Смешен плач за Шенген. Не е ли очевидно защо не ни искат?

Президентът Радев и бившият премиер Борисов влязоха в един отбор по много въпроси. Снимки: БГнес

Всички български политици са обидени, че не искат България в Шенген. И взаимно се обвиняват. Ако ги слушаш, те един от друг са по-големи отличници, изпълнили всички изисквания България да стане външна граница на цялото европейско пространство. А някакъв лош нидерландски политик иска да я накаже.

Само че погледнато отвън какво се вижда?

Виждат се уж дребни случки, които у нас медиите замитат под килима, а са фундаментални за европейската сигурност.

Вижда се например как един професор, бивш шеф на Агенцията по храните, предлага папка с пари на друг професор, настоящ шеф на Агенцията по храните, само да не пипа частната лаборатория на външната граница на ЕС. И му обяснява, че плащането ще стане „регулярно”. Разговорът е записан. Записът и показанията на единия професор не са достатъчни на прокуратурата. Тя ги разпитва и …няма доказателства. А съдът връща закритата частна лаборатория на външната граница на ЕС.

И главният прокурор Гешев иска доказателства от холандския премиер, че нашата граница се преминава за 50 евро. Ама имало ограда и охрана… Отличници, бе. А непрекъснато залавят групи на магистралите. Може да се предполага колко не залавят. И тази ограда не можеш да я скриеш, вижда се, че е по-мижава от гръцката, примерно. Построена с европари, от които никой не знае какъв процент е откраднат.

Смешен плач е този на президента, вицето му и служебни министри. Не само Нидерландия, и Австрия, и Швеция и др. имат съмнения да ни допуснат. А то не подлежи на съмнения.

Нашата граница наистина може да се мине с участие на подкупни гранични полицаи. Но не това е най-важното, заради което Хърватия я отделиха от България за гласуването за Шенген.

Хърватия отправи пет обвинения за корупция към бившия си премиер Иво Санадер, осъди го по две, готви се да го съди и по другите. Веднъж на 10 години, намалени на 8, веднъж на 4,5 и т. н. Два мандата премиер, лидерска партия като ГЕРБ. Доказа, че е правова държава като го вкара в затвора. Обвиненията са за нанесени щети като премиер, за влияние при разни сделки в енергетиката, за уреждане една компания да купува по-евтино ток и др. подобни.

Малко след като арестуваха Санадер, през януари 2011 г., и Борисов даде много по-скандален повод да бъде арестуван – случаят с Мишо Бирата. Премиер нарежда на шеф на митница да прекрати проверка в алкохолен завод, който е с отнет лиценз, но работи през нощта, след като е запечатан. И чийто собственик е взел кредит от 2 млн. лв. от тогавашната жена на премиера, банкерката Цветелина Бориславова.

По чл. 143 от НК, за длъжностно лице, натиск върху митнически служител и т. н., се предвиждат до 15 години затвор. А Борисов е дал още много поводи да го съдят, по-тежки от тези, по които осъдиха Санадер. И накрая блесна като мафиот с пищов, пачки и златни кюлчета в чекмеджето, и компаньонки в резиденцията на премиера. И докато нас ни будалкат с някаква Мата Хари, дето му внесла пачки и кюлчета за снимка, по света не са толкова прости да разберат каква корумпирана власт е у нас. И как я пазят не по-малко корумпираните медии и прокуратура.

И още – излиза запис на Борисов, който сега заявява, че е българският Меси, най-добър за премиер, как обяснява по телефона за колегите си в ЕС – „наебал съм ги с двеста”. Само наивник може да си мисли, че всички тези думи на Борисов не са стигнали в доклади до колегите му в Европа.

И над тази арогантност, цинизъм, корупция и направо организирана престъпност, прокуратурата е поставила чадър – това се вижда с просто око от всякъде. Ама трябвало да ни пуснат в Шенген заради европейската солидарност. Да станат солидарни с корупцията…

Докато не го осъдят този, това ще е авторитетът на България, няма какво да се ежат президентът и кохортата му на Нидерландия.

Всъщност президентът и министрите му по този повод създават антиевропейски настроения в обществото. Дали е съзнателно, Бог знае. Но има искане на новоизлюпения политик, бивш генерал, Янев България да отвърне „достойно“ на Нидерландия, като гласува против всичките й предложения в ЕС. Ей така, по български – ти на мене, пък аз на тебе ще ти покажа кон боб яде ли. С това Янев надминава всички досегашни анти-ЕС политици в България, слага в малкия си джоб и Сидеров.

Тия въпроси българския зрител няма да ги чуе от загрижено примигващите пред камерите Бойко Василев или Цветанка Ризова…

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.