Байдън – Макрон: За първи път във Вашингтон

Президентите Байдън и Макрон във Вашингтон. Снимка: АФП/БТА

Посрещането на френския президент Еманюел Макрон на първото му държавно посещение в Белия дом, откакто американският чу колега демократ Джо Байдън дойде на власт в началото на 2021 г., се оценява от висши представители и от двете страни като признание за статута на Франция като най-стария съюзник на Америка.

Визитата подчертава също уникалния начин, по който Макрон наложи присъствието на страната си на световната сцена и особено в САЩ. След убедителната победа на изборите през 2017 г. Макрон предприе множество международни инициативи, които го превърнаха в един от най-дейните световни лидери.

От Бейрут до Банкок и от Кремъл до Белия дом той се стреми да бъде в центъра на всяка криза, воден от усета си да улавя мига.

В Белия дом се очаква Макрон да влезе в конфронтация с Байдън за новите американски субсидии, които напрягат европейските лидери, освен това двамата държавници може да имат различия за това как да приключи войната в Украйна и за политиката спрямо Китай, казват експерти.

Значението на Макрон за Вашингтон обаче е очевидно, казват бивши и настоящи висши служители и от двете страни. За отбелязване е, че той беше също първият чуждестранен лидер, когото експрезидентът Доналд Тръмп покани на официално държавно посещение.

Предвид несигурността, която идва в последните години от Лондон, Берлин или Рим, и „макар френските виждания и стратегия невинаги да са такива, каквито САЩ биха желали, те поне са достатъчно ясни и последователни“, посочва Матийо Дроен, бивш служител във френското външно министерство и гост преподавател във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания.

Поддръжниците на Макрон казват, че той е внесъл енергия и креативност в улегналия свят на дипломацията – например с дръзката си кампания „Да направим планетата ни отново велика“ или с новия европейски форум Европейска политическа общност (ЕПО) за обединяване на европейците срещу Русия.

Негови критици смята, че провокативният му стил може да има обратен ефект и че Макрон е всял разделение сред западните съюзници с язвителните си коментари за „мозъчната смърт“ на НАТО през 2019 г., както и с вижданията си за руския президент Владимир Путин.

И все пак висши представители в правителството на Байдън изпитват доверие към френския президент като лидер в Г-7, НАТО, Съвета за сигурност на ООН и за засилването на подкрепата на Европейския съюз за Украйна, която се опитва да отблъсне руска инвазия.

„Ако погледнете дори само миналата година, Франция буквално беше в центъра на почти всеки проблем, свързан с националната сигурност, който е от значение за американския народ и съюзниците ни“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

СТАНОВИЩАТА НЕ СА ЕДНАКВИ

Очаква се Макрон да повдигне въпроса за безпокойството във Франция и в ЕС във връзка със Закона за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act – IRA). Този законопроект на стойност 430 милиарда долара (най-мащабният финансов пакет, посветен на климатичните промени, в американската история) обвързва данъчните облекчения с промишленото производство в САЩ и според представители на индустрията в ЕС правят инвестициите в Европа по-малко конкурентни.

Белият дом защитава закона като необходим за стимулиране на производството на електромобили и на други базирани на чиста енергия инициативи, твърдейки, че субсидиите играят важна роля.

Кърби каза на репортерите, придружаващи Макрон вчера, че вече е имало „много продуктивни дискусии“ за закона. „Екипът тук проучва възможностите“, допълни той.

Очаква се Байдън и Макрон да обсъдят как да продължат да помагат на Украйна, която посреща зимата с енергийна инфраструктура, голяма част от която е поразена от бомбардировките на Русия, казаха представителите. На 13 декември Макрон ще бъде домакин на международна конференция по темата в Париж.

Президентите планират също да обсъдят Китай, след като и двамата се срещнаха с китайския си колега Си Цзинпин преди две седмици в Бали и преди посещение на Макрон в Пекин в началото на следващата година. Макрон проучва „трети подход“ към Китай, който няма да е нито конфронтационен, нито наивен, а Байдън призова колегите си от НАТО да се противопоставят на китайския авторитаризъм и засилваща се военна мощ.

Становищата ни за Китай не са еднакви, но според мен има твърдо разбиране, че трябва да говорим въз основа на общ сценарий по отношение на Китай“, каза един от американските представители.

СПЕЧЕЛЕНО ДОВЕРИЕ

Запитан защо Макрон има честта да е първият чуждестранен политик на държавно посещение при Байдън, Белият дом изтъкна „дълголетието на Макрон на поста“ и активното му участие в европейските и глобалните дела.

„Той имаше излъчване на водач в Г-7, където е бил най-дълго от всички нас, включително и от президента“, каза Кърби. „Мисля, че това е също признание за неговият уникален лидерски стил на континента“, допълни той.

Посещението се осъществява година след като Макрон бе разгневен от сделка между Австралия, Великобритания и САЩ, съгласно която Австралия ще получи американски ядрени подводници вместо дизеловите, за покупката на които беше сключила договор с Франция.

Френският президент беше толкова смутен от удара с прекратяването на сделката, „зачеркнала“ многомилиардния договор с Франция, че върна френския посланик в САЩ Филип Етиен в Париж за консултации.

Байдън се извини публично, но гневът на Макрон изглежда не беше по-уталожен, след като каза: Доверието е като любовта: добре е да го заявиш, но е по-добре да го докажеш“.

Френският служител, който говори пред репортери при условие, че запази анонимност, отбеляза, че двете правителства са преодолели спънките и че в резултат на това Франция е постигнала по-тясна координация по отношение на Индо-тихоокеанския регион.

По време на визитата си, започнала днес, Макрон ще посети централата на НАСА с американската вицепрезидентка Камала Харис, за да акцентира върху американско-френското сътрудничество в космоса . След това той ще бъде на частна вечеря с Байдън и съпругата му Джил преди държавната вечеря утре.

В крайна сметка „Франция е смятана за страна, която не се притеснява да изразява гласно мнението си. Това понякога е вбесяващо, но то я прави също толкова ценен партньор“, отбеляза Дроен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.