„Исторически ден“: Украйна си връща Херсон

Жители на Херсон посрещат украинските войски. Снимка: видеокадър

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днешния „исторически ден“ след отвоюването на Херсон, важен град в Южна Украйна, от войските на Киев, след оттеглянето на руските сили, предадоха световните агенции.

На 11 ноември украинските войски си върнаха Херсон – единственият областен център в Украйна, който Русия завзе след инвазията си на 24 февруари. Градът бе окупиран от руснаците повече от 8 месеца, н ов петък местните посрещнаха украинските войски в викове: „Херсон е Украйна! Слава на Украйна! Слава на героите!“, развявайки националния флаг.

„Днес е исторически ден!“, заяви Зеленски във вечерното си обръщение, публикувано в социалните мрежи. „Връщаме си южните райони на страната, връщаме си Херсон!“, каза още Зеленски.

Украинската армия беше обявила в следобедните часове, че е „влязла“ в Херсон. Зеленски уточни, че „нашите защитници в момента са в покрайнините на града и всеки момент ще влязат в него. Но специалните части са вече в града“.

В края на изказването си Зеленски похвали смелостта на жителите на Херсон, които от средата на март живяха под руска окупация. „Те никога не се отказаха от Украйна“, каза Зеленски.

Радостни жители на Херсон посрещнаха войниците в центъра на града, след като Русия изостави единствения областен център, който беше завзела от началото на инвазията си през февруари.

Президентът на Украйна съобщи, че действията по разминиране ще започнат възможно най-скоро. Държавният глава каза още, че украинските сили укрепват позициите си навсякъде по протежение на фронта, но не даде подробности. Жителите на Херсон премахнаха руски символи от улиците и сградите.

За намерението на руската армия да се оттегли от там съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на 9 ноември. Като причина за отстъплението посочи невъзможността за снабдяване на руските военни части там и грижа за живота на руските войници. Руското военно министерство определи отстъплението от Херсон като „маневра към подготвени позиции на левия бряг на река Днепър“.

По-рано в петък в украинските медии се появиха снимки и видеа на жители на Херсон, които приветстват украинските войски по улиците на града. Бяха публикувани и кадри, на които се вижда как военни издигат украинския флаг на полицейското управление в Херсон.

В социалната мрежа Телеграм вече са качени видеоклипове как знамето на Украйна се вее над областната администрация.

„В 5:00 ч. московско време приключи предислоцирането на части от руски войници на левия бряг на река Днепър“, съобщи руското министерство на отбраната. Уверенията са, че армията не е претърпяла никакви загуби и не е била изоставена нито една единица военна техника.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Москва продължава да смята Херсонска област за част от Русия. В отговор на въпрос той каза, че Кремъл не съжалява за организирането на тържества в чест на анексирането на Херсон и още три украински области, които бяха обявени за незаконни от международната общност.

Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски определи ситуацията в Херсонска област като „трудна“ и съобщи, че Русия е обстрелвала някои от селата и градовете, които украинските сили си върнаха през последните седмици по време на контраофанзивата си в Херсонска област.

Американски представители предполагат, че Москва е взела решението за изтегляне, за да избегне повторение на кървавия си провал от септември в Харковска област, при който украинските сили пробиха руските фронтови линии и отвоюваха някои територии и огромни количества изоставена руска военна техника.

Изглежда, че този път руското отстъпление е стратегическо – войските активно се изтеглят на по-безопасни позиции и се подготвят за бъдещи бойни действия, допълва вестникът.

„Русия осъзна, че ще е по-добре да се изтегли рано, отколкото да бъде превзета от украинците и да понесе огромни загуби“, казва американският пенсиониран адмирал Джеймс Ставридис, който беше командващ силите на НАТО в Европа от 2009 до 2013 г.

Украинците няма да спрат, докато не си върнат напълно града, а и не би трябвало да спират. Той има огромна географска, военна и психологическа стойност, обяснява Ставридис.

Украинското военно разузнаване излезе с „Обръщение към руските военнослужещи, изоставени в Херсон от командването на армията на РФ“. В него се казва, че в града влизат части на украинските въоръжени сили и че след отстъплението на основната група руски войски в Херсон са останали руски военнослужещи, изоставени на произвола на съдбата.

„Вашите командири ви призовават да се преоблечете в цивилно облекло и да се опитате самостоятелно да избягате от Херсон. Очевидно, няма да успеете“, се казва в обръщението. Руските войници, останали в града, са призовани да се предадат в плен, като им се гарантира животът и възможността да последващ обмен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.