От Карамански до Каримански. Що е то клиентелизъм, задкулисие, мафиотско управление и БНБ

Само преди няма и 20 дни, след поредно явяване в телевизия, кандидатът за шеф на БНБ Каримански възрази във Фейсбук, че медиите погрешно пишат, че напуснал ИТН. Той бил в гражданската квота и били съмишленици.

Сега пак той казва, че се разделял с ИТН, изпълнил си ангажимента (досуш като Ива Митева).

Изглежда се оголва скелет на клиентелизъм зад ИТН – някакви хора сложени там с ангажименти.

И това отделяне от потъналия кораб е симптоматично. Този уж голям банкер е бил изпълнителен директор на банка, наричана в някои публикации „най-голямата перачница на пари в ЕС“ (виж тук). Като нищо утре пак ще го предложат за шеф на БНБ. И ще си го изберат. Искаха го и ГЕРБ, и ДПС. Сега само трябва да го оттеглят от катастрофиралата партия на Слави. Да го дундуркат известно време като съветник на финансовия министър в служебното правителство.

Да не се чудят някои какво е това, което наричат „мафиотско управление“ – ей това е. Нагласяш например един офшорен ковчежник в една партия, с разни „ангажименти“. После го местиш в друга или по разни постове – съветник, зам.-министър, докато го курдисаш за шеф на БНБ. Защото е отгледан като наш човек, има да ни върши работа. Трябва да го показваме по-често на телевизора.

С какво е важна БНБ? Там е контролът върху банките. Ролята на БНБ досега на практика е била да пази банките, когато се разкрият в тях злоупотреби и кражби. Потулени са драстични случаи, не са един и два.

Отделно, вместо да пази потребителите от банките, БНБ пази банките от потребителите. Това е независимата от правителството държавна институция.

Един герой от миналото като Карамански е скромна мутра, в сравнение с някой днешен Каримански, чрез който задкулисни играчи си делят под масата власт и институции и размятат милиони.

И на този фон хората да не се чудят защо е тази шумна борба против еврото – защото с въвеждането му ще се ограничи свободата на БНБ да прикрива банките гнили ябълки. Ще има надзор на надзора. Ще трябва да изпълняват изискванията на ЕЦБ и тя ще упражнява контрол.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ със около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.