Катар 2022: Тъмната страна на Световното първенство


Нарушения на правата на човека, злоупотреба с работници мигранти и опасения за здравето, свързани с климата

Протест за неизплатени заплати на работници мигранти в Доха. Снимка: видеокадър

Макар че много от тези проблеми не са непознати за Световната купа, тази година игрите са подложени на особено внимателно наблюдение, пишат Том Нагорски, Лили Пайк, Дан Вергано в The Grid. Това е най-популярното спортно събитие в света. То привлича огромни тълпи на живо, а повече от 3 милиарда души го наблюдават от екраните си. То предизвиква страст и гордост и е известно, че променя или прекъсва индивидуалните кариери – да не говорим за сърцата на милиони фенове. Когато става въпрос за спортни събития – или всъщност за всякакви глобални събития – Световната купа по футбол, която се провежда веднъж на четири години, е отделна класа.
То също така има своя дял от противоречия – не на последно място, защото институцията, която управлява събитието, е Международната федерация на футболните асоциации, а ФИФА от години е преследвана от разследвания за корупция.
Но тази година Световната купа и ФИФА са подложени на извънредно внимателно наблюдение. Турнирът през 2022 г. се провежда в малката държава от Персийския залив – Катар, в една от най-горещите части на света. И то се провежда не само в условията на обвинения в корупция и подкупи, но и в сянката на злоупотреби с работници мигранти и дискриминация срещу ЛГБТК общностите.

И така, защо всъщност Световното първенство е в Катар?

Решението е взето преди повече от десетилетие, защото дори най-богатата държава се нуждае от време за подготовка; по този начин времето на избора е подобно на Олимпийските игри.
Основната причина, посочена за избора на Катар, беше, че арабският свят заслужава да бъде домакин – тъй като никога преди това не е имал тази привилегия – и че Катар, една от най-богатите държави в света, няма да има проблеми да изгради всичко необходимо за провеждането на игрите.
Това е едно от обясненията. Има и друго: Катар е купил игрите през 2022 г.
„Световното първенство по футбол през 2022 г. ще се играе в Катар, защото през 2010 г. мнозинството от членовете на Изпълнителния комитет на ФИФА на практика го продадоха на този, който предложи най-високата цена, в разрез с всякаква логика, прецедент и дългосрочните си доверени задължения към спорта и своята федерация“, казва Андрес Мартинес, редакционен директор на Future Tense и учен от Global Sport Institute към Държавния университет в Аризона.
Това не е единично мнение. Министерството на правосъдието и други европейски следователи твърдят, че на членовете на ФИФА с право на глас са били плащани подкупи, за да помогнат на Катар да си осигури правата за домакинство. Подобни подозрения висяха и над присъждането на Световната купа през 2018 г. на Русия. ФИФА отхвърли тези обвинения. Същото направи и Върховният комитет за изпълнение и наследство на Катар – структурата, която отговаря за планирането и провеждането на турнира.
Междувременно около избора на Катар се завъртяха и други въпроси и опасения.
Как може да се проведат мачовете без риск за играчите, като се има предвид, че те традиционно се провеждат през летните месеци, когато температурите в Катар достигат над 40 градуса по Целзий?
И като се има предвид, че Световното първенство по футбол е, наред с други неща, едномесечно глобално парти, може ли то наистина да се проведе на място, където публичното пиене е криминално престъпление?
След това идва може би най-деликатният въпрос: Уместно ли е Световната купа – желана награда за всяка държава – да бъде връчена на страна, която често попада в световните списъци на нарушителите на човешките права, включително открито потискане на жените и членовете на ЛГБТК общността?
Въпросите получиха различни отговори – първият от тях беше безпрецедентна промяна в календара: За първи път в 92-годишната история на Световната купа мачовете ще се играят през по-хладните месеци ноември и декември. Това предизвика допълнителна полемика, тъй като новите дати попаднаха точно в средата на сезона за най-известните и успешни футболни лиги в света – Висшата лига (Великобритания), Ла Лига (Испания), Серия А (Италия), Бундеслигата (Германия) и други. За да се съобразят с Катар, първенствата ще трябва да прекъснат по средата на сезона, а най-добрите им играчи – тези, които са достатъчно талантливи, за да спечелят места в националните си отбори – може да рискуват да се контузят в турнира.
Междувременно, в хода на строителството на стадионите и другите съоръжения (а то беше спринт, макар и 12-годишен), се появиха и обвинения в жестоко отношение към работниците мигранти.
От своя страна властите в Катар и ФИФА смятат, че всички тези въпроси са били зададени и са получили отговори – в някои случаи многократно. Миналата година главният изпълнителен директор на кандидатурата на Катар за 2022 г., Насер Ал Хатер, заяви, че страната е била „несправедливо третирана и проверявана“.

Инфраструктурата струва скъпо на работниците мигранти

За да бъде домакин на турнира, Катар построи седем огромни стадиона, летище, линии на метрото и пътища, свързващи обектите. Една група направи всичко това възможно: работниците мигранти. За тях новите блестящи обекти се оказаха на висока цена.
Районът на Персийския залив отдавна е дестинация за мигранти от Южна Азия, Африка и други страни, които търсят работа, и през последното десетилетие милиони от тях бяха привлечени в Катар за работа в строителството. За работниците от страни като Непал и Индия тези работни места предоставяха сравнително изгодни възможности за издръжка на семействата у дома.
Въпреки това правозащитни организации и журналисти разкриха множество злоупотреби в катарските системи за работа на мигранти. Проблемите започват от самото начало. Работниците мигранти намират работа чрез агенции за набиране на персонал, които често изискват от тях да плащат непосилни такси, за да си осигурят работно място – такси, които все още се събират години след като Катар ги обяви за незаконни. Одит от 2021 г. установи, че повече от две трети от работниците на обектите, свързани със Световната купа, са платили такса за наемане на работа в размер средно на 1733 долара. Това е огромна сума за мигрантите, които трябва да работят при тежки условия, когато пристигнат, за да изплатят заемите, които са взели за таксата. Може да им отнеме месеци и дори години, за да излязат на печалба.
Освен това мигрантите трябва да си осигурят поръчителство, или кафала, от фирма, за да получат работна виза. Но е известно, че компаниите използват спонсорството като форма на принудителен труд – понякога отнемат паспортите на работниците, за да им попречат да сменят работата си. Под натиска на Международната конфедерация на профсъюзите Катар въведе реформи през 2020 г., които позволяват на мигрантите да сменят работодателя си без разрешение от шефовете си, но Human Rights Watch установи, че промените не са приложени изцяло.
Преди всичко самите условия на труд предизвикаха възмущение от страна на групите за защита на правата на човека. Работниците мигранти е трябвало да се трудят в жегата, за да осигурят спазването на строителния график, а за някои мигранти това усилие е било фатално.
През 2021 г. разследване на в. „Гардиън“ установи, че през предходното десетилетие в Катар са загинали 6751 мигранти от пет южноазиатски държави, като смъртните случаи вероятно са много повече, тъй като разследването не обхваща мигранти от други държави. Данните не показват дали тези мигранти са работили конкретно по проектите за Световната купа, но изследовател на човешките права заяви пред Guardian, че по-голямата част от мигрантите в Катар вероятно са били наети по време на трескавото строителство за Световното първенство.
Катарските власти признаха за смъртните случаи, но заявиха, че те са нормални предвид броя на мигрантите в страната. Що се отнася до проектите за Световната купа, длъжностните лица са документирали само 40 смъртни случая на работници мигранти по проектите за Световната купа, като само три от тях са посочени като резултат от трудови злополуки. В правителствените доклади се казва, че много от смъртните случаи се дължат на „естествени причини“ и „спиране на сърцето“, но „Гардиън“ съобщава, че горещините вероятно са допринесли за това.
За работниците мигранти, пострадали при подготовката на Световната купа, правозащитните групи, футболните асоциации, участващи в турнира, и бившите играчи настояват ФИФА и правителството на Катар да се активизират и да осигурят допълнителни компенсации, но досега те не са се раздвижили.
Катарските официални лица се позовават на трудовите реформи, които са извършили през последното десетилетие в отговор на натиска. „Започнахме това начинание, след като спечелихме кандидатурата за Световната купа. По онова време се признаваше, че съществуват пропуски. Чрез различните ни екосистеми демонстрирахме, че могат да се предприемат значими стъпки за запълване на тези пропуски“, заяви Махмуд Кутуб, който ръководи работата на правителството по трудовите права, свързани с турнира, по време на изслушване в Европейския съвет през октомври.

Катар под наблюдение за репресии

Международните организации за защита на правата на човека също изразиха тревога относно третирането на други групи в Катар. Подобно на други държави от Персийския залив, Катар се управлява от монархия, която държи по-голямата част от политическата власт, и мюсюлманската страна има строги ограничения върху политическите и гражданските свободи. Freedom House, финансирана от правителството на САЩ организация с нестопанска цел, даде на страната 25 от 100 възможни точки в своя индекс „Свободата в света“ през 2021 г., определяйки я като „несвободна“.
Наред с отношението към работниците мигранти, едни от най-големите проблеми с правата на човека, които предизвикаха критики преди Световното първенство по футбол, са репресиите на Катар срещу жените и ЛГБТК хората. Съгласно катарските закони свободата на жените е ограничена. Според Хюман Райтс Уоч настойниците от мъжки пол имат широка свобода на действие по отношение на живота им; те имат право да решават дали техните роднини от женски пол да учат в чужбина, да се омъжват, да заемат определени държавни длъжности и да имат достъп до някои услуги в областта на репродуктивното здраве. Сексът извън брака е криминализиран, а жените са били преследвани дори когато са съобщили за изнасилване.
ЛГБТК хората също са подложени на жестоки репресии. Сексуалните отношения между мъже по взаимно съгласие са незаконни и се наказват с до седем години затвор. Неотдавна Human Rights Watch съобщи, че шест ЛГБТК лица са били задържани от правителството без причина и са били бити и сексуално насилвани в затвора. Само миналата седмица посланик на Катар на Световното първенство по футбол заяви пред германската телевизия ZDF, че хомосексуалността е „увреждане на съзнанието“.
Тези проблеми накараха организации за защита на правата на човека и фенове да призоват отборите и държавните служители да бойкотират игрите, а някои известни личности, сред които и Дуа Липа, отказаха да се изявят по време на турнира в знак на протест. Но подобно на Зимните олимпийски игри в Пекин, които правозащитни организации и западни официални лица също агитираха да бъдат бойкотирани заради нарушенията на човешките права в Синдзян, изглежда, че поне основното шоу ще продължи.

В Катар климатът далеч не е подходящ за летни спортове

Изпепеляващите пустинни горещини доведоха до преместването на Световната купа през ноември и декември, но играчите все още ще се сблъскват с високи температури и изненадваща влажност за това, което е суха пустиня през лятото. Както Grid отбеляза по-рано тази година, „пустинната държава, която се вклинява в Персийския залив, никога не е била разумен избор за лятно събитие, провеждано предимно на открито“.
Ноемврийските температури обикновено достигат в Катар около 34 градуса по Целзий, далеч под летните, въпреки че през този месец са достигали до 40 градуса, като точно такава гореща вълна през последните две седмици постави рекорди. Особено за неаклиматизираните европейски играчи, които в момента са свикнали с хладния и сух зимен въздух, голямата промяна ще бъде в резултат на влажността от топлите води на Персийския залив, които обграждат полуострова, според спортни учени от Университета в Питсбърг. Те предупреждават, че средната относителна влажност на въздуха в Катар от 71% през ноември може да попречи на потта да охлажда играчите по време на мачовете, което може да доведе до топлинно изтощение.
ФИФА и нейните медицински съветници взеха това под внимание, а игралните полета и трибуните на стадионите се охлаждат активно с точкови климатици по време на мачовете, построени набързо за 7 млрд. долара, след като строителни работници получиха топлинен удар и други заболявания, свързани с горещините. Ключът към безопасността на играчите е едноседмичната аклиматизация, според предишни проучвания на футболисти в Катар, за да се изгради поносимост към влажността и да се определят очакванията за начина на игра. По време на Световното първенство по футбол в Бразилия, например, играчите спринтираха по-малко и подаваха по-рязко в отговор на горещото време. По време на мачовете поддържането на прохладата и хидратацията на играчите ще бъде от значение. Същото важи и за зрителите, въпреки че в неотдавнашна здравна препоръка се подчертава, че ваксинирането срещу грип и ковид преди началото на игрите е ключова стъпка за здравето на посетителите.
С наближаването на началото – първият мач между Еквадор и страната домакин е насрочен за неделя – ФИФА изпрати писмо до всички 32 претендента за Световната купа, в което ги призова да оставят настрана всички спорове и да се съсредоточат върху игрите. Официалните лица в Катар несъмнено се надяват, че феновете и световната преса ще направят същото. А някои играчи и мениджъри също изразиха желанието си турнирът да не бъде засенчван от цялото външно напрежение.
Тази седмица френският президент Еманюел Макрон се включи в полемиката, като заяви, че „спортът не трябва да се политизира“. Той беше притиснат да обясни съобщението, че ще пътува до Катар, ако Франция – защитаващият титлата си шампион – достигне до полуфиналите. Макрон посочи, че всички въпроси, свързани с правата на човека и околната среда в Катар, са „въпроси, които трябва да си зададете, когато оценявате събитието“. С други думи: „Ние сме там, където сме. Трябва да подкрепя отбора си.“
В края на краищата разговорите за правата вероятно ще си съжителстват с всички страсти към „красивата игра“, а заглавията през следващите няколко седмици ще представят чудесата на терена, направени от хора като Лионел Меси и Кевин Де Бройне, Килиан Мбапе и Роберт Левандовски – и онези по-малко известни играчи, които се превърнат в герои.
Междувременно, след като шампионът бъде коронясан и завесата се спусне в Катар, светът може да очаква още една новост за Световното първенство. В изданието през 2026 г. домакинството за първи път ще бъде поделено между три държави: САЩ, Мексико и Канада.

Мнения & КоСпорт
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.