Твърде стар ли е Берлускони за властта?

Лидерът на италианската десница Силвио Берлускони говори пред избиратели във Витербо. 71-годишният политик се кани да се върне във властта и да извърши непопулярни реформи, за да реши проблемите в страната. Снимка: Ройтерс

71-годишният италиански милиардер и бизнесмен Силвио Берлускони управлява с твърда ръка десницата от 15 години. Днес обаче кандидатът за предстоящите избори, готов да се върне във властта, е по-умерен от човека, нахлул в политиката през 1993 година с гръм и трясък.

Далеч от резките и откровени изказвания, изградили репутацията му, Берлускони води предизборна кампания в по-сдържан тон, като съумява дори да говори дружески за съперника си – водача на Демократическата партия Валтер Велтрони. „Пощадете го, помоли той симпатизантите си на предизборно събрание за парламентарния вот на 13 и 14 април, италианската левица повери на водача си невъзможната мисия да накара хората да забравят комунизма.“

При това само преди две години медийният магнат наричаше италианците, гласуващи за левицата, „смотаняци“, и призоваваше съотечествениците си да четат „Черната книга на комунизма“, за да научат, че „в Китай от времето на Мао не ядели децата, а ги варели, за да послужат за наторяване на нивите“.

„Макар 13 април да наближава, един въпрос продължава да очаква своя отговор: Наистина ли Силвио Берлускони иска отново да оглави правителството?“, отбеляза неотдавна деловият всекидневник „Соле 24 оре“. „Ако съдим по това, което той казва и върши, можем да се съмняваме“, посочва авторът на статията, поразен от публичните изказвания на Берлускони, стигнал дотам да каже: „Онези, които твърдят, че съм твърде стар, за да управлявам модерна държава, вероятно имат право“.

През септември медийният магнат, който има дялово участие в областта на финансите и издателската дейност, както и собствен футболен клуб, ще навърши 72 години. Берлускони е наясно, че в случай на победа, правителството му ще трябва да осъществи „непопулярни“ мерки. „Ако спечелим, ще се наложи да свършим огромно количество работа, включително и непопулярна, така че вероятно ще сме

Силвио Берлускони на предизборен митинг в Торино. Берлускони казва, че не обича политиката, а италианците се питат дали той наистина иска да оглави правителството. Снимка: Ройтерс

много заети“, призна той по време на кампанията, говорейки за многобройните проблеми на италианската икономика и общество.

Освен проблемите с имиджа на страната (кризата с моцарелата или с боклука в Неапол), миналата година италианската икономика остана на опашката спрямо основните си европейски конкуренти, с растеж от 1,5 процента и прогноза за едва 0,6 на сто за 2008 година. „Не умеем и не бихме могли да направим чудеса“, призна с необичайна смиреност Берлускони през февруари, докато представяше програмата си, и добави, че предвид международните икономически обстоятелства е трудно да се подхранват очакванията на хората за нещо по-добро. „Не обичам политиката и се питам защо се захващам с нея, но си давам сметка, че само така можем да поддържаме десницата единна“, заяви той.

„При победа на Берлускони рискуваме да загубим още пет години,” коментира пред в. „Файненшъл таймс“ бившият му съюзник Пиер Фердинандо Казини, водач на Съюза на християндемократите и демократите от центъра, като подчерта, че лидерът на италианската десница остарява не особено красиво. „Някои негови недостатъци се задълбочиха“, смята Казини, който е с 20 години по-млад, и добавя с известно коварство, че с възрастта вместо да има подобрение, тези черти се влошават.

По БТА/Франс прес

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.