Великобритания: Стачка на медицинските сестри в здравна система пред колапс

Кейт, принцеса на Уелс (вдясно), на посещение в британска болница. Снимка: АП/БТА

Все по-дълго чакане за лечение, недостиг на персонал, хронично недофинансиране, а вече и стачка на медицинските сестри. Държавното здравеопазване в Обединеното кралство е изтощено.

Предстоящите протести на медицинските сестри, насрочени за 15 и 20 декември – първите от 106 години насам, хвърлят ярка светлина върху кризата, която преживява Националната здравна служба (Ен Ейч Ес). Институция, боготворена от британците, поставени на колене от годините живот в режим на икономии, пандемията и рекордната инфлация.

„Очертава се зимата да е тежка“, предупреди вече Матю Тейлър, ръководител на Конфедерацията Ен Ейч Ес, представляваща болниците в Англия. Близо 7,1 милиона души – рекорден брой – чакат ред за лечение в страната.

Режим на икономии

Трудностите около заместването на персонала, изчерпал силите си и напускащ сектора, изостриха още повече кризата, която със сигурност ще е трайна, а пък рекордната инфлация и рецесията са синоним на орязани публични разходи.

Икономическата криза впрочем е съчетана с цяла поредица проблеми, пред които Ен Ейч Ес – институция, създадена през 1948 г. и финансирана от данъци – е изправена от години.

Защото системата, която струва на бюджета 190 милиарда лири годишно (221 милиарда евро) и в която са заети 1,2 милиона души само в Англия, отдавна страда от недофинансиране.

По думите на Ричард Съливан, преподавател специалист по онкология в лондонския Кралски колеж, кризата в Ен Ейч Ес тлее от години.

„Започнеш ли да прегряваш мотора, ти го изтощаваш“, резюмира той: „Смятам, че ни очакват много трудни години“.

Според здравните експерти кризата се изостря от 12-годишните бюджетни рестрикции при управлението на няколко поредни консервативни правителства, а също от Брекзита (тъй като мнозина медицински работници идваха от ЕС) и от пандемията, забавила предоставянето на неспешни грижи.

„Понижен дух“

Кризата с поскъпването на живота, свързана с рекордната инфлация в Обединеното кралство, доведе до появата на множество социални движения във всички сфери – от транспорта до правосъдието, а вече и в здравеопазването.

„Не знам какво да правя, не знам как ще се справят колегите ми“, оплаква се медицинска сестра в Лондон – Амира (тя не пожела да каже фамилното си име) във връзка с това, че реалните заплати са в състояние на свободно падане заради поскъпването.

„Те се трудят наистина упорито, за да изхранват семействата си, а им се налага да се обръщат към хранителните банки“, твърди тя пред АФП.

Според нея медицинските сестри работят на двойни смени и страдат от недостига на персонал, дължащ се отчасти на новите миграционни правила след Брекзита.

Ен Ейч Ес – Англия например търси хора за 130 000 работни места, включително 12 000 болнични лекари и 47 000 медицински сестри.

По принцип медицинските сестри трябва да се грижат за четирима пациенти, но понякога ги натоварват двойно, а се налага да редуват нощни и дневни работни смени. „Имаме само по две очи. Духът наистина е понижен“, оплаква се Амира.

„Срив“

Към липсите в болниците се добавя и недостига на общопрактикуващи лекари. Съответно все повече хора не успяват да си запишат час и търсят лечение в спешната помощ.

„Никога не съм виждала такъв приток на пациенти, нуждаещи се от помощ, каквато не могат да получат“, твърди Амира. „Постоянно има опашки, излизащи чак на пътя“, казва тя: „Ен Ейч Ес е на път да се срине“.

Недофинансирана, Ен Ейч Ес бе засегната през последните години и от последователни скандали, които разкриха недостатъци във всекидневното управление на службите.

В много доклади тази година бе съобщено за сериозни „пропуски“ в родилните домове, допринесли за смъртта на бебета, които биха могли да оцелеят, ако бяха получили по-добри грижи.

Според Съливан всички тези проблеми няма как да бъдат решени бързо и Обединеното кралство трябва по примера на страни като Дания и Швеция да се откаже от здравна система, изградена според пазарната логика.

Секторът има нужда „от по-добра организация, по-добри структури, по-добро ръководство и по-добри политики“, смята той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.