Кайро, пирамиди… + фотогалерия

Т. нар. холивудска гледна точка към пирамидите. Оттук ги показват в различни игрални филми, защото се виждат всички накуп. За да стигнеш дотук, трябва да си платиш да те докарат с каручка за 10 долара за един километър. Снимка: Иван Бакалов

Червено море е привлекателно и през зимата, и на Нова година. А пътьом може да видиш и пирамидите, и археологическия музей в Кайро. Нашите туристически фирми като „Екватор“ уреждат това в седмичните си пакети. Който иска отива само на плажа, или има избор – първо за ден в Кайро. Всъщност през пирамидите се минава или на отиване, или на връщане от плажа.

В Кайро сноват кортежи от автобуси и всички се насочват към пирамидите. Градът е огромен, опасан с естакади и булеварди и хаотично движение. На някои улици прехвърчат коли, мотори, каручки и …камили. Преобладават стари автомобили, най-често срещан модел е „Пежо 504“ – отпреди 40 години. Произвеждал се е тук години наред с един и същ дизайн без промяна.

Край Нил има и небостъргачи, има и престижни квартали и сгради, каменни алеи край реката с палми и пейки. Има и очукани квартали с мизерен вид. Но няма време за обиколки из Кайро.

Уличка в Кайро. Снимка: Иван Бакалов

Посещението на пирамидите и стандартизирано и превърнато в индустрия. Автобусите изсипват тълпи туристи. Заграждения, проверки като на летище и заставаш в подножието на най-голямата – Хеопсовата. Времето за обиколки е малко – само час, колкото да разбереш колко си дребен и каква невероятна грамада от каменни блокове кой знае как са издигнали древните жители тук. Всъщност пирамидите са имали облицовка от друг камък. Подредбата от каменните блокове не се е виждала под нея. Само че през 12 век султан Салах ад-Дин изкъртил облицовките да строи с тях крепости. Само на върха на едната е останало малко от облицовката, колкото човек да добие представа.

Навсякъде по туристическите места те пресрещат търговци и ти навират сувенири и всевъзможни неща в лицето, готови да се пазарят.

Навсякъде наоколо се вижда едно и също – туристи се снимат на групи, по двойки, селфита и всички чупят вратове да гледат нагоре.

Всички се снимат поотделно, по двойки, на групи, селфита. Снимка: Иван Бакалов

При пирамидите чакат и камилари, и конски впрягове. Предлагат ти да се качиш на камила за 5 долара или евро – тази есен курсовете на двете валути за известно време се изравниха. Само че гидовете предупреждават – не приемайте, защото после може да ви поискат 10 долара, за да ви помогнат да слезете от камилата. Да скочиш отгоре не е добра идея.

Ако избереш каручка с кон да те откара за 10 долара на километър нататък, ще видиш т. нар. холивудска гледна точка към пирамидите. Оттук избират да снимат сцени с пирамидите във филмите – виждат се всичките наредени една зад друга. Наоколо пясъчни хълмове и камилски кервани.

След кратка разходка в подножието на пирамидите се минава през Сфинкса и каменните лабиринти около него. Каменните блокове в коридорите около Сфинкса са огромни и така плътно залепени един за друг, че не можеш да пъхнеш нож в процепа. Тук продължават разкопки вече десетилетия.

След върволица от сергии с най-евтините сувенири в Египет, автобусите те откарват на отдалечено разстояние от пирамидите – още една гледна точка. Оттук се виждат по-разпръснати една от друга и по пътя от тях върви върволица коли и автобуси.

След това зашеметен от гледките те откарват в Археологическия музей на Кайро. За да се зашеметиш още повече.

Музеят е още в старата си сграда, вече има построена нова, по-голяма, но още подреждат там.

Тук са изложени само около 5% от нещата, които има във фондовете. И това е достатъчно да ти се завие свят за два часа. Музеят е цяла отделна тема и дълъг разказ.

Край пирамидите. Снимка: Иван Бакалов

Пътешествието из Кайро приключва за по-малко от ден и автобусът тръгва през пустинята към Суецкия канал, където пътят върви успоредно на него и после продължава по крайбрежието на Червено море до Хургада. Около 400 км, но се пътува леко, защото пътят е прав през пясъците, няма завои.

(следва)

Снимка: Иван Бакалов
Туристи се редят да влязат във вътрешността на пирамидата. Не всички понасят да влязат в тесния тунел. Снимка: Иван Бакалов
Снимка: Иван Бакалов
Сфинксът в подножието изглежда дребен, а е колкото 7-етажна сграда. Снимка: Иван Бакалов
Пирамидите нощем погледнати откъм града – кварталът Гиза. Снимка: Иван Бакалов

ИStoRии
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.