Над 500 вина от 80 изби на DiVino.Taste 2022

От прегледа на българското вино „Ди Вино тест“ 2018 г. Снимка: e-vestnik

 

 

Започна 11-ото издание на DiVino.Taste в зала 4 на Интер Експо Център София. Организатор е винената медия DiVino.
Ще представят вината си 80 български винопроизводители, а това означава възможност да се дегустират над 500 различни вина – представителна картина на българската винарска продукция. На taste.divino.bg може да научите кои са изложителите.
DiVino.Taste се проведе за пръв път през 2011 година и за изминалото десетилетие се превърна в най-големия форум за популяризиране на българското вино. На изложението винопроизводителите участват при равни и съвсем семпли условия, така че за тях говорят само и единствено вината им.
Форумът на българското вино дава възможност да се дегустират вина от всички български региони, тероари, в най-разнообразни стилове, от местни и международни сортове… Зад масите на изложителите застават самите винари и/или собственици, за да представят лично и да разказват за всяко вино и за да се вслушват в мнението на дегустиращите гости – любители и професионалисти.
DiVino.Taste е и удобна професионална платформа за директен контакт между българските винопроизводители и ресторантьори, търговци и крайни клиенти. А освен това, за българското винено общество събитието е и място за среща със световни винени експерти.
Майсторски класове на фопум
За всеки от дните на уикенда – 12 ноември, събота и 13 ноември, неделя, са планирани по четири майсторски класа в зала Мусала на Интер Експо Център София. Ето програмата:
12 ноември, събота

12:15 – 14:15 The Big Orange. Кехлибарената страна на Европа. Водещи: Яна Петкова и Ирина Софранова, винени експерти
14:30 – 16:30 Ренесансът на грузинската лозаро-винарска култура. Водеща: Мака Тарашвили, винен експерт
16:45 – 18:45 Мавруд – многолик и разнообразен. Водещ: Инж. тех. Ламбрин Топузлиев, енолог

13 ноември, неделя
10:00 – 12:00 Кава и още – чудодейните испански мехурчета. Водещ: Агнеш Немет, винен експерт
12:15 – 14:15 Леки червени вина: светлото бъдеще на старите балкански сортове. Водещ: Димитър Димов, енолог
14:30 – 16:30 Отлежали български вина – богатство, което да ценим. Водещ: Петър Илиев, енолог
16:45 – 18:45 Шампанско – всеки ден е празник. Водещ: Юлия Костадинова, винен експерт
Екстри
Специално изграденият на DiVino.Taste магазин Casavino дава възможност всеки посетител да се зареди на място с вината, които са събудили интереса му и са му доставили най-голямо удоволствие.
За втора поредна година ще може да се ползва удобно мобилно приложение. В него винарските изби, заедно с вината им и номера на щанда, са организирани както по региони и по азбучен ред в рамките на всеки регион, така и само по азбучен ред. Приложението позволява да се водят бележки за всяко вино, да се дават оценки, да се отбелязват на момента любими вина, които накрая са организирани в строен списък със запазени оценки и бележки. Приложението съдържа и карта-схема на изложението!
И както повелява традицията DiVino.Taste 2022 предлага привлекателна гурме зона за деликатесни и специални продукти, винени аксесоари и, разбира се, вкусна храна и най-качествено кафе.
– – – – –
Билети на мястото на събитието (виж тук).
Билет за трите дни 50 лв., за два дни 40 лв.
11 ноември, петък: от 14:00 до 16:00 – вход само с покани за професионалисти и медии
11 ноември, петък: от 16:00 до 21:00 – вход с билети 25 лв. или покани
12 ноември, събота: от 11:00 до 20:00 часа – вход с билети 30 лв. или покани
13 ноември, неделя: от 11:00 до 19:00 часа – вход с билети 25 лв. или покани
Къде: Интер Експо Център София, зала 4, централен вход
Качествените български вина и техните създатели ви очакват на DiVino.Taste 2022

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.