато американците се събудят в деня след изборите, някои битки още няма да са приключили.

Някои кандидати обаче ще са изгубили, по неочакван начин. „Активистите ще насочат вниманието си към най-шумните слухове (за изборни измами) /. . ./, опитвайки се да ги засилят и да ги превърнат в по-мащабни истории“, посочва в доклад надпартийната изследователска организация „Партньорство за честни избори“ (Election Integrity Partnership, EIP).

В центъра на вниманието са някои щати, в които кандидатите са с много близки резултати и които могат да наклонят везните в Сената в една или друга посока, като Джорджия, Невада или Аризона.

В случай на „оспорвани избори, особено когато става дума за контрол на една от партиите върху Сената на САЩ, дезинформацията ще се засилва“, прогнозира пред АФП Рик Хасен, преподавател и ръководител на „Проект за закрила на демокрацията“ („Safeguarding Democracy Project“) в правния факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA).

„Стана обичайно сред привърженици на Тръмп напоследък да вярват, че кражбите на избори не са рядкост в САЩ, въпреки всички заслужаващи доверие доказателства за противното“, предупреди той.

Заплахи с насилие

Тези разногласия може да проправят път към продължителни периоди на несигурност, доколкото над половината кандидати републиканци в тези междинни избори повтарят твърденията за изборни нарушения на Доналд Тръмп от 2020 г.

„Ако кандидатите не отстъпят или решат да оспорят изборите, този период ще се удължава с всеки едни ден“, в който се появяват нови твърдения, прогнозира още докладът на „Партньорство за честни избори“.

Експертите алармират също, че „наблюдателите“ – симпатизанти, мобилизирани от Тръмп, за да следят зорко за изборни нарушения – биха могли да твърдят неоснователно, че юридически спънки са им попречили да открият такива нередности.

Това би могло да благоприятства възможността за ожесточен сблъсък, доколкото подобни призиви на теоретици на изборната конспирация не са нещо ново.

Американската SITE Intelligence Group (неправителствена организация за следене на дейността в интернет на екстремистки организации) обяснява, че крайните националисти са насърчили „въоръжена и насилствена намеса“ в центровете за броене на гласовете в Джорджия.

„Поток“ от дезинформация

Има тенденция дезинформацията „в следизборното пространство не само да продължи, но и да се променя и задълбочава“, отбелязва аналитичния „Център за американски напредък“ (Center for American Progress).

Оспорващите изборните резултати „могат шумно да подават безпочвени искове за оспорване в съда. Ангажираните (с даден кандидат) служители на изборите могат да откажат да удостоверят някои стабилни изборни резултати“, заявяват в доклад изследователите.

А Доналд Тръмп „може да заяви намерението си да се кандидатира за президентските избори през 2024 г. /. . ./, осигурявайки на себе си и на своя несекващ поток от дезинформация засилено медийно внимание“, се казва в доклада.

Републиканските представители, включително Тръмп, започнаха още вчера да хвърлят съмнение върху честността на междинните избори, щом се появиха сигнали за технически проблеми с машините за гласуване в Аризона.

„Пак ли? Народът няма да го понесе !!!“ реагира гневно Доналд Тръмп в социалната си мрежа „Трут“ („Истина“).

Блейк Мастърс, кандидат за сенатор от Аризона, подкрепен от бившия президент, също заяви в Туитър: „Трудно е да разберем дали това, което виждаме, е некомпетентност или нещо по-лошо“.

За трудности в близо 20 на сто от изборните секции в окръг Марикопа, Аризона, съобщиха вчера местните власти, но увериха, че това няма да се отрази на вота.

Още през 2020 г. броенето на гласовете даде твърде оспорван резултат в битката между Доналд Тръмп и победителя Джо Байдън, което подхрани голяма част от обвиненията в изборни измами.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.