Интернет преобръща пазара на списанията

Все повече читатели предпочитат пикселите пред хартията

Пол Клотие, изпълнителен директор на издателската къща „8020 Publishing“, смята, че Интернет и традиционните печатни медии могат да се съчетаят, за да се произведе подобрен продукт. Снимка: сп. „Нюзуик“

Изморен от работата си като инженер, американецът Слоун Шанг винаги е искал да се занимава с писане. Без да знае точно как да осъществи мечтата си, той продава семейната къща и заедно с приятелката си потегля на пътешествие из Азия, Европа и Америка. Днес, само две години по-късно, 32-годишният Шанг е известен с пътеписите си и изкарва добри пари като журналист на свободна практика. „Получи се наистина добре. Не смятам да се връщам към работата си като инженер“, казва той.

Преди десетина години, драстичната промяна в живота на Шанг би била доста по-трудно осъществима. Но днес Интернет дава невъобразими възможности на младите автори да бъдат публикувани. Шанг благодари за пробива си в този бизнес на „8020 Publishing“, издателска къща от Сан Франциско, която има уникален подход към работата: запълва страниците си изцяло със съдържание, което читателите са изпратили по мрежата.

Това е поредният пример как Интернет дава безброй възможности за непрофесионални журналисти, художници и Уикипедия „воини“ да се себеизразят. Интернет също така промени сериозно пазара на списанията, които в последно време отчитат по-малки тиражи и по-малко приходи от реклама. Причината е, че все повече читатели предпочитат пикселите пред хартията. „8020 Publishing“ обаче са намерили начин да се възползват от онлайн бума. Компанията, която е финансирана от основателя на CNET.com Холси Майнър, вижда бъдещето си в продаването на печатен продукт, който черпи съдържание от Интернет.

„Списанията умеят да вдъхновяват хората, докато мрежата е пълна с информация. Но не трябва изкуствено да се противопоставя Интернет на традиционните печатни издания, казва Пол Клотие, изпълнителен директор на „8020“. Ние смятатаме, че те могат да се съчетаят, за да се произведе един изцяло подобрен продукт.“

В момент, в който списанията постепенно изчезват от пазара, а големи марки като House & Garden, Teen People и Elle Girl претърпяха фалити, „8020“ поддържат две издания и планират през следващите няколко години да пуснат още. В момента по будките се продава „JPG“, двумесечно списание за фотография. То е изпълнено с дигитални снимки, които потребителите предоставят всеки месец. В края на миналата година се появи и второто списание на „8020“, туристическото „Everywhere“. Там читатели споделят чудновати истории за различни места по света. Вторият брой на списанието например, търси „душата на Лос Анджелис“ и „изследва кръстопътищата на древна Турция“. Всеки може да предоставя съдържание – снимки и текстове – било то дописки или дълги пътеписи – за което и да било място по света. Съдържанието се качва на сайтовете на списанията, след което потребителите гласуват за най-добрите материали. В крайна сметка редакторите решават кои от най-високо оценените текстове и снимки да попаднат в печатното издание. Потребителите, чиито текстове бъдат публикувани, получават хонорар от 100 долара и безплатен годишен абонамент за списанието. „Нашите редактори в случая са по-скоро куратори, отколкото журналисти, казва Пол Клотие. Списанието е връхната точка на нашите усилия и всеки работи за неговото подобряване.“

Само 14 души общо работят постоянно за двете списания, което доста олекотява бюджета в сравнение с традиционните издания. Освен това, съдържанието идва в общи линии безплатно, така че бизнес моделът се оказва изключително успешен. Компанията все още не е много печеливша, казва Клотие, но се радва, че списанията му са пробили на пазара. Цената им е шест долара, като тиражът на „JPG“ e 23 000, a сайтът има над 500 000 уникални посещения на месец. За всеки брой „JPG“ може да избира сред приблизително 20 000 предложения на потребители. Редакторите очакват в скоро време и „Everywhere“ да достигне подобни цифри.

Tака изглежда последният брой на списание „JPG“, което се захранва със съдържание изцяло от Интернет. Снимка: сп. „JPG“

Почти половината от трафика на двата сайта идва от това, че публикувалите вътре карат близки, познати и приятели да гласуват за техните снимки или истории. В същото време рекламодателите спонсорират някои секции на списанието. Производителят на фотоапарати Pentax спонсорира рубриката „В движения: Снимки на активни хора“. По този начин рекламодателите комуникират директно с аудиторията, вместо просто да й предлагат даден продукт. „При рекламите на Google става въпрос за ефективност, а ние искаме да ги направим по-атрактивни, нещо с което и самите рекламодатели са съгласни“, казва Клотие. Според него има много други заглавия, които могат да възприемат подобен модел, включително тези, които са за мода или даден спорт.

Разбира се, не е сигурно доколко едно списание, което разчита единствено на непостоянните Интернет потребители, може да издържи на пазара. Много подобни уеб сайтове постепенно губят инерция, тъй като потребителите им се преместват на следващия горещ нов Интернет хит. Много е трудно и да се поддържа добро качество, казва Сренат Сренивасан, преподавател по журналистика в Колумбийския университет. Той обаче добавя, че след като традиционните медии са „под обсада“, всичко, което използва добре технологиите и прави нещата по-евтино и по-бързо, си заслужава да бъде внимателно анализирано. „Всички дават максимума от себе си“, казва Сренивасан.

Дори ветераните в бизнеса одобряват подхода на „8020“. Матю Мейхън, професионален фотограф от Тексас, казва, че днес фотографията до голяма степен е изгубила чара си и проекти като „JPG“ могат да го възвърнат. Мейхън не печели почти нищо, когато го публикуват в „JPG“, но редовно праща снимки на сайта на списанието. Според него „JPG“ e фотографско списание, което търси истински качествени снимки, а не само комерсиален успех. „Винаги се чувствам много поласкан, когато публикуват нещо мое.“

Ентусиазмът на Слоун Шанг е още по-голям. Наскоро „Everywhere“ публикува няколко негови пътеписа, включително за това как си е направил традиционна местна прическа в Индия. „Чувството наистина е различно – когато видиш нещо напечатано, държиш го в ръцете си и знаеш, че е било оценено достатъчно високо, за да излезе“, казва той. „Родителите ми веднага искаха да си го купят.“ Това са точно реакциите, които от „8020“ искат да чуват.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.