Как Меси „се продаде на дявола“ – 2030 г. и една много неудобна сделка със Саудитска Арабия

Меси като рекламно лице на Саудитска Арабия


Аржентина срещу Саудитска Арабия на Световното първенство по футбол в Катар. Битка за ранно надмощие в група С, да, но и прелюдия към битка извън терена, която ще се състои през следващите години

Световната купа през 2026 г. ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, но наддаването за изданието през 2030 г. започна през юни тази година, като евентуалният победител ще бъде избран на 74-ия конгрес на ФИФА през 2024 г., пише в анализ на сп. The Athletic. Единствената потвърдена до момента кандидатура е съвместната инициатива на Испания, Португалия и Украйна, която беше обявена по-рано тази година. Очаква се обаче да бъдат официално представени две конкурентни предложения.
Едното ще бъде южноамериканска копродукция, съставена от Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили. Другото ще бъде съвместно начинание на Саудитска Арабия, Египет и Гърция. Използването на няколко държави в рамките на офертите се обяснява с факта, че от 2026 г. финалите на Световната купа ще станат състезание с 48 отбора.
„Южноамериканската кандидатура за 2030 г. е много силна“, заявява координаторът ѝ Фернандо Марин. „Регионът е генератор на таланти, които се изявяват по целия свят. Освен това, по случай 100-годишнината от първата Световна купа в Уругвай през 1930 г., това би било подходящо място.“ През 1930 г. домакините от Уругвай печелят турнира, побеждавайки на финала Аржентина с 4:2.

Съвместната кандидатура на държавите от Южна Америка беше оповестена за първи път през 2017 г., когато тогавашните съотборници в Барселона Луис Суарес (Уругвай) и Лионел Меси (Аржентина) се обединиха, за да популяризират своите страни. Преди мач между двете страни Суарес носеше екип на Уругвай с № 20 на фланелката си, а Меси - този на Аржентина с № 30.

През следващата година Марин заяви пред АФП: „Меси ще се присъедини към нас в тази инициатива, а Суарес – със сигурност. Казахме му (на Меси) за нашите цели и той смята, че това е осъществимо. Той показа голямо желание да ни помогне. Със сигурност той ще бъде знаменосецът на Световната купа“.
През май тази година обаче възникна ново развитие, когато Меси, вероятно най-великият и известен футболист на планетата, подписа доходоносно споразумение за популяризиране на държавата Саудитска Арабия. Първото нещо, което трябва да се каже, е, че споразумението е за насърчаване на туризма в тази държава, а не за самата кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 г. Националната цел на Саудитска Арабия обаче е обвързана с „Визия 2030“. В публикациите на правителството тя се описва като „уникален трансформационен план за икономически и социални реформи, който отваря Саудитска Арабия към света“.
Daily Telegraph по-рано съобщи, че Кристиано Роналдо е отхвърлил предложение на стойност над 5 млн. паунда годишно за популяризиране на саудитския туризъм, а източници, близки до преговорите, които пожелаха да не бъдат назовавани, за да се защитят бизнес отношенията, потвърдиха, че Роналдо е отхвърлил предложението.

Саудитците за първи път промотираха аржентинеца като свой посланик на туризма в страната по време на пътуване до Джеда, курортен град на Червено море, през май. По-късно Меси публикува своя снимка на яхта, докато се наслаждава на саудитския залез. "Откривам Червено море #VisitSaudi", гласеше надписът в Instagram, където Меси има над 370 милиона последователи. Постът беше обозначен като "платено партньорство" с Visit Saudi, което е дъщерно дружество на Саудитския туристически орган.

По-късно Меси се присъедини към принцеса Хайфа Ал-Сауд, помощник-министър на туризма, по време на обиколка на старата Джеда. „Радвам се, че той беше запленен от нейната същност, наследство и красота“, заяви принцеса Хайфа в Twitter.
От екипа за подкрепа на Меси отказаха да коментират дали позицията му за популяризиране на Саудитска Арабия може да влезе в противоречие с опитите на собствената му страна да организира Световно първенство по футбол през 2030 г., точно както отказаха да коментират колко пъти ще посети Саудитска Арабия като част от споразумението си за насърчаване на туризма.

Още по-важно е, че те отказаха да коментират готовността на Меси да вземе огромен чек от държава, която е свързана с нарушения на човешките права, включително убийството на журналиста дисидент от Washington Post Джамал Хашоги, както и с репресии срещу активисти за правата на жените, ЛГБТ хората и тези, които се изказват срещу управлението на престолонаследника принц Мохамед бин Салман (МБС).

През 2021 г. хуманитарната организация УНИЦЕФ съобщи, че повече от 10 000 деца са били убити, откакто водената от Саудитска Арабия коалиция се е включила в конфликта в съседен Йемен. Меси остава „посланик на добра воля“ на УНИЦЕФ – позиция, която заема от 2010 г. насам. Представителите на Меси не пожелаха да коментират този очевиден конфликт, а от УНИЦЕФ не отговориха.
За Меси това е едно от безбройните партньорства на играч, който печели над 30 млн. евро нетно, да играе за френския шампион „Пари Сен Жермен“ – клуб, собственост на фонд, свързан с катарската държава, която е обвинявана в нарушаване на човешките права.
Халид Ал-Джабри е саудитец, чиито братя и сестри Сара и Омар в момента са затворени в тамошен затвор. В предишно интервю за The Athletic той твърди, че двамата му братя и сестри са използвани като „разменна монета“ за оказване на натиск върху баща им, д-р Саад Алджабри, който е бивш водещ служител на разузнаването в Саудитска Арабия. Той казва: „МБС се опитва да нормализира страната и посланическата роля на Меси допринася за това. Когато учех в медицинския факултет, се събирахме, за да го гледаме. Така че той не само говори на света, но и вътрешно всички го обичат, той е до бога във футболно отношение. С тази сделка те удариха джакпота.“
През 2012 г. Меси посети Саудитска Арабия за първи път. Когато полетът му кацна, фанфарите и ескортът на охраната бяха толкова интензивни, че въоръжената охрана, която го превеждаше през тълпите, случайно насочи цевта на оръжие към лицето на Меси. Оттогава насам отношенията стават все по-топли и до голяма степен това се дължи на една любопитна фигура на име Турки Ал-Шейх. Ал-Шейх е председател на саудитския Генерален комитет за развлекателни услуги, който има за цел да насърчава социалния и икономическия растеж в страната.
Меси беше сред редица известни личности, наред с Диего Марадона, бившите звезди на Бразилия Кафу, Роберто Карлос и Роналдиньо, италианския защитник Леонардо Бонучи и бившия холандски национал Патрик Клуйверт, които изпратиха съобщения, популяризиращи играта, целяща да събере средства за нуждаещите се в Саудитска Арабия. Известни актьори като Чарли Шийн също изпратиха съобщения, както и рапърът Снуп Дог.
Ал-Шейх е бивш охранител на МБС, който е станал толкова близък с престолонаследника, че му е било позволено да ръководи Саудитската спортна комисия. Вестник „Ню Йорк Таймс“ вече съобщи, че Ал-Шейх е изиграл „ключова роля“, когато МБС задържа стотици от най-богатите бизнесмени в Саудитска Арабия в хотел „Риц-Карлтън“ при разпити, които бяха представени като опит за овладяване на корупцията.
Докато ръководеше Саудитската спортна комисия, Ал-Шейх се превърна в ключов събеседник на онези, които искаха да се възползват от парите на Саудитска Арабия. Той отговаряше за организирането на мача между Бразилия и Аржентина там през 2019 г., когато неговият футболен клуб „Алмерия“ публикува в социалните мрежи клип, на който Меси и Ал-Шейх се прегръщат в тунела преди мача с надпис „два лъва“.

Появи се и друг видеоклип, в който Меси рекламира сезона в Рияд с фланелка на ПСЖ. Това е особено интересно, тъй като дълго време отношенията между Саудитска Арабия и Катар (страната, свързана с ПСЖ) бяха напрегнати поради блокадата на Катар от неговите съседи.

Все пак договорът на Меси в ПСЖ му позволява да сключва каквито си иска търговски споразумения, а през изминалата година отношенията между Саудитска Арабия и Катар се размразиха до такава степен, че МБС и катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани седнаха от двете страни на президента на ФИФА Джани Инфантино по време на мача за откриването на Световното първенство по футбол в неделя, след което бяха забелязани да се разхождат под ръка на стадиона.
Хорак, бившият канадски посланик в Саудитска Арабия, беше експулсиран от страната през 2018 г. в отговор на канадските изявления в защита на правозащитници, задържани в кралството. Той е балансиран в оценката си, като обяснява, че западните политици са добили надежда, когато МБС за първи път се е опитал да прокара реформи в сферата на развлеченията, но убийството на Хашоги, съчетано с репресиите срещу активисти за правата на жените, е обърнало международното мнение срещу режима.
Той казва за Ал-Шейх: „Чувал съм за репутацията му и той със сигурност е бил считан за много важен сред вътрешния кръг и МБС в кралския двор. Той със сигурност има връзки и да привлечеш Меси на борда, сигурен съм, че МБС със сигурност ще се зарадва. Това би било още един символ на това къде сме ние (Саудитска Арабия) в света, в неговите очи. Вече не сме в това изолирано пустинно кралство. Като се има предвид профилът, който той има в международен план, това придава по-голямо усещане за нормалност на (Саудитска) Арабия, така че мисля, че това ще бъде възприето като помощ за тяхната кандидатура (за Световната купа през 2030 г.).

„Имиджът на МБС вероятно е непоправимо увредена от убийството на Хашоги. И, знаете ли, брандът на Саудитска Арабия със сигурност е опетнен от него. И колкото по-често се прегръщаш, пряко или косвено, със световни знаменитости и след това можеш съответно да опазиш марката на Саудитска Арабия, мисля, че според него това ще се отрази добре и на (Ал-Шейх).“

„Той се продаде на дявола“.

В понеделник вечерта в Доха Меси беше избран за пресконференцията преди откриващия мач от група С днес (вторник) между страната, която той представлява на терена, и държавата, която използва образа му извън него.
На телевизионните екрани в града вече се излъчват реклами на Меси, които промотират пътувания до Саудитска Арабия по катарската телевизия.
На тази пресконференция пристигането му беше посрещнато с възгласи, ахкания, въздишки и множество щракащи телефони с фотоапарати, а някои от присъстващите журналисти го изпратиха с ръкопляскания от залата. Меси отговори на повече от дузина въпроси и нито един от южноамериканските или арабските медии не беше посветен на сделката му за промотиране на Саудитска Арабия.
Надеждите на Саудитска Арабия се засилиха още веднъж в неделя вечерта, когатоМБС седна до Инфантино на първия мач от Световното първенство, а миналата седмица двойката беше забелязана да общува заедно в Бали по време на срещата на върха на Г-20. Преди това те са гледали заедно и боксови мачове.

В разговорите с видни аржентински личности проличава притеснението да бъде критикуван Меси, дори и меко.

Запитан дали не изглежда странно, че Меси помага за заздравяването на имиджа на съперник за правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2030 г., неговият бивш съотборник Макси Родригес отговаря „Да, честно казано, но… не се знае какво може да се случи накрая. Искаш Световната купа да е в твоя дом. Но има много неща, които трябва да се свършат, защото не е лесно да бъдеш домакин на Световна купа. Ще видим какво ще се случи, когато бъде избран домакинът на турнира. Като аржентинци бихме искали да го преживеем отново в нашата страна“.
Фернандо Марин, координатор на съвместната южноамериканска кандидатура с участието на Аржентина, заяви: „В момента се работи по въпроса: „Меси притежава уникална сила на терена и извън него. Той израсна по превъзходен начин. Меси е марка сам по себе си и то много силна. Той е марка за целия футбол, а не за държавите. Той ще бъде основна част от кандидатурата на Южна Америка за 2030 г.“ Изглежда, че той също ще бъде основна част от амбициите на техните съперници за 2030 г.

Мнения & КоСпорт
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.