„Преди да измият кръвта” или войната в Украйна през очите на поета


Книга, побрала болката от заличаването на човешкото в човечеството

Войната в Украйна през очите и стиховете на един поет – в световната литература вече има такъв пример и той е с български знак. Тези дни от печат излезе „Преди да измият кръвта” от Йордан Ефтимов – малка книга, побрала болката от заличаването на човешкото в човечеството. Сбирката е като дневник, обхванал периода от първите дни на руската инвазия до 1 септември. В него четем 62 записки от войната, гледана през стъклото на екраните, сред които: „Това не е първата война”, „Така каза Ванга, Шойгу и шаманите”, „Изгубени във фалшивите новини”, „Танкове канибали и танкове, чакащи трансплантация”, „Войната е перманентна печалба за абсолютно всички”, „Съветът на дроновете”, „Версии за края на войната”, „Окопите като произведения на изкуството”.
„Преди да измият кръвта” излиза с корица от Станислав Беловски, чиито колажи от месеци са безмилостен коментар към актуалните събития по света и у нас. За произведението си по стиховете на Ефтимов визуалният артист е взел за основа потресаващия кадър на фотографа Айвър Прикет от разрушения град Бородянка.
„Каква война ни показва Йордан Ефтимов? Уж някаква чужда, далечна война, прецедена през серийни медийни образи, отгледани в мониторите на пропагандата, уж някаква метавойна, война от дистанция. Но именно в тази дистанция от хиляди километри поетът успява почти невъзможното – да назове болката чрез иронията, да разграничи човека от чудовището, да различи честността от лъжата, боята от кръвта. Кръвта, която още не е измита. Истинска съвременна антивоенна книга“, коментира ректорът на Нов Български университет Пламен Дойнов, който заедно с Бойко Пенчев е редактор на стихосбирката.
Зад реализацията на книгата стои издателство „Лист”. „Ние рядко издаваме поезия – досега в каталога ни бяха само баладите на Гьоте, но темата за войната в Украйна е твърде важна и не можем да позволим тя да остане неразказана и чрез изкуството – в случая със стихосбирката на Йордан Ефтимов”, коментира главният редактор Гергана Димитрова.
„Преди да измият кръвта” е сред акцентите на издателството на щанда им №425 на предстоящия Панаир на книгата в НДК. Тя ще бъде във фокуса и на съпътстващия събитието Международен литературен фестивал. Срещата на автора с читателите е предвидена за 9 декември от 14 часа.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.