Динята – символ на украинската победа в Херсон

Украински войник с диня през август на фона на ракетна установка в Донецката област. Снимка: АП/БТА

Може ли символът на украинските сили, които продължават офанзивата си срещу руските нашественици в района на Херсон, да е диня? И да не ви се вярва, но дините са навсякъде в момент когато украинските патриоти се обединяват срещу Русия, съобщава ДПА.

Видеоклипове в социалните медии показват украински войници, които вдигат дини над главите си, а множеството около тях аплодира. Друг много споделян клип показва украински флаг, поставен върху огромна статуя на пъпеш.

Дините се появяват и на други места. Политици използват емотикони на пъпеш в официални съобщения. Някои компании са вградили диня в изображението на логото си. Дори украинската пощенската служба обяви, че смята да издаде специална пощенска марка с диня.

Причините за всичко това са прости, обяснява ДПА. Украинските сили току-що принудиха руските военни да се изтеглят от Херсон – главният град на Херсонската област и единственият областен център, окупиран от руските войски в тяхната над 8-месечна инвазия.

А Херсон, който обикновено е благословен с топло лято, е известен с вкусните си дини. Тази година украинците бяха гневни, не само защото руснаците контролираха територията, където се произвежда този източник на гордост, но заради невъзможността да изнасят дини, което навреди и финансово на страната.

И въпреки че руснаците все още контролират част от Херсонска област, за много украинци отвоюването на Херсон е като освобождаването на цялата област и нейните полета с дини, отбелязва ДПА.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.