След като си върна Херсон, Украйна планира следващия си ход

Украински войници край Херсон. Снимка: АП/БТА

Украинският снайперист нагласява мерника си и изстрелва патрон 12,7 x 99 милиметра по руски войник, който е на другия бряг на река Днепър. По-рано друг украинец използва дрон, за да провери къде са руските сили.

Две седмици след изтеглянето на руските сили от южния град Херсон, Русия обстрелва града с артилерия и войските ѝ се окопават по поречието на Днепър.

Украйна отвръща на удара и стреля по руските сили с далекобойни оръжия. Украинските офицери казват, че искат да се възползват от настоящия устрем на войските си.

Изтеглянето на руските сили от единствения областен център, който превзеха от началото на войната преди девет месеца, е едно от най-сериозните поражения на Москва на бойното поле. Предвид факта, че украинските сили държат нова фронтова линия, армията планира следващия си ход, заяви неин говорител.

Сега украинските сили могат да нанасят удари по-навътре в контролираните от Русия територии и в рамките на контранастъплението си да се приближат още повече до Крим, който бе незаконно превзет от Москва през 2014 г.

Руските сили продължават да правят укрепления, включително и система от окопи в близост до границата с Крим и някои райони на Донецка и Луганска област в Източна Украйна.

На някои места новите укрепления са на отстояние до 60 километра от сегашните фронтови линии, което навежда на мисълта, че Русия се подготвя за още украински пробиви, твърди британското министерство на отбраната.

„Въоръжените сили на Украйна преди известно време иззеха инициативата във войната“, казва Мик Раян, специалист по военна стратегия и пенсиониран генерал-майор от австралийската армия. „Те набраха инерция. Няма начин да не се възползват от това“, изтъква той.

За да пресекат реката и още повече да изтласкат руските сили, украинските сили ще се нуждаят от сложни логистични планове. И двете страни взривяват мостове над Днепър.

„Именно това прекъсна руските снабдителни линии и това е, което ще затрудни преминаването на украинските сили на левия бряг на реката“, изтъква Марио Бикарски, анализатор от аналитичния център „Икономист интелиджънс юнит“.

Едно от ключовите военни събития тази седмица беше атаката на украинските сили срещу руските позиции на ивицата Кинбурнска коса, която е ключ към Черноморския басейн и към частите от Херсонска област, които все още са под руски контрол. Ако Украйна си върне този район, нейните сили биха могли да навлязат още по-навътре в Херсонска област, като при това положение „руският артилерийски огън по тях ще е много по-слаб“, отколкото ако директно пресекат Днепър, заяви Институтът за изследване на войната – мозъчен тръст, който е базиран във Вашингтон. Контролът върху района би позволил на Киев да предотвратява руски удари срещу украински пристанища и да увеличи плавателната си активност в Черно море, изтъква мозъчният тръст.

Някои военни експерти твърдят, че е възможно метеорологичните условия да повлияят доста зле на лошо екипираните руски сили и ще даде възможност на украинските сили да се възползват от замръзналия терен и да се придвижват много по-лесно, отколкото през калните есенни месеци, съобщава Институтът за изследване на войната.

В същото време основната задача на Русия е да предотврати последващи изтегляния от Херсонска област и да укрепи защитните системи на Крим, изтъква анализаторът Бикарски. Според специалиста по военна стратегия Раян Русия ще използва зимата, за да планира офанзивите си през следващата година, да натрупа боеприпаси и да продължи с кампанията си по поразяване на ключова украинска инфраструктура, като например топлоелектрическите и водноелектрическите централи.

Интензитетът на всекидневните руски атаки вече се увеличи. Миналата седмица бе поразен петролен склад в Херсон, което се случва за първи път след изтеглянето на Русия. Тази седмица най-малко един човек загина и трима бяха ранени при руски обстрел, съобщи канцеларията на украинския президент. Руските въздушни удари повредиха ключова инфраструктура преди изтеглянето, като по този начин бе причинена сериозна хуманитарна криза. Като бъде взета предвид и опасността от атаки, която създава допълнително напрежение, мнозина от хората, които преживяха руската окупация, се евакуират или обмислят да го направят.

Украинските власти започнаха тази седмица да евакуират цивилни от наскоро освободените части на Херсонска и Николаевска област, тъй като се опасяват, че поради липсата на отопление, електричество и вода, причинена от руските удари, зимата там ще бъде непоносима.

Една от евакуираните е Тетяна Стадник. Тя се качи на влака в понеделник. Пред АП тя сподели, че е решила да замине, въпреки че е преживяла руската окупация в Херсон. „Тръгваме си сега, защото е страшно да се спи тук през нощта. Снаряди прелитат над главите ни и експлодират. Това е прекалено. Ще чакаме, докато ситуацията се подобри и след това ще се върнем у дома“, казва тя.

Други решават да останат в Херсонска област въпреки страха. „Страх ме е. Спя облечена в мазето“, казва Людмила Бондер, жителка на малкото село Киселивка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.