Финландия: Проект на ЕС за опазване на природата тревожи горския сектор

Финландски гори. Снимка: АП/БТА

Мати Япиля сочи многобройните пръстени на огромния пън на почти тристагодишно дърво, останал на новата поляна, която току-що е разчистил.

Във Финландия, 75% от която е покрита с гори, много хора, също като него, се притесняват, че новият проект на ЕС за възстановяване на биоразнообразието ще доведе до „пълна разруха“ на важната дърводобивна промишленост.

„Започнах системна сеч в тези парцели, за да имам преднина“, казва пред АФП 52-годишният инженер лесовъд.

Близо до Аскола в Южна Финландия силният звук на моторна резачка отеква из гъстата северна гора от брези и смърчове, където финландският дървосекач подготвя поредната голяма сеч за декември.

Преди, както казва той, ЕС да му е попречил да го направи: „По-добре е да отсечем старите борове сега, отколкото да чакаме“.

Ако голяма част от неговата гора, която е собственост на семейството му от 300 години, се превърне в защитена зона, той няма да може да я „предаде“ на децата си, казва горският стопанин. „Това е много тревожно“, оплаква се финландецът.

През юни Европейската комисия предложи проект за директива за „възстановяване на природата“ като част от стратегията си за запазване на биологичното разнообразие.

Напрежение в правителството

Целта е до 2030 г. 20% от природните зони, като например горите и блатата, да се върнат към състоянието, в което са били през 50-те години на миналия век.

Това се отнася за всички гори, независимо дали са естествени или отглеждани за нуждите на горското стопанство, а не само за защитените природни територии.

Проектът предизвика недоволството на влиятелния финландски горски сектор и създаде напрежение в коалиционното правителство на премиерката Сана Марин.

Зелените, които подкрепяха европейския текст, се оказаха в конфликт с Центристката партия, която по традиция подкрепя горския и селскостопанския сектор.

Петте управляващи партии най-накрая постигнаха съгласие, след като в сряда Марин нарече плана на ЕС „неприемлив без съществени промени“.

Опозицията внесе предложение за вот на недоверие, който ще бъде гласуван днес, като критикува правителството, че е позволило Комисията да продължи напред.

„Предложеният от Комисията регламент е изключително несправедлив за Финландия“, заяви Сара-София Сирен, член на дясната партия Национална коалиция.

Според нея завръщането към природата ще струва на най-голямата европейска икономика – Германия, 190 милиона евро годишно, „а на Финландия – почти един милиард“.

През 2020 г. износът на Финландия в сектора на горското стопанство е на стойност 10,4 млрд. евро, или 18% от общия износ на скандинавската държава.

Друг проблем на европейския проект е, че Комисията разработи своята стратегия, без да се консултира с държавите-членки, въпреки че управлението на горите е национална отговорност.

„Важно е“ решенията за политиката в областта на горите да продължат да се вземат „на национално равнище“, призовава Сирен.

Финландия не е единствената, изпитваща опасения: през юли 2021 г. десет европейски столици, сред които са както Хелзинки, така и Берлин и Виена, изразиха „дълбоко безпокойство“ във връзка с европейските инициативи, свързани с горите.

Горите са застрашени

Франция също изрази враждебно отношение, както и Швеция, която възнамерява да припомни върховенството на националните политики по време на следващото си председателство на ЕС през първата половина на 2023 г.

Но за Яана Бак, професор по горско стопанство в университета в Хелзинки, „няма съмнение, че тези мерки са необходими, за да се спре загубата на залесените площи и унищожаването на биологичното разнообразие“. „Това няма да се случи без активна намеса“, казва тя пред АФП.

След като в продължение на десетилетия се застъпваше за индивидуални инициативи, ЕС отбелязва, че нивото на защита „далеч не е достатъчно“. „Горите във Финландия са защитени, но недостатъчно. Например, имаме много слаба защита на старите гори“, казва тя. Притеснителната тенденция за намаляване на видовете в горите „очевидно беше лоша през последните десетилетия“ и „това е пряко свързано с интензивната експлоатация на горите“.

Освен това застрашени са „въглеродните резервоари“, каквито представляват финландските гори.

През май финландската статистическа служба изчисли, че използването на земите в страната за първи път се е превърнало в нетен източник на емисии поради намаляване на запасите от въглерод в горите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.