Сензационна златна находка от българската история разкри Митко Станков от Виена

Владетелска шийна златна гривна на хан Омуртаг, украсена с 25 златни медальона (наградни монети). Това е единствената снимка, която собствениците се съгласиха да бъде направена, след двегодишни молби. Един от тези медальони беше продаден на търг в Ню Йорк преди близо две години за 47 500 долара. Снимка: Снимката е с изключителни авторски права на e-vestnik е който иска да я ползва за публикация, трябва да преговаря с нас

Владетелска шийна гривна на хан Омуртаг, украсена с 25 златни медальона, негови и на баща му хан Крум, разкри пред e-vestnik нумизматът и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена.

Още преди близо две години той съобщи (виж тук), че от частна колекция са излезли медальони (наградни монети) на хан Омуртаг и хан Крум. Първият медальон на Омуртаг, от който досега имаше само един известен екземпляр в Националния исторически музей, се продаде на търг в Ню Йорк. Тогава българските власти се опитаха да бъде спрян от търга, но той замина в частна колекция за цената от 47 500 долара. За втория нищо не се знаеше до днес, докато не даде подробности Митко Станков.

Като сертифициран експерт към Търговския съд във Виена, Станков е бил повикан от нотариус да оцени наследство с частна колекция, в която е открил тези уникати за българската история. Наследниците вероятно ще ги продават на търг като първия златен медальон.

Станков казва, че няма никакво съмнение, че златото е владетелска регалия на хан Омуртаг, защото в онова време такива владетелски гривни са носели царете. Гривната е украсена само с медальони на хан Омуртаг и хан Крум (негов баща).

Такива владетелски шийни гривни са били нещо характерно за българските владетели в средновековието. Във възторженото описание на блясъка на българската столица Преслав съвременникът на цар Симеон Велики, Йоан Екзарх, пише в своя труд „Шестоднев“:

„Когато смерд и беден човек, и странник дойди отдалеч до крепостните стени и кули на княжеския дворец [столицата Преслав] и ги види, той се удивлява…

…Но ако му се случи да види княза, седнал в мантия, обшита с бисери, със златна гривна на шията, с гривни на ръцете, препасан в кадифен пояс и увиснал на бедрото златен меч, а от двете му страни седналите боляри със златни огърлици, с пояси и гривни, той, когато се завърне в своята земя, когато някой го запита: „Какво видя тям?“, ще рече: „Не зная как да разкажа това, защото само със собствените си очи бихте могли достойно да научите за тази красота и ред.“

Печат на цар Симеон Велики, възкачил се на трона около 60 години след Омуртаг. Той е изобразен с владетелска шийна гривна. Снимка: нумизматичен търг

В изображения на царете от онова време и на самия Омуртаг се вижда подобна гривна на врата. Печат на цар Симеон, възкачил се на трона около 60 години след Омуртаг, се вижда изрисувана подобна гривна.

Гривната беше снимана за пръв път за e-vestnik, със съгласието на собствениците, които, след близо двегодишни колебания, бяха любезни да я извадят за снимка от сейф вероятно в Швейцария.

Митко Станков е и колекционер-нумизмат, който навремето е бил преследван от бившата Държавна сигурност, арестуван неколкократно и на два пъти му е прибирана колекцията, част от която е конфискувана и без нужния опис с протоколи. Години наред българските служби твърдяха, че той се крие и го издирва Интерпол, а той живее съвсем официално във Виена от 1991 г., и присъства в телефонния указател на града с адреса си.

– –
Виж още – интервю с Митко Станков, с повече подробности за находката.

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.