Съвършеният любовник

Ежедневно в терапевтичния си кабинет се срещам с мъже, които желаят върховна сексуална изява. Повод да се потърси професионално съдействие е или нестабилната ерекция или недостатъчният контрол върху еякулацията (изпразването). Наистина, справяйки се със сексуалния си проблем, човек прави важна крачка в усъвършенстването си като любовник, но защо да не предприемем изпреварваща стъпка. Тя не само ще повиши сексуалния ни рейтинг, но би могла да е гаранция и срещу много от възможните неблагополучия в леглото.
Да започнем с това, кои са критериите за това един мъж да бъде определен като „страхотен любовник”. По този въпрос е по-добре да се допитаме до жените, вместо да се впечатляваме от самохвалствата на подпийнали приятели.

За жената доминиращо е емоционалното присъствие

През последните години няколко научни проучвания си поставиха за цел да разкрият образа на идеалния любовник в женските очи. Резултатите показват съществено разминаване между представите за сексуално съвършенство на мъжете и тези на нежните им половинки. Най-общо това различие би могло да се характеризира с доминиращото значение, което жените отдават на емоционалното присъствие и личното отношение на партньора към тях. Този „психологичен” акцент рязко контрастира с „техническите” приоритети, които ние мъжете сме склонни да поставяме в секса. Вечните мъжки препирни „има ли размера значение?” и „кой колко пъти го прави”, в женските души по-скоро събуждат съмнения за скрити комплекси. Това, което със сигурност дамите ненавиждат, е стремежът на мъжа да ги използва за публика, пред която да демонстрира сексуалната си мощ. Дълбоко в женската природа е заложено очакването, еротичната близост да бъде най-висш израз на отношението към жената и признание за нейната уникалност. Затова, оглеждайки се в мъжките очи, жената мечтае да разбере от него, колко е чаровна, изключителна и единствена. Ерекцията му е колкото обещание за приятни преживявания, толкова и доказателство за собственото еротично въздействие от страна на жената. Не случайно, първата реакция на повечето жени при проблеми с ерекцията на партньора е да се усъмнят в сексуалната си атрактивност. За тях това е далеч по-нараняващо от идеята да се продължи сексуалния контакт чрез друга стимулация, изключваща сношението.

Някои нови проучвания ясно доказват, че сексуалната удовлетвореност на жената не е фатално свързана със сношението и стимулацията на половите органи. Независимо от това, повечето двойки разчитат единствено на „класическата технология” за съвместно достигане до оргазъм по време на сношение. Именно тук са и най-големите „препъни камъни” за мъжкото сексуално съвършенство. Колкото повече един мъж гледа на сношението като на „представяне”, толкова в по-голяма степен неговата несигурност и склонност към тревожно самонаблюдение, поставят коварен капан. Причината е в най-интимния механизъм на ерекцията, която се получава в резултат от релаксацията (отпускането) на гладката мускулатура на пещеристите тела в члена, а не поради някакъв съзнателен волеви напън и усилие. Именно за това, добри любовници са тези мъже, които успяват да запазят своята спонтанност за приятното преживяване, което очакват.

Мисълта на мъжа за „провал“ е убийствена за секса

Няма нищо по-убийствено за сексуалната изява от мисълта за евентуален „провал”. Обзет от съмнения дали ще получи добра ерекция и дали ще успее да я задържи по време на контакта, мъжът подсъзнателно се подготвя за поредното разочарование. Същото се случва и ако усилията ни са в посока на това „да не мислим за провала”. Парадоксът тук е, че „да не мислим за нещо” реално означава неизбежно да мислим за същото нещо. Изходът от тази ситуация е съвсем прост. Достатъчно е да се опитаме да визуализираме пълноценния контакт, който очакваме. На по-прост език това означава да се поканим за едно вълнуващо еротично преживяване, като се разтоварим от всички обременяващи грижи и едновременно с това си представим възможно най-приятните моменти, които искаме да преживеем. Нашето подсъзнание съхранява спомени за достатъчно много такива моменти и докосването до тях, както и отключването на провокиращи еротични фантазии включва онзи вътрешен автопилот, който по най-сигурен начин поема контрола върху телесните и емоционалните ни реакции по време на интимната близост.

За някои мъже това не е лесна задача. Те нямат доверие на интуитивната си вътрешна регулация и вместо спокойно да й се оставят, бързат да поемат управлението чрез съзнателен контрол и волево усилие. Резултатът най-често е плачевен. Затова, колкото и странно да звучи, сексуалната сила на мъжа се определя не толкова от неговите мускули и воля, а от доверието му в собствената природа, в умението му да се отпуска и в способността да се настройва на емоционалната вълна на партньорката и да влиза в еротичен резонанс с нея. Мъж, който е прекомерно ангажиран да следи изявите си, трудно може да отдели необходимото внимание на своята партньорка, а тя усеща това.

Броят на контактите не прави мъжа по-голям любовник

Обсебени от самоцелно мъжко съперничество, някои господа постоянно гонят рекорди в брой на поредните сексуални контакти. За жените обаче, не броят, а продължителността на отделното сношение, е от значение. Това е разбираемо защото всяко прекъсване за „презареждане” преди партньорката да е достигнала до кулминация, може драматично да наруши еротичното и преживяване и сумарното време от всички проведени контакти да не е еднозначно на времето за един пълноценен контакт. Напредъкът на съвременната сексология даде възможност и в тази област мъжете бързо и лесно да постигат съвършенство. Хората, които са съпричастни към желанието на партньорките си за по-продължителен контакт, вече имат достатъчно сигурни медикаментозни средства, чрез които трайно могат да изградят контрол върху изпразването. Умението за задържане се постига чрез постепенно намаляване на медикамента и само за месец и половина мъжът е способен без никакви допълнителни мерки да осигури достатъчно продължителен сексуален контакт. Значителна част от мъжете постигат подобен контрол и по време на юношеските мастурбации, но ако някой е пропуснал това, никога не е късно тази важна екстра на добрия любовник да бъде придобита.

Когато говорим за съвършения любовник, важно е да подчертаем, че това не е някаква универсална категория. Невъзможно е един мъж да бъде идеален любовник за всички жени, както е трудно да си представим, че има човек, който да не бъде харесан от никого. Извън общите постановки, които разгледахме, решаващо за еротичната оценка на всеки конкретен мъж е личностното му съответствие с дадена жена. Някои хора си мислят, че идеалният любовник е този, който е натрупал огромен сексуален опит от връзки с безброй жени. Терапевтичният ми опит обаче ме убеждава, че уникалното пасване на партньорите в двойката е много по-важно. Многобройните връзки понякога изграждат ригидни стереотипи, пречещи да се открие и приеме уникалността на конкретната жена. В този смисъл и без да е шампион по свалки, един мъж може да даде максималното на тази жена, в която е влюбен.

Една от отличителните черти на мъжа с еротичен чар е и способността му за непрекъснато развитие и промяна. Такъв човек не страда от излишни скрупули и без притеснение търси професионална помощ, когато иска връзката му с любимата жена да е най-удовлетворяваща.

––––––––-

* Доц. д-р Румен Бостанджиев е сексолог-психотерапевт. Специализирал е сексология в Белгия и Холандия, член е на Европейската федерация на сексолозите и на Европейската асоциация по сексуална медицина. Като психотерапевт е специализирал по програма на Американската психологична асоциация, обучавал се е в Германия по т.нар. психодрама (вид психотерапевтичен метод), има няколко квалификации и е изучавал методите на невро-лингвистичното програмиране, терапията, ориентирана към решения, теорията на избора на Уилям Гласър, теорията за емоционалната интелигентност на Даниел Голман и позитивния подход на Джон Кехоу. В терапевтичната си практика съчетава всичко това, като използва свой стил. Основател и ръководител е на Фондация „Сексуалност и здраве”
Повече за д-р Бостанджиев и контакти с него в сайта www.erbos.com

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.