„Кошмарът“ на ракетния удар в Полша

Последиците от попадението на ракета край полския Пшеводов. Снимка: видеокадър

Този кошмарен сценарий витае над войната в Украйна от самото ѝ начало: руска ракета, изстреляна към Украйна, по невнимание да порази съседна държава. Точно това е видът грешка в изчисленията, за която експертите и политиците се опасяват, че може да доведе до тотална война между НАТО и Русия.

Във вторник следобед изглеждаше, че кошмарът е настъпил, когато ракета удари съоръжение за сушене на зърно в Пшеводов, град в Източна Полша на около 10 км от украинската граница, и уби двама души. Малко по-късно представители на САЩ съобщиха на Associated Press, че ракета е пресякла полско-украинската граница. Украинското правителство бързо обвини Русия, че е нанесла удар по Полша.

Инцидентът се случи по време на един от най-тежките руски ракетни обстрели срещу Украйна до момента. Много от ракетите бяха насочени към енергийната инфраструктура в Лвов и Ровно – градове в Западна Украйна, близо до полската граница.

Полша, за разлика от Украйна, е член на НАТО и следователно е обхваната от гаранцията за сигурност по член 5 на алианса, който гласи, че въоръжено нападение срещу който и да е член „се счита за нападение срещу всички тях“. Президентът Джо Байдън последователно предупреждава Русия, че САЩ и техните съюзници ще защитават „всеки сантиметър от територията на страните от НАТО с цялата сила на нашата колективна мощ“.

Това не означава, че един ракетен удар автоматично ще предизвика Трета световна война: от една страна, членовете на НАТО ще трябва единодушно да се съгласят, че ударът представлява „въоръжено нападение“, което е много вероятно да не стане, ако се окаже, че е бил инцидент. Все пак това би било още една стъпка нагоре по стълбата на ескалацията към по-широк конфликт, който Русия, европейските сили и САЩ се опитват да избегнат.

Както се оказа, въпросът беше спорен. Полският президент Анджей Дуда заяви в сряда, че експлозията вероятно не е била причинена от руска ракета, а от заблудила се ракета на украинската противовъздушна отбрана. Представители на САЩ се съгласиха с тази оценка.

Представители на САЩ, Полша и други сили побързаха да подчертаят, че дори ракетата да не е била изстреляна от Русия, за инцидента все пак е виновна тя: В края на краищата противовъздушната отбрана на Украйна се е задействала само защото е била подложена на руски бомбардировки. (В миналото самата Русия е използвала версия на този аргумент в Сирия.)

Но Киев не вярва на тази версия. Във вторник вечерта украинският външен министър Дмитрий Кулеба се включи в Twitter, за да обвини онези, които предполагат, че украинска ракета на ПВО може да е поразила Полша, че си служат с произведена от Русия „теория на конспирацията“. В сряда президентът Володимир Зеленски подкрепи отново версията на своето правителство, че става въпрос за руска ракета, като заяви пред телевизионен интервюиращ: „Не се съмнявам, че това не е наша ракета или наш ракетен удар“.

Подобни търкания между украинското правителство и неговите западни поддръжници са рядкост от началото на войната. Освен ако Украйна не разполага с някаква значителна разузнавателна информация, до която полското и американското правителство не са допуснати, е трудно да се разбере какво точно цели тя.

Напоследък Украйна се опитва да замени своите системи за противовъздушна отбрана от съветската епоха С-300 – вероятният виновник за този инцидент – с по-модерни западни системи като американската/норвежката NASAMS. Ако не друго, един погрешен изстрел от сегашната ПВО на Украйна изглежда като добър аргумент, че страната се нуждае от тези системи, които потенциално биха могли да направят инцидентите с приятелски огън по-малко вероятни.

В крайна сметка този инцидент е трагедия, но той не носи същия риск от ескалация, както ако беше руска ракета. Все пак това е напомняне, че когато ракетите летят толкова близо до международните граници – а дипломацията се води със скоростта на Twitter – ситуациите могат да ескалират в нещо по-опасно много бързо. Вероятността това да се случи нараства, колкото по-дълго продължава тази война.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.